Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La MOSuri te uiti cati amperi duce si la Rds sa fie cat mai mic...Cu cat Rds ii mai mic cu atat disipa mai putin..Aia ce ai vazut la IRF640 ii puterea care o disipa...el duce 18A pe langa 48A cat are IRFZ44N...Deci un IRFZ44N ii cat 3 IRF640..In plus in schema cei folositi sunt MTP75N06 care duc 75A...Deci trebe sa pui 6 perechi de IRF640 sau 3 perechi de IRFZ44N pt o putere de 350W.....

Link spre comentariu

Baieti l-am facut si scoate in secundar 2*22v dar se incalzeste putin trafu.Am folosit la intratrea in traf doi condestori de 47 nano fara rezistente ca daca folosesc 100 nano si rezistentele de 47 se incalzesc ca naiba si oricum am consum mai mare in gol.Consumul in gol acum este de aproximativ 850 de mA.Am mai observat ca daca ii micsorez rezistenta care regleaza frecventa(pinul 6) la 5,6k imi scade consumul la vreo 350 de mA dar nu mai are aceiasi putere,acum folosesc 18k

Link spre comentariu

Salut Adriane,am folosit IRFZ44N si merg perfect.De incalzit se incalzeste primarul si am folosit 8+8 spire si vreo 20+20 parca nu mai stiu exact ptr secundar.Daca stau sa ma gandesc cred ca mie mi-a mers de cand am facut prima schema ,numai ca atunci foloseam IRF 640 .Una peste alta am ars un halogen auto asa intr-o "secunda" si ca o protectie am pus un ventilator mic de PC.Toate astea le spun acum cand nu am folosit la iesire diode redresoare si condesatori de filtraj, nu stiu ce o mai fi atunci.

Link spre comentariu

In primar sa ai sarma de minim 2,5mm...Si mai scade frecventa Pui punte formata din 4 diode BYW29 care duc 8ASi pui cundensatori de cat vrei tu de mari....Apoi sa vezi daca merge sau nu...Si nu pune si tu sarcina becuri de masina...Pai la 20 spire ar trebui sati scoata vreo 30V si halogenul de masina ii la 12 deci ii clar de ce so busit...Pune un bec de veioza de 40W daca nu ai un amplificator mai nashpa pt incercari...dar oricum daca iti scoate tensiune continua sigur iti merge

Link spre comentariu

Salut!In primul rand de as vrea sa stiu care dintre tranzistoare sunt mai bune sau mai puternice irf540, Buz11, BUZ12, Irf 640, Irfz46, si de unde pot cumpara TR toroidal pentru SMPS.Eu am facut cu BUZZ11 si am folosit choper-ul dintr-un monitor, merge bine dar as vrea sa fac unul mai puternic si nu prea gasesc choper-e mari.

Link spre comentariu

mai romanilor!

Am vazut pe site ca omu' recomanda sa se foloseasca mai multe sarmulitze in loc de una groasa deoarece curentii mari prefera exteriorul sarmei si o sarma mai groasa ofera mai putina suprafata decat mai multe sarmulite mai subtiri. Cititi tot!

Link spre comentariu
Vizitator ROBERTby2000

sal!cert este ca este f greu sa bob sârma groasa pe tor. ...a se bobina cu mai multe spire in paralel si a se pastra raportul: ai 12v si scoti 24 mergi cu 2 in paralel iar in secundar cu o sarma.personal am facut un ridicator copiat dintr-o statie de masina :are 2 irfz46n si merge bine cu +/-24v.iar integratul este un TL494. frecventa la care lucreaza este de 80Khz-100Khz (depinde de sarcina.)pe viitor vreau sa cresc puterea si tensiunea.pe iesire sunt condensatori de 1000uf si nu vad rostul folosirii de condensatori mai mari pt. ca sursa lucreaza la frecventa ff mare fata de 50Hz cât au cele clasice. puterea aaf 40wx2 (realizat cu tip 102 107)chiar studiem la scoala tl494. atunci am sa fac si modificarea de rigoare tinand cont ca nu m-au indestulat cei 140 w cat are sursa

Link spre comentariu

Cele mai indicate si ieftine sunt IRFZ44-46-48 pt ca au Rds foarte mic si disipa mai putina caldura decat BUZ,IRF540....Pai ca sa cresti puterea mai pui o pereche de tranzistoare pui sarma mai grroasa pe toroidal si eventula alte diode la redresare...Eu am cu 2 perechi IRFZ44 +-38V amplif mono cu 4 tranzistoare tip35/36 in jur 150WRMS la 4ohmi...urmatorul vreau sal fac cu TL494 in loc de SG3525 si sa folosesc 6 perechi IRFuri si un amplif cu tranzistori de 600W sigura problema ii ca nu gasesc toroidal asa mare daca stie careva unde este de cumparat

Link spre comentariu

COMET Romania, Bucharest, Office, ShopStr. Grigore Ionescu No 94, Bloc T7B, Parter, Sector 2phone: 00 40 21 243 20 90, fax: 00 40 21 243 40 90 e-mail:[email protected] De aici poti sa cumperi tot felul de toroidale, eu sunt din Alexandria, am dat telefon si au spus ca au, deci nu le-am vazut fizic dar am intrat pe site si aveau un link de la furnizorul lor de miezuri din ferita, am intrat acolo si au tot felul; Dar cand am intrebat vanzatorul daca trimite prin posta a spus ca comanda minima este de 500 000 (un toroid este vreo 0.07 Euro, foarte putin) acum da si tu tel si daca e ne stragem mai multi si cumparam.Eu am in prezent unul pe 2434 cu doua BUZ11 pe canal si un traf facut dintr-un choper de monitor si scoate vreo 2 amperi la 37 de volti, il alimentez dintr-o sursa de calculator si pe doua tda 7294 merge bine dar la maxim am o cadere de tensine de aproape 10 V, am scazut voltajul la 22 V si caderea aproape a disparut mai e putin din cauza sursei de calculator si parca nici nu se mai incalzesc BUZ-urilie!!!!Ai o explicatie????

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări