silicipi Postat Mai 8, 2010 Partajează Postat Mai 8, 2010 Am mai scazut frecventqa pana la 55Khz, ca mai jos tiuie miezul in consum, si acum am reusit sa trag cam 2A din secundar, e ceva mai bine decat inainte. Am pus si filtrul de pe iesire si am fazat bobinele dupa cum spune D-l Cirip, intr-un alt topic si consumul e bunicel, s-au redus mult si spikurile, desiii nu au disparut( am pus snuberele scrise pe schema), dar in consum de 2A din secundar se incalzeste ffff tare un tranzistor pe cand celalat e caldut. Ce mama masii poate sa aibe ca m-a omorat, sapt viit imi vine un tor mitittel dar e de ferita 3F3, si vad atunci, numai bine..! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2010 Partajează Postat Mai 8, 2010 Iti lucreaza probabil dezechilibrat, pune osciloscopul pe le cand face asa si vezi ce ai pe mosfet-i, lucreaza amandoi sau numai unul? (eu am patit o chestie din asta ca lucra un singur mosfet din cauza unor cablaje prea subtiri spre primarul trafului) Link spre comentariu
bolek Postat Mai 8, 2010 Partajează Postat Mai 8, 2010 se mai poate intampla si daca primarul e asimetric . masoara totusi ce e in grile si in drene, vezi daca ala rece nu sta degeaba. Link spre comentariu
silicipi Postat Mai 8, 2010 Partajează Postat Mai 8, 2010 Primaru e bobinat cu sase fire de 0,8 odata, si ffff strans de torul ferita, treba asta cu incalzitul unui tranzistor si celalat caldut s-a intamplat dupa ce i-am pus torul de pe iesire cu bobinele fazate invers, asa cum spune d-l Cirip, daca nu-i pun bobina de pe iesire ambele tranzistoare se incalzesc uniform. Ce Dumnezeu are? Aaaa, si de cand am scazut frecventa, acum am pe traf niste semnale perfect patrate mai putin in consum cand apar spikurile alea nenorocite, nu mai sunt asa de mari dar tot ma enerveaza si la consum mare, 100W, devin din nou ingrijorator de mari. Link spre comentariu
AdR!@N Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 sal, m-am apucat si eu de curand de o sursa dupa schema lui elliot (cea fara reactie), traful este un EI recuperat dintr-o sursa ATX bobinat sa scoata 2x30v alim la 13.8V. Initial am pus doar un rand de IRFZ44 si pe la 90W(tens era pe la +-25V) s-au incins pana . acum am pus 2 randuri de irfz44 dar inca nu am testat-o sa vad cum se comporta. As vrea sa scot cat se poate de mult din traful asta...eventual mai am unu la fel si poate le pun in paralel sau le lipesc intr-un singur traf ...asta pe viitorAcum intrebarea: la ce frecvente lucreaza de obicei trafurile din surse de comp?Eu am inseriat cu RT un semireglabil de 5k si pot regla frecventa intre 80 si 120 kHZ(aprox)dar cred ca este cam mare... la 80kHz am un consum in gol de 70mA si la 120 ia cam 90. Mai jos de 80kHz nu am incercat pt ca trebe sa schimb RT, poate asa nu imi mai scade atat tens in sarcina. Zilele urmatoare merg la cineva sa o pun la osciloscop si vin cu mai multe detalii.PS: E prima sursa in comutatie si mi-a mers din prima Link spre comentariu
DarkAngel_Bv Postat Mai 10, 2010 Partajează Postat Mai 10, 2010 Esti sigur ca ai 80-120 Khz? Sursele de PC de obicei functioneaza pe la 35Khz, maxim 50. Link spre comentariu
AdR!@N Postat Mai 10, 2010 Partajează Postat Mai 10, 2010 am calculat cu formula f=1.18/(RT*CT) CT = 1nRT= de la 10k la 15k10k=> 118kHz15k=> 78.6kHzsi la frecventele astea nu mi se incalzea nici trafu nici trzMaine masor cu osciloscopul sa vad exact si frecventa si formele de unda si o sa pun si ceva poze...Pentru 35kHz sa pun CT de 10n sau il las de 1n si modific doar din RT? Link spre comentariu
AdR!@N Postat Mai 11, 2010 Partajează Postat Mai 11, 2010 Ciudat.....am frecventa minima este de 39kHz in sarcina (43kHz cand las o sarcina f mica).....deci e ok pt traf. la 14v la intrare am ±33.1 si scade la ±32.0 In sarcina tens de iesire e foarte stabila, nu scade mai mult de 2V in sarcina....dar inca nu am tras mai mult de 70W ca se incing diodele(UF5408) .... imi mai trebuie inca un rand, traful parca incepea si el sa se incalzeasca putin, iar la fel ca la silicipi se incalzesc trz de pe o ramura...nu prea mult dar inca nu am pus sursa la munca prea grea Cateva forme de unda si montajul...inca nu am pus inductante nici pe alimentare nici pe iesire doar in primar snubere cu conzi de 10nF..dar nu rezolva mai nimic... Link spre comentariu
DarkAngel_Bv Postat Mai 11, 2010 Partajează Postat Mai 11, 2010 Formula de calcul este F=1/((0.7RT +3RD )xCT) Ciudat este ca folosind aceasta formula rezultatele sunt cu mult pe langa adevar Link spre comentariu
moro Postat Mai 12, 2010 Partajează Postat Mai 12, 2010 Cum adica sunt pe langa adevar? Link spre comentariu
DarkAngel_Bv Postat Mai 12, 2010 Partajează Postat Mai 12, 2010 Pai in cazul colegului de mai sus,f = 39547 HzRD = 100 ohmiRT = 10000 ohmiCT = 1 * 10^-9Rezultatele nu prea bat cu realitatea.Cu valorile care le am eu (0.33 nF/3,54k/100ohm) ar insemna ceva de genul 1090821,8 Hz, adica in jur de 1 Mhz ceea ce e enorm :DAm gresit eu ceva la calcule? Link spre comentariu
bolek Postat Mai 12, 2010 Partajează Postat Mai 12, 2010 Pai nu e chiar asa simplu. Formula aia e buna doar pt valori in limitele din tabel. De baza sunt graficele atasate.Pentru ca dintele de fierastrau se genereaza functie de sarcina acumulata in Ct, daca il pui mult mai mic, nu se mai incadreaza in zona liniara a graficelor. Nu e un oscilator de uz general, e facut ca sa aibe cat mai putine piese sa iasa ieftin. Vrei formula precisa, faci cu Wien Link spre comentariu
moro Postat Mai 12, 2010 Partajează Postat Mai 12, 2010 Atentie, frecventa data de formula respectiva din datasheet nu indica valoarea frecventei de comutatie, fiind dutycycle 50%, se injumatateste. Adica daca SG-ul e facut sa oscileze la 100khz, inseamna ca impulsurile din primar/secundar vor fi undeva la 50khz Link spre comentariu
AdR!@N Postat Mai 12, 2010 Partajează Postat Mai 12, 2010 aaaaa......frecventa e 80 doar in oscilator, de la iesirile integratului e ~40... cand m-am apucat de montaj am fost sa il verific si profu (ca la scoala am probat) a pus o sonda la iesirea SG si una pe oscilator....si dintii de fierastrau aveau frecv de 2 ori mai mare decat iesirea...da u am bagat de 'zeama'. ....si parca am mai citit asta pe aici pe undeva :hdgfhgdfce putere poate scoate un EI 33 ?(cel din pozele de pe pag anterioara) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum