Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Gata sa rezolvat problema :freaza: ,era din cauza bobinei care vine pe + de la 12v :ras:Azi am observat ca se incingea bobina de la plusul intrari fara sa aive un consumator,si a devenit dubios,si am schimbat toru cu unul de ferita dintr-o sursa de pc si am vazut ca acum imi scoate 40+40v.L-am pus pe amp. din sistem TDA7294 si nu mai scade voltajul aiurea,minim 65V la volum maxim,inainte ajungea imediat la 30v...si are in scurt 18A.Am atasat citeva poze si schema pt mihai.

Link spre comentariu

Bună seara,am primit un amplificator auto de 2x42W Pioneer-GM1000,şi am o problemă cu sursa în comutaţie.Pe grila mosfeţilor sunt 2 rezistoare de 1k cu câte un cond. de 100nF în paralel cu ele,dacă ii las cond. pe rezistoare una dintr-e perechile de tranzistoare bipolare care merg pe grila moşilor se ambalează termic,dacă scot cond. se ambalează termic mos-feţii şi perechea de tranzistoare revine la normal şi nu înţeleg ce poate să aibă.Mai jos postez schema[attachment=0]Pioneer-GM1000_2000 caramp.pdf[/attachment]

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

am hotarat sa fac o sursa in comutatie , am citit pe forum si zic eu ca am inteles principiul de functionare si ce se intampla pe acolo , mai sunt mici detalii :jytuiyu , si acuma urmeaza partea mai grea punerea in practica ce a incurcat si pe ceai mai experimentati as ales schema lui miticamysper sa nu fie probleme cu ea , o sa o fac de la 0 cu pcb , pe care sper sa il termin zilele astea . am ales-o fiindca e cu raspuns prin octocupla , si parea mai simpla :da acum am si o intrebare , care poate e stupida: dar pe iesile la seturile de 5 irfuri nu se puneau si rezitente de valoare mica si putere mare pt egalizarea sarcini pe fiecare irf

Link spre comentariu
Vizitator tyc

La o SMPS,cablajul e 50%. Daca te apropi de forma ideala o sa ai randamentul calculat(pe aproape), transformatorul e cealalta variabila,componentele se mai pot optimiza ulterior.Succes

Link spre comentariu

ms pt urare ca o sa am nevoie cablajul il fac in diptrance , am cam uitata cum se seta dar il fac zic eu , sper sa fie acceptabil la traf am vazut ca sunt probleme , eu o sa folosesc un miez de la sursa de pc de 200-250w ,la nevoie pot sa gasesc unul de la o sursa mai puternica

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Stabilizarea tensiunii, la o sursa in comutatie, se realizeaza prin variatia factorului de umplere a impulsului ce ataca inductanta serie. La schema "Fonte-Chaveada-Estabilizad" poate cineva sa explice cum se realizeaza stabilizarea prin lipsa inductantei? Daca stabilizarea nu are loc (ci doar transformarea dupa raportul infasurarilor), care e rolul optocuplorului? Reteaua de reactie lipseste cu desavarsire.Mai stii? In final s-ar putea sa si mearga!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

ms pt urare ca o sa am nevoie cablajul il fac in diptrance , am cam uitata cum se seta dar il fac zic eu , sper sa fie acceptabil la traf am vazut ca sunt probleme , eu o sa folosesc un miez de la sursa de pc de 200-250w ,la nevoie pot sa gasesc unul de la o sursa mai puternica

Am vazut cablaj facut clasic ,cu creionul si dupa pus pe geam,smoala si sursa a mers bine.Treaba-i cum concepi cablajul(ex: traseu de masa gros) nu neaparat in ce(diptrace,eagle,etc).De pe miezul din sursa de 250W nu poti trage 900W,ai nevoie de un miez adecvat.Tensiunea de iesire e stabilizata cu ajutorul optocuplorului U1,care realizeaza un circuit de feedback;dioda D5 intra in conductie la 150V,problema e curentul prea mare prin ea...prin dioda zener,curentul maxim e 5mA, sanatos e un curent de 3mA.Simuleaza punerea unei diode de 150V printr-o rezistenta de 560R la tensiunea de 153V :rade: .
Link spre comentariu

s-a mai discutat in contradictoriu despre alimentarea amplif audio cu surse stabilizatesursa aceasta cu sg3525 este inca un exemplu ca nu se fol stabilizarea pt audiode aceea nu are inductanta pe iesire prin optocuplor este numai o protectie la supratensiune,de ex. cand cineva o pune accidental la o bat. de 24v

Link spre comentariu

nici nu vreau sa fie de 900w , 150w ar fi ok sa inteleg ca nu avea la iesire o tensiune constanta , acesta va varia cu tensiunea de intrare ceea ce e descurajator dar totusi voi posta si cablajul realizat , eu zic ca e bine facut , acum las pe cei cu mai ulta experienta , si cu un moment liber pentru a-si arunca o privire pe acesta , irfurile sunt puse spate in spate , iar masa lor trebuie legata cu conductor de cea din partea de sus acest proiect este unul mai mult autodidact nu are un scop anume , sa fie folosit neaparat la un amplificator auto , cred eu ca e mai putin riscant in comparatie cu o sursa in comutatie de la 220 , unde tensiunile sunt mai mari si totodata riscurile in locul acelor 4 diode nu se pot folosi 2 diode rapide cu catod comun ?? de prin sursele de pc ???astept parei si criticile aferente ce sper sa ma ajute

Link spre comentariu

Inductanta nu are treaba cu faptul daca sursa e stabilizata sau nu, ci cu riplul suportat de condensatori. Mai ales in conditii auto unde temperatura este mare mai tot timpul, eu recomand sa puneti acea inductanta daca nu vreti sa trozneasca conzii intr'o luna-doua.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pune 4 diode,sarma trebuie recalculata dupa noua putere;ajung 4 IRF-uri,nu trebuie toti 10.Totusi ai nevoie pt ei de un radiator,cu un randament ipotetic de 80% ai aproape 20%(din 150W) de disipat,adica ~30W. Am un letcon de 15W si topeste cositorul! In legatura cu R6,am gresit,poti pune 560 linistit.Resoul ai?sau rezistenta de 150W.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări