moro Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Stabilizarea tensiunii, la o sursa in comutatie, se realizeaza prin variatia factorului de umplere a impulsului ce ataca inductanta serie. La schema "Fonte-Chaveada-Estabilizad" poate cineva sa explice cum se realizeaza stabilizarea prin lipsa inductantei? Daca stabilizarea nu are loc (ci doar transformarea dupa raportul infasurarilor), care e rolul optocuplorului? Reteaua de reactie lipseste cu desavarsire.Mai stii? In final s-ar putea sa si mearga!Acolo reactia este formata U1, D5 si R6, cand tensiunea din secundar creste peste 75 pe oricare din ramuri zennerul incepe sa conduca, si "aprinde" optocuplorul care va trage din tensiunea de referinta a IC-ului (pin 16) catre intrarea inversoare din comparatorul pwm intern (pin 1) care va micsora factorul de umplere si implicit va aduce tensiunea in valorile stabilite Link spre comentariu
AdryanX Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Stiu ca nu trebuie toti 10 , am pus 8 in ideea ca poate o sa fie bun cablajul si o sa fie doritori sa il faca la o putere mai mare , chiar daca nu cred ca circuitele sunt destul de late pt nici 60A avand in vedere ca e recomandat 10A pe mm2,din cate stiu eu normal ca transformatroul o sa fie schimbat , o sa utilizez un progragramel gasit pe forum pt a calcula necesarul de spire si grosimea lor cat despre radiator sigur o sa aiba asa cv , tot din surse de pc probabil , Th3_uN1Qu3 tind sa cred ca ai dreptate , riplu in urma conzilor e posibil sa fie sesizabil , inductanta ar micsora riplu precedent aplicarii netezii condensatorilor ce ar insemna mai putina munca pt ei , chiar daca in cazul meu nu e problema .o sa introduc si un lm7812 pt tesniunea de alimentare a lui sg3525 , ce parere aveti e necesar , face fata 1 eventual cu un mic radiator ??? Link spre comentariu
moro Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Si foloseste condensatoare cu ESR cat mai mic ca sa micsorezi pierderile pe acestia Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Pt functionarea corecta la 78xx ai nevoie de xx volti +3 volti.Daca vrei un stab,fa unul cu tranzistor bipolar serie,pe 11V.Pe traseele de putere poti sa cositoresti litele recuperate dintr-un cablu de alimentare (nu chinezesc/aparat chinezesc). Denumirea firului(daca cumperi 1m de la electrice)e MY1,5. Link spre comentariu
moro Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 La o statie auto nu prea are rost sa stabilizezi tensiunea de alimentare la sg3525, pentru ca si asa este o tensiune destul de mica, tinand cont ca un mosfet ii trebuie un minim de 10V in grila pentru saturatie la care trebuie luat in considerare si caderea de 0.7v care cade pe jonctiunea tranzistoarelor interne de pe iesirile sg-ului Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Oameni buni, doresc profund sa ajut si sa ma fac inteles. Nu vreau sa ma bag in seama, am sa ma retrag chiar cateva zile, pentru ca voi spune un lucru ce va provoca animozitati: rar mi-a fost dat sa citesc atatea pareri gresite adunate la un loc. @miticamy: Cu respectul care stii bine ca ti-l port, in primar 4+4, in secundar 30+30 spune-mi ce obtii la 14,4V? Nu o supratensiune? @moro: Ce importanta are la incarcarea condului de dupa punte valoarea factorului de umplere? Nu se va incarca tot la varful de 14,4*30/4? Durata impulsului nu influenteaza valoarea varfului. Ma refeream la faptul ca sursa, daca e stabilizata, are nevoie de corectarea raspunsului in frecventa pentru obtinerea unei anumite caracteristici globale (retele RC). Asta pentru stabilitate. Evident, nu are nevoie de corectii daca nu e stabilizata in tensiune. Poate ar fi mai usor daca ne-am decide: este stabilizata sursa sau nu? De ce credeti ca elementele de comutatie din schema asta nu pot genera oscilatii parazite? Unde sunt snubberele? Si asa mai departe... Link spre comentariu
moro Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 @moro: Ce importanta are la incarcarea condului de dupa punte valoarea factorului de umplere? Nu se va incarca tot la varful de 14,4*30/4? Durata impulsului nu influenteaza valoarea varfului. Eu zic asa: incearca sa intelegi cum functioneaza sursele de tip forward (push-pul, single forward, half si full bridge)La sursele forward in general energia din primar este transmisa catre secundar in perioada de conductie a tranzistoarelor "chopper" Cu cat perioada de conductie este mai mare, cu atat energia transmisa prin transformator este si ea mai mare, asta inseamna un factor de umplere mai mare, bineinteles ca nu se poate depasi 50% din factorul de umplere, altfel transformatorul "condus" neuniform in curba de hysterzis s-ar satura. La sursele de genul pushpull cum este cea de care vorbesc, miezul lucreaza in ambele cadrane ale curbei hysterzis, adica de la -B catre 0 si de la 0 catre +B, aceste excursii trebuie sa fie egale altfel vor troznii tranzistoarele Tu in secundar poti avea mii de microfarazi, ii vei avea degeaba daca tie transformatorul nu iti va da suficienta energie pentru tensiunea dorita Trage un ochi aici: http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 01279A.pdf la pagina 39 este equatia 6. Tensiunea de iesire nu este dependenta de condensatoarele de filtraj ci de factorul de umplere si raportul de transformare primar/secundar. Ma refeream la faptul ca sursa, daca e stabilizata, are nevoie de corectarea raspunsului in frecventa pentru obtinerea unei anumite caracteristici globale (retele RC). Asta pentru stabilitate. Evident, nu are nevoie de corectii daca nu e stabilizata in tensiune. Poate ar fi mai usor daca ne-am decide: este stabilizata sursa sau nu? De ce credeti ca elementele de comutatie din schema asta nu pot genera oscilatii parazite? Unde sunt snubberele? Si asa mai departe... Corectarea raspunsului in frecventa mai ok ar putea fi numita bucla de compensare a reactiei, aceasta mai degraba asigura o variatie cat mai mica la schimbarile mari de sarcina, mai ales cand sursa merge in gol. Practic retelele RC de compensare asigura un raspuns dinamic mai bun al sursei la sarcini.Sursa aceasta este stabilizata dupa parerea mea La 14 Volti cat este tensiunea in primar, nu o sa vezi varfuri mai mari de 2x tensiunea de alimentare, eu intotdeauna am folosit mosfeti de 100Volti in hardswitching si nu am avut niciodata probleme. Nu am gasit snubere nici in sursele amplificatoarelor auto, se poate insa pune un snuber in secundar pentru atenuarea eventualelor zgomote datorate unui dt/dv lent al diodelor si asta pentru a asigura un riplu cat mai mic la iesire in secundare. Cu diode foarte rapide <50ns nici nu este nevoie la frecvente sub 50 khz Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Corect... Ma asteptam la un raspuns mai dur. Eu zic asa: energia este transmisa inductantei (din filtru) pe durata impulsului, iar prin autoinductie, pe durata dintre impulsuri, este cedata condensatorului. Factorul de umplere influenteaza cantitatea de energie livrata inductantei nu varful tensiunii. Dar inductanta lipseste. Asadar daca cei 14,4V se aplica pe rand fiecarei sectiuni a primarului, vom avea pe fiecare sectiune a secundarului 108V, adica 216V in total pentru nr. spire din schema. Sa vedem pana aici daca suntem de acord. Link spre comentariu
moro Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Tu de care inductanta vorbesti? Eu`s in ceata Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 De una ce ar trebui sa existe intre ramurile puntii si condensatoarele de filtraj pentru a putea stabiliza tensiunea prin variatia factorului de umplere.Daca la un interval de 50μs (20kHz) aplic pe primarul trafului (cu un raport de transformare de 7,5) cate un impuls +/- si -/+ de 14,4V de 10μs, acesta va incarca un cond la 108V dupa punte. Daca impulsul este de 1μs, tensiunea nu va fi mai mica. De acord?Sau zici ca daca durata a scazut, tensiunea in secundar va fi mai mica?Mai tarziu: nu-mi dau seama de cauza intarzierii, dar sper sa putem relua discutia. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Păi condensatorul ăla se încarcă instantaneu? Parcă era o constantă, τ=RxC (τ-tau). Deci tensiunea variază într-un anumit interval de timp, de la zero la vârful impulsului... dacă apucă; în caz că impulsul se "stinge" inainte ca condensatorul să se fi încărcat, o să fie o tensiune oarecare, mai mică decât tensiunea de vărf a impulsului. Prin fundul sticlei de bere, cam așa văd problema... icon_jook Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Daca e vorba de sarbatorit ceva, ok, te invidiez. Ce doream sa spun, e ca la un traf ideal (sau cu pierderi foarte mici), tensiunea din primar raportata la cea din secundar respecta in orice conditii raportul de transformare.Daca asta inseamna un riplu imens pe cond, atunci asa va fi. Daca nu poate fi pe cond, va fi pe tranzistoare. Cineva va ceda, dar nu traful. Dar nu ma refeream la consumatori enormi ci sa zicem, 100W. Pe durata dintre doua impulsuri, 100W nu descarca semnificativ un cond de filtraj. Vorbim de milivolti. Vroiam sa subliniez ca indiferent de marimea impulsului (1μs sau 10μs) condensatorul se va incarca strict dupa raportul de transformare. Dupa 1000 de astfel de impulsuri nu conteaza ca sunt de 1 sau 10μs, ca e 50 sau 100W, tot aceiasi tensiune se va mentine. Valoarea ei depinde de raport. Sper ca nu e cineva care sa admita functionarea unui traf cu raport de 10 la transformare si 2 la tensiuni. Sau invers. Daca impulsul e mai scurt, curentul extras din sursa e mai mare in acea perioda (condul va scadea mai mult pe o pauza mai mare) pentru aceiasi putere dar tensiunea e la fel.Abandonez, mi-e somn. Sper sa reluam. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Agree 15dfhjghjghjghjghjhgjghjghj Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 @smilex:eu am raspuns strict la intrebarea daca schema stabilizeaza,nu m-am uitat la detalii constructivefara bobina dupa puntea de diode este greu sa stabilizezeun control va fi prin optocuplor,dar grosier,de tip avarie pt ca la o conductie oricat de mica pe cond. va apare tens data prin raportul de transformareva fi prin cond.un varf de curent,tens. ajunge repede la valoarea de 75v iar bucla va inhiba comandacred ca ar putea ramane si in regim permanent asa dar cu riplu mare si cu varfuri de curent prin mos-uri si diode,un mod de lucru nerecomandatne chinuim sa vedem cum functioneaza o schema care nu face parte din teoria general acceptataseamana cu o dezbatere de tip la ce stres este supus un copil daca se incapataneaza sa traga sania pe asfalt Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Hai sa presupunem ca stergem din schema opto. Reglam manual factorul de umplere intre 90% si 10%. Acum am sa vin cu un exemplu ilustrat (o imagine spune mai mult) si arat ce se va gasi pe cond in limitele astea pentru un consumator mic-mediu. Fac mentiunea ca riplul (ΔU) este mult exagerat pentru a fi mai usor vizibil. Suntem de acord cu jpeg-ul? Pentru simplificare, am luat numai o ramura. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum