Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

Ceea ce ma mai ingrijoreaza este ca forma de la iesire nu mai este chiar patrata, dupa cum vedeti din poze este putin trapezoidala , si nu inteleg de ce.

Teoretic semnalul ideal este sa fie patrat, dar asta ar insemna o trecere aproape instantanee din starea OFF a primului tranzistor si starea ON a celuilalt tranzistor, insa toate astea nu se pot realiza fara o intarziere intre cele doua semnale de comanda pentru ca altfel s-ar produce scurtcircuit. Acea cadere trapezoidala este defapt un deadtime care poate fi controlat la SG prin variatia rezistorului dintre pinul 5 si pinul 7 la SG3525 (R8).De asemenea acel deadtime este dictat si de catre capacitatea drena-sursa a tranzistorului, prea mare si va creste timpul in care starea On va trece OFF, la frecvente mari de comutatie va produce pierderi pe tranzistor.Pentru frecvente mari (50-200khz) sunt preferate tranzistoare cu falltime de ordinul nanosecundelor ( 50-100ns) Semnalele tale par ok, mai putin varfurile acelea, incearca sa le reduci prin niste snubere altfel vei stresa tranzistoarele comutatoare

Nu inteleg de unde sunt spikurile alea, traful l-am bobinat conform indicatiilor de pe forum, destul de stran, cu mai multe sarme o data

Mai pe intelesul tau spike-urile nu sunt ceva anormal ele apar datorita sarcinii inductive (primarul transformatorului), inductanta aceea cand unul din tranzistoare conduce imagazineaza energie, iar cand tranzistorul se deschide pentru o perioada foarte scurta de timp bobina primara va induce in circuit aceea energie atat in secundar cat si in primar, si datorita timpului foarte scurt in care tranzistorul va sta oprit bobina nu va avea destul timp cat sa elimine energia aceea si drept urmare la urmatorul ciclu de inchidere al tranzistorului in bobina inca mai este energie la care se aduna si energia din momentul conductiei rezultand astfel o tensiune mare pe o perioada scurta de timp, aceea tensiune mare intr-un timp scurt se numeste spike.Iar rolul unui snuber este exact acela de a capta energia indusa de bobina primara in timpul in care tranzistorul sta oprit.Si ca sa iti dau un exemplu de spike, ia un releu de 12V si asigura-te ca atingi cu mana una din bornele bobinei acestuia, vei observa ca atunci cand decuplezi capatul bobinei pe care il atingi cu mana vei simti o piscatura destul de puternica, o sa te gandesti ca sunt doar 12V, insa in momentul in care tu decuplezi bobina releului de la sursa de curent exact ce am descris mai sus se intampla, si chestia asta e valabila si in SMPS.De aceea s-au inventat tot felul de tehnici in domeniul smps cum ar fi ZVS sau ZCS pentru reducerea strersului pe elementele comutatoare si implicit cresterea randamentului acestora.Ca sa reduci spike-urile in primul si primul rand, foloseste snubere, apoi asigura un cuplaj magnetic cat mai bun intre infasurarile tranzistoarelor, asta inseamna sa bobinezi cat mai strans si spira langa spira
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna Ziua!Am un amplif audio care se alimenteaza la 2x12v. Pentru acest amplif vreau sa fac o sursa ca sa-l pot alimenta la bateria de la masina.Ma ajuta si pe mine cineva?Multumesc!

Link spre comentariu

Pai trafu l-am facut cat de strans am putut si spira langa spira si cu izolatie intre primar si secundar, am rebobinat trafu, in ceea ce priveste snuberele, am pus cum e in schema dar fac mai mult rau, forma de unda se inrautateste, trebuie sa le recalculez dar nu stiu cum, o sa le fac experimental, sa vad cum e mai bine, osa ma joc putin si cu rezistenta aia, sa vad poate se mai inbunatateste forma de una de pe traf. Acum eu nu ma asteptam sa iasa asa de bine tinand cont ca prima sursa smps facuta de min.

Am incercat si cu un ETD39 dintr-o sursa de pc, si am aceleasi spikuri, e exact la fel forma de unda, deci nu e din traf, mai ales ca etd l-am bobinat ffff strans si cu primaru bobinat intre cele 2 secundare, plus ca tensiunile secundar sunt perfect egale, chiar si in consum, dar am observat ca nu pot sa trag putere calumea, nu pot traqge mai mult de 1A din sec pt ca imi pica dramatic tensiunea si tranzistoarele se incalzesc de le ia gaia, nu am reusit sa masor niimic in acea sasrcina pt ca mi-a fost tema ca ard tranzistoarele. De la ce ar pueta fii caderea aceea de tensiune/

Mentionez ca problea asta am avut-o cu ambele trafuri si toroidal si ETD. Precizez deasemenea ca tranzistoarele din schema le-am inlocuit cu BD139 si Bd 140, toate chiar si cele din remote, ar pute fii asta o problema, eu nu cred, mai ales ca semnalul dupa ele e bun.

P.S. Am gasit o alta varianta de smsps cu TL494, si scheam e usor diferita fata de ceea ce am facut eu, ce ziceti e mai buna? Schema e din linkul urmator http://www.masterkit.ru/info/magshow.php?num=155

Link spre comentariu

la mine nu e asa pt ca daca ii pun becuri de 12V100W nici nu le aprinde, cade dramatic tensiunea la 5v pe ramura, nu vrea sa-mi dea mai mult de 100W nic pace, nu pot sa trag mai mult de 0,8 A din sec si nu mai mult de 7A pe intrare.

Link spre comentariu

I-am pus si bobina, si snubrele din schema si s-au mai netezit ceva spikurile dar nu de tot, si tot am lipsa aceea de putere, ce dumnezeu sa aibe?

Link spre comentariu
Vizitator

Nu am foarte mare experienta in surse in comutatie dar iti spun cate ceva din ce am patit eu... 1. Sursa nu e capabila sa iti dea suficient curent. Incearca sa vezi la cat pica alimentarea in sarcina. 2. Incearca sa alimentezi CI-ul driver dintr-o alta sursa de alimentare.3. Vezi ca miezul sa fie corespunzator, sa nu aiba cumva intrefier. daca folosesti tor, fii sigur ca poate lucra la frecventa ceruta.4. Tranzistorii fac fata la puterea ceruta?Hai succesuri!

Link spre comentariu

Ce curent de mers in gol ai? Pune in serie cu sursa un bec auto de 55W si regleaza curentul de mers in gol la o valoare de maxim 250 mA.Transformatorul iarasi are o mare influenta asupra transferului de putere primar-secundar.Cu o jumatate de spira in scurt ar trebui sa ai in jur de 8A consumati din primar.ATENTIE: Nu recomand sa testati SMPS-ul cu scurt pe iesire daca nu aveti si osciloscop sa vedeti forma de unda pe primar. De asemenea, SC-ul nu trebuie tinut mai mult de 2-3 secunde deoarece risti sa omori FETii.

Link spre comentariu

Consumul in gol e undeva la 80mA, 100mA cu un led pu pe alimentare, tensiune da , am cam +- 50V cu un bec de 220V/60W conectat pe iesire.Voi incerca sa mai maresc putin frecventa sau sa o cobor, o sa pun un trimer acolo in loc de rezistenta aia si o sa vad ce si cum. Propo, de bobina aia de pe iesire, cate spire trebuiesc date pe torul ala galben scos diin sursa de calculator?Cat despre tranzistori, as vrea eu sa mai am vre 20 de buc, astia duc 66Ala 55V, deci ceva mai buni decat irfz48, si sunt luati din UPS-uri deci au un Rdson fff mic, sunt H75333P, ceva mai speciali

Link spre comentariu

Va salut doresc sa construiesc si eu aceasta sursa. Am cumparat toate piesele mai putin diodele din punte m-am impotmolit :cry: . As fi tare recunoscator daca ma ajuta si pe mine cineva cu o serie, un nume de diode ce ati folosit dumneavoastra.Multumesc frumos.

Link spre comentariu

Sa fie cumva de la traf, este un tor verde, l-am zgariat si sub parca era ferita si nu fier, este de la o sursa de becuri cu halogen de 200W chinezeasca luata de la buc, doraly, special pentru a recupera torul, restul l-am aruncat in pod.

Incearca cu niste E-uri recuperate din sursele PC
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări