Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electrofrana + Trafo 230/28


coco243

Postări Recomandate

Va salut,

 

Am o electrofrana pe un strung care nu franeaza. Cand ii masor rezistenta imi variaza de la 200 ohmi la 1kohm. De ce variaza asa mult si brusc.La bornele ei imi ajung 24Vdc. Oricum, nu franeaza absolut deloc.

 

 

Daca am tensiune la bornele ei, am si rezistenta mare, de ce nu isi face treaba.

 

 

Ma mai gandesc la o treaba. Cum imi dau seama daca trafu e bun. Poate exista posibilitatea sa am cadere de tensiune, dar sa nu am amperaj. Cum testez daca merge traful de 28V?

 

 

 

Multumesc,

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • coco243

    4

  • GEO 53 BN

    4

Top autori în acest subiect

E posibil sa fie un contact imperfect la clema prin care se alimenteaza bobina frinei,sau vreun conductor (din cei doi conductori)care iese din corpul frinei,sa fie rupt. Rezistenta bobinei trebuie sa aiba o valoare relativ mica.Curentul pe care-l ia frina este de ordinul a citeva sute de mA. Inainte frina a functionat alimentata de la traful la care faci referire?Ai alimentat frina direct din traf ?Vezi ca frina trebuie alimentata cu curent continuu.Deci tensiunea de la traf trebuie redresata.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Tu zici ca e un fir rupt la clema electrofranei, atunci de ce mai am rezistenta? si de ce e asa mare? si de ce fluctueaza?

 

La bornele electrofranei am tensiune continua.

 

Cum imi dau seama daca transformatorul este ok? Adica sa furnizeze tensiune, dar sa nu poata duca curent?

 

 

Multumesc

Link spre comentariu

Desfa conductorii (din clema) care vin de la bobina frinei si masoara rezistenta,miscind conductorii.Vezi daca rezistenta fluctueaza.Daca fluctueaza atunci poate sa fie un fir rupt si sa faca contact doar atunci cind misti conductorul.Nu ai raspuns la intrebarea mea.Frina a functionat vreodata alimentata de la traful respectiv.Verifica daca tensiunea de alimentare a frinei este de 24V.Am vazut frine care aveau tensiunea de alimentare de 24V,110V,si 220V.Traful poti sa-l verifici alimentind un bec de 24V/40-60W.Daca becul arde normal, traful debiteaza curent suficient.

Link spre comentariu

O asemenea electro-frana poate consuma de la retea cel mult 40...50 W, deci un curent in jurul a 2 A. Practic acest curent este dat de rezistenta in curent continuu a bobinei. Daca tensiunea continua este de 24 V, iar puterea - spre exemplu - de 48 W, atunci rezistenta bobinei trebuie sa fie de circa 12 Ω. Fluctuatia rezistentei la borne, o poate da un contact de strangere insuficient si/sau mizerie de tot felul acumulata intre armaturile contactelor. Am intalnit cazuri in care cateva graunte de nisip dadeau o asemenea impresie de fluctuatie a rezistentei.

Link spre comentariu

@GEO  Masuratorile ce le-am detaliat in primele posturi le-am facut exact la conductoarele ce ies din frana, rezistenta bobinei electrofranei am masurat-o cu frana scoasa din cirrcuit.

 

Problema a aparut dupa ce traful a luat foc, am schimbat traful cu unul identic.

 

Electrofranele la 120 si 220V sunt in curent continuu? deoarece cei 24V ce ii am la electrofrana sunt in curent continuu.

 

Sa inteleg ca daca bobina electrofranei are 20 de ohmi, daca un fir nu faca bine contact, valorarea rezistentei indicate poate creste de 10 ori?

 

Multumesc de raspunsuri.

Link spre comentariu

Da,e posibil ca in cazul in care contactul nu este perfect,sa se produca scintei care pot "afuma" zona respectiva, facind sa creasca rezistenta(asa numita rezistenta de contact).Toate frinele electromagnetice sint alimentate in curent continuu,indiferent de tensiunea de alimentare.

Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri,

 

Faptul ca in cazul unui contact imperfect creste rezistenta ohmica e o chestie interesanta si buna de bagat la cap.

 

Acum inca o intrebare.

 

Daca pe o electrofrana cu tensiune de alimentare de 24Vdc, 1.1A o alimentez cu 33Vdc exsista riscuri?

 

 

Multumesc

Editat de coco243
Link spre comentariu

Ar putea sa se incalzeasca din cauza supravoltarii si in final ,daca ramine un timp indelungat alimentata,sa se arda.De exemplu, strungul, in momentul in care este conectat la retea,frina este si ea alimentata.Daca te decizi sa alimentezi frina cu tensiunea de 33V,sa nu uiti sa deconectezi strungul de la retea, la terminarea lucrului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări