Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

salut adrianx , incearca sa bobinezi mai intai jumatate din secundar il izolezi apoi primarul si apoi a2-a jumatate din secundar, e mai bine asa , iar primarul se iau 6 fire (cum ai luat tu 3 de 0,7 ) de aceeasi lungime , le cositoresti pe toate la un capat si le unesti apoi 3 fire pleci cu bobinatul intr-o parte si cu celelalte 3 in cealalta astfel incat sa se acopere tot torul si capetele sa ajunga la priza mediana de unde s-a plecat . asa am procedat eu si eficienta a fost buna . atentie la compozitia torului sa fie din ferita nu altceva .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ms pt sfaturi , aceasta este bobina de pe iesire , urmeaza si traful , dar care e pe miez E as avea nevoie de putin ajutor cu snubarele caci nu prea imi dau seama cum sa calculez rezistentele acelea si conzi pentru diode am scos din foaia tehnica Ct= 330p , formula R=1/2(C*E^2*f) e buna la tranzsitor Cp=900pF dar tot formula gasita C>I*toff/(2*Vce) care ar da 3,2uF , iar nu stiu e buna formulaLE:bobina are 15u

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@AdryanX 4A/mm² inseamna ca pe fiecare mm² pot trece maxim 4A. Pt. 0,7 ai 1,5A. Deci 4,5A pt. 3x0,7. Pana la 20A mai e ceva, nu? Daca nu faci asa, obtii o chinezarie pe care poti sa fierbi oua de paste, la 20A.

Pentru IRF: la 12V, Coss=1,2n, deci o capacitate de 4,7-5,6n. Tensiunea maxima=28,8V. Curentul maxim=26A. Deci pentru 13A la 28,8V ar trebui 2,2Ω.

Pentru MBR: Capacitate-1,5n. Deci 6,8-10nF. Varful tensiunii=37V. Pentru 20/2 adica 10A ar trebui 3,6Ω (3,3Ω).

Toate rez. din snubbere sunt cu pelicula metalica sau carbon, sub nici o forma bobinate.

Toate sfaturile de mai sus privind modul de bobinare sunt bune. Bobineaza cum vrei dar sacrifica orice pentru simetrie.

Ideea cu varistor sau transil nu e deloc rea. Ca sa vezi ce sunt, cauta documentatie. Iti recomand transil 43-47V. Paralel cu snubberele, numai pe IRF.

Acel tor, are intrefier? Daca nu stii sigur, abandoneaza-l! Cel din surse PC care are mai multe bobinaje de diferite culori, cu diferite conductoare, sigur e bun.

Link spre comentariu

Pt r parea prea banal U/I , si da mi-am dat seama ca trebui marit numarul de spire si asa voi face , era mai usor daca avem conductor de 1 , daca asta am asta folosescMultumesc pentru raspunsuri dar care e formula sau ce am ratat de nu am prins ideea

Link spre comentariu

m-am exprimat gresit cu numarul de fire , ma grabeam sa plec

acel tor verde chiar asa e , cu mai multe bobinaje de mai multe culori , dar la-am folosit pe cel ce e galben doar pe o laterala e alb usor galbui , toate sunt verzi cu exceptia celui mic de pe partea de alintare care e galben cu lateralul alb

o sa fiu obligat sa folosesc donductor de 1 cacicu cel de 7 parca nu prea intra daca mai bag si cate un strat de banta textila intre straturi , precum avea si cel original , zilele astea cred ca voi face rost de conductor de 1 , bobina probabil o voi pastra fiindca e gata cu 0.7 , are 12 spire cu cate 4 seturi de 3x0.7 , stiu ca inductanta e posibil sa difere si ca puterea nu e chiar 20 dar pt moment o voi folosi asa

schema nu am reusit sa o mai realizez zilele astea , o voi folosi pe cea desenata de smilex pt a da putin vand proiectului

LE : pentru partea de oprire la subtensiune ce parere aveti de http://www.gorum.ca/lvdisc.html , foloseste batranul 555

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Poti folosi 555 sau viewtopic.php?f=41&t=81803 fig. cu 741 "B", partea cu operationalul (praguri diferite). Zic eu, 10V-decuplare 12V-cuplare. Divizorul (3k3+1k) e necesar pt. ca de obicei iesirile nu sunt la zero volti. Tensiunea pozitiva (>0,8v) de la terminal 10 blocheaza iesirile. Am pus un mic filtru la intrare, poate fi recuperat din sursa (bara ferita). Se poate in acelasi mod pe iesire. Pentru a nu te incurca, monteaza ulterior modulul de stop, incearca sursa fara el. Pune si un rezistor ca si consumator permanent 220Ω/1W la iesire. Si diode transil. Spor la treaba.Mai verifica...

Link spre comentariu

am realizat schema , am facut-o pe segmente apoi am unit schemele , fara partea de subtensiune , o supun dezbaterii sa vedem ce a iesit ca sa stiu ce mai rectific apoi sa o pun in practica :freaza: , poate unele segmente ar merge mai groase am facut rost si de conductor , este doar de 0.9 dar e bun si asta , o sa fie tot cu 3 conductoare pe set

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pe partea cu trasee groase esti pe aproape, un plan de masa...uita-te,la Farnel,ca da 'BOARD, EVALUATION' la integratele specializate(~LM3401) si insista pe stilul placii(trasee subtiri/groase,pozitia bobinei fata de driver,etc).

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pare ok, dar dupa cum ai observat, nu realizez la timp nici greselile din propriile mele compozitii.Cateva nelamuriri minore: am considerat ca nu e necesar sa arat pe schema dar ma asteptam la un singur MBR, alegerea asta e insa mai buna; dupa cablaj nu-mi dau seama unde dispar sursele IRF; vad ca ideea transil e abandonata.Ceva ma nemultumeste. Pastreaza posibilitatea (pur teoretic) sa renunti (modifici) la condul de 10n din pinul 9 si sa adaugi un rezistor intre pinul 9 si 1. Imi pare cam exagerata amplificarea in bucla deschisa a operationalului. Vom vedea. Poate.

Link spre comentariu

un plan de masa...uita-te,la Farnel,ca da 'BOARD, EVALUATION' la integratele specializate(~LM3401) .

nu prea integ la ce te referi , poate e din cuza orei la care scriu mesajul , schema finala realizata e putin diferita la grosimile circuitelor ,dar nu departe de ce se vede Smilex : condesnatorul de 0.1u pus de la mediana primarului la masa are ce cauta acolo ???? care e rostul lui daca da sursele ifrurilor vor fi conectate cu conductor solid , ar fi mers cu niste punti dar am zic ca nu e chiar ok si asta nu cred sa fie problema , conductor solid de 2 ar trebui sa faca treaba fara probleme si ma este o punte la integrat , in schema finala e facuta clar sa se vada , desenul il voi posta maine cat despre acel condensator nu e problema se poate inloci fara probleme cu rezitenta pusa pe vertical transilul nu e abandonat doar ca nu eram documentat la momentul realizarii cablajului si am ales sa o prezint doar asa apoi sa adaug si restul intrucat nu pare mare modificare de facut , doar adaubgat cele 2 elemente , si o sa pun un filtru si pe iesire ca sa fie , am vrut sa primesc o parere generala intrucat nu am prea multe cablaje realizate si le fac dupa ochi , sper sa am ochi buni :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări