DarkAngel_Bv Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Salut @moro,De exemplu sursele de PC nu folosesc semnal dreptunghiular (folosesc o tentativa de sinusoida deoarece perioada este legata strict de sarcina aplicata sursei.)Poate DC-ul nu este chiar 50%, dar din oscilograma asa arata (poate un 49,9% ).In orice caz, pentru un amplificator audio nu are rost sa faci sursa cu feedback. Este suficient un alimentator care sa poata sustine curentul necesar fara variatii foarte mari (sa zicem maxim 5% in full load). Link spre comentariu
bolek Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 maxim 5% in full loadFara stabilizare, e un vis frumos asa ceva, cu exceptia cazului cand sursa este muuult supradimensionata . Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Ca sa nu mai punem la scoteala si variatia tensiunii de pe masina,intre 11 si 14v (ca avem si diverse caderi),aproximativ 25% Link spre comentariu
moro Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Salut @moro,De exemplu sursele de PC nu folosesc semnal dreptunghiular (folosesc o tentativa de sinusoida deoarece perioada este legata strict de sarcina aplicata sursei.)Si tentativa aia de sinusoidala cum vine? ca nu inteleg...Dar la sursele fara feedback cum isi modifica perioada? Link spre comentariu
bolek Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Nu e chiar sinusoida, dar ai partial dreptate!...E altceva, si anume o forma de unda , care trecuta prin traful driver, si apoi re-formata prin circuitul de formare din baza tranzistorilor BIPOLARI din sursa , sa comande tranzistorii corect. Daca incerci (Da, chiar am incercat eu !) sa aplici direct dreptunghi in primarul trafuletului, vei vedea ca in baza tranzistorilor de putere ajunge cu totul altceva si nu se deschid / inchid deajuns de repede, respectiv se incalzesc si se ard... Nu m-am prins nici eu de unde / de ce au inventat forma aia bizara (e ca o sinusoida la care ramura pozitiva e sinus si ramura negativa e un front drept), cert este ca daca era posibil sa ii comande direct cu dreptunghi , luau direct din iesirea lui 494 care scoate dreptunghi curat!Poate cineva cu mai multa experienta (recunosc, am picat SCS-ul prima data ) sa ne lamureasca de ce nu se poate folosi dreptunghi curat , la bipolare? Multumesc! Link spre comentariu
DarkAngel_Bv Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 cam asa arata forma de unda pe primarul trafului intr-o sursa ATX: Link spre comentariu
silicipi Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 Am incercat eu sa comand bipolarele dintr-o sursa ATX, bineinteles prin traful driver, cu dreptunghi curat de la iesirea lui SG3525 si nu merge deloc, se incalzeau , nu fff tare, dar i-am oprit ca sa nu faca bum, si abia acum din ce spuneti voi inteleg si eu cat de cat, de ce nu functioneaza. Acum va cer ajutor, poate imi raspundeti insa la topicul pt ATX, cum sa modific comparatoarele lui TL494 ca sa functioneze sursa, dar nu mai vreau stabilizare ci numai protectie la scurt, supraconsum, numai bine! Link spre comentariu
moro Postat Iunie 12, 2010 Partajează Postat Iunie 12, 2010 Aoleu ce semnal ii ala, mie nu imi place deloc cum arata. Adevarul e ca nici nu am lucrat cu bipolari in surse, dar e ciudat...Oricum m-ai facut curios cand o sa prind ceva timp liber am sa fac niste teste cu o sursa atx.Din cate vad acolo sunt niste caderi bruste de amplitudine, exista o oarecare simetrie intre ele. Da mai multe detalii despre scala la care ai facut masuratoarea, poate ne ajuta cu ceva Link spre comentariu
Ema_power Postat Iunie 12, 2010 Partajează Postat Iunie 12, 2010 ma ajuta si pe mine cineva sa fac un smps as vrea schema tot detalii ....... nu am mai lucrat cu asa ceva pana acum , daca se poate as vrea sa folosesc piese din surse de pc sau tvuri daca sor potrivi bineintele...daca nu cumpar......doresc sa alimentez montajul la 12 v si sa scot o tensiune dubla + - de preferat 20 25 vdjx700 la ce vrei sa folosesti smps-ul? Pentru un amplificator stereo sau subwoofer activ? Daca ai nevoie de subwofer activ iti prezint eu o varianta testata de mine de vreo cinci ori.Practic intr-o sursa de pc gasesti transformatorul, circuitu de comanda (TL494 sau echivalent), toate tranzistoarele de care ai nevoi. Va trebui doar sa cumperi niste mosfet-uri(IRFZ48, IRFZ44), diode rapide si un TDA 7294. Daca te hotarasti sa te apuci de construit te ajut cu placere! Link spre comentariu
Ema_power Postat Iunie 12, 2010 Partajează Postat Iunie 12, 2010 ma ajuta si pe mine cineva sa fac un smps as vrea schema tot detalii ....... nu am mai lucrat cu asa ceva pana acum , daca se poate as vrea sa folosesc piese din surse de pc sau tvuri daca sor potrivi bineintele...daca nu cumpar......doresc sa alimentez montajul la 12 v si sa scot o tensiune dubla + - de preferat 20 25 vSau un amplificator stereo 2x75w/1x150w cu LPF inclus, de asemenea pus in practica si inca in folosinta. Link spre comentariu
nel65 Postat Iunie 12, 2010 Partajează Postat Iunie 12, 2010 Pentru DarkAngel_Bv:acel semnal arata asa de urat din cauza trafo driver.Acum cateva luni am facut o sursa in comutatie cu tz. 13007 pentru incarcat niste baterii 12V/55A (doua buc. in paralel) si am vrut sa folosesc un trafo driver din surse ATX ca tot aveam destule din descompletari.Surpriza : exact asa arata semnalul din secundarul lui iar in primar era total nesimetric.Oricum sursa functiona si asa ,dar se cam incalzeau tranzistorii finali.Am incercat mai multe trafo driver dar semnalele nu erau identice de la unul la altul sitot necorespunzatoare.N-am avut incotro decat sa bobinez un trafo driver ,tot pe tolele originale iar semnalele au fost perfecte si in primar si secundar,perfect dreptunghiulare .Tranzistoarele finale stateau reci,doar diodele redresoare se incalzeau si aveau nevoie de radiator insa redresau aproximativ 8-10A.Pana la urma nu am inteles ce aveau trafo driver originale,poate izolatia la sarmanu mai era buna ,poate aveau cuplaje parazite prea mari intre infasurari ,nu stiu. Link spre comentariu
Ema_power Postat Iunie 12, 2010 Partajează Postat Iunie 12, 2010 O realizare practica de subwoofer activ 100w. Link spre comentariu
Ema_power Postat Iunie 12, 2010 Partajează Postat Iunie 12, 2010 Schema care am folosit-o pe parte de conversie este folosita in toate amplificatoarele auto din comert si nu a dat chics niciodata. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 12, 2010 Partajează Postat Iunie 12, 2010 Felicitari pt proiect!Dar trebuia sa pui si bobine de filtrare la iesirea sursei Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum