Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Adevaru e ca treaba sta cam puturoasa cu sarma aia impletita pe acolo. Ideal ar fi cu litzwire, ai inductanta parazita mare asa dupa cum vad poza cu traful bobinat, valabil si pentru cuplajul magnetic intre infasurari

Link spre comentariu

Ma gandesc sa incerc cu alt traf (mai am unul fara carcasa etd59,de la aceiasi firma).

Articolul asta de la Comet sar potrivi:R31.5/19/12.5 K2006

AL 2650 f 25-300kHz Ae 76.3mm2

ma refer sa tina un ipa400?

Link spre comentariu

Am spus numai tampeni in postul anterior Dr.L daca poti sterge-l.As vrea sa schimb traf cu unul toroidal.Imi poate recomanda cineva un magazin unde pot gasi asa ceva...un toroid sa tina un av400.

Link spre comentariu
Vizitator electron21

omule traful ala tine lejer un av 400 eu am scos 400w cu un etd 39 bobinat cu 2x3 sp din folie de cupru si doua perechi de irf 3205, puteam sa trag si mai mult dar foloseam un cablaj de test si incepuse sa dea semne de oboseala.

pune codul trafului sa stim ce folosesti, cat despre trafuri daca erai atent cu cateva pagini in urma am pus un link unde poti vedea modele de ferita pe care poti sa le comanzi de la afero.ro(suni la ei si le spui ce te intereseaza si ei iti trimit in sistem ramburs) la cele mai bune preturi(15 ron un etd 54 cu carcasa si cleme

http://www.epcos.com. (aici cauti modelul care te intereseaza, feritele de aici sunt de la ei )

Link spre comentariu
Vizitator electron21

traful este bun este asemanator cu un ETD 49 3F3 acesta avand AL 3900 cred ca din cauza bobinajului haotic nu tine sarcina, incearca sa bobinezi prima data secundarul ordonat, spira langa spira cu doua conductoare in paralel cat mai stans, apoi pune un strat de carton si treci la bobinarea primarului cu conductor multifilar te sfatuesc eu, in acelasi fel ca si secundarul cu doua coductoare o data. eu am incercat in mai multe feluri iar asa am avut cel mai bun rezultat bafta si spor la lucru

Link spre comentariu
Vizitator aniel

cum este mai bine sa bobinez traful ca in imagini cu priza mediana la jumatatea primarului/secundaruluisau cu doua sarme in paralel si priza sa fie la sfarsitul primei si inceputul celei de a doua.traful este etd 39 dintr-o sursa atx 300 w de calculator. primarul trebuie bobinat identic cu secundarul (acelasi sens)

Link spre comentariu

In poza e traful facut de mine pentru un smps din care am scos 1,1kW (Sarcina mai mare nu am avut sa ii pun)Desfa cateva trafuri facute de fabrica din surse mai puternice si iti vei raspunde singur la multe intrebari legate de bobinarea acesui tip de transformator. Ideal dupa ce realizezi traful este sa il scufunzi in lac (parafina la temperatura mai mare se topeste)

Link spre comentariu

Cate randuri de tranzistori ai folosit? si ce tip?Ce sectiune are miezul transformatorului? eu am unul facut din 2 ferite lipite si nu prea scot putere mare, cred ca nu am bobinat transformatorul cum trebuie.

Link spre comentariu

Am rebobinat ETD-ul din sursa de PC si am reusit sa scurg 12A din sursa de tensiune cu o singura lita de 0.5mm in primar, 0.5mm in secundar. Se pare ca daca bobinezi una langa alta sprira fara torsadare randamentul este mai bun.

Link spre comentariu

Cate randuri de tranzistori ai folosit? si ce tip?Ce sectiune are miezul transformatorului? eu am unul facut din 2 ferite lipite si nu prea scot putere mare, cred ca nu am bobinat transformatorul cum trebuie.

Toate raspunsurile le gasesti in topicul acesta: viewtopic.php?f=41&t=34816

Am rebobinat ETD-ul din sursa de PC si am reusit sa scurg 12A din sursa de tensiune cu o singura lita de 0.5mm in primar, 0.5mm in secundar. Se pare ca daca bobinezi una langa alta sprira fara torsadare randamentul este mai bun.

Functioneaza foarte bine si cu conductoarele torsadate, dar torsadate intr-un anumit fel (constant pe toata lungimea conductoarelor si nu prea pronuntat, lungimea conductoarelor perfect egala) acestea fiind doar putinele lucruri care trebuie sa le ai in vedere cand faci asta.Dupa cum ti-am mai recomandat incerca sa gasesti si sa desfaci cat mai multe transformatoare facute din diverse aparate, (nu doar din surse pc) si o sa incepi sa intelegi multe lucruri.Succes!Bogdan
Link spre comentariu

un smps pentru auto cred ca se poate face si cu invertoare 12vdc/110vca facute pentru americaniam cumparat 4 defecte si am reparat unul si avem pe conzii dupa filtraj 150v.se ia o mediana dintre cele 4 secundare care sant inseriate si avem acum +0-75v,dar atentie se pun condensatoare suplimentare pe +- si noua masa altfel lucreaza dezechilibrat si asa am ars 4 mosi de pe o ramura.la mine cu conzi de 3300mf la putere mare pe un av 400 tensiunea scade la 40v dar pe indicatorul de putere al invertorului arata ca este folosit 10% din putere.deci mai trebuie condensatori dar in weekend nu am de unde sa ii iau.ca putere nu cred ca scoate chiar 1500w cat e pe eticheta fiindca cu un traf 110/220 si un prajitor de paine de 700w am mai ars 4 mosi dar pentru av400 cred ca este bun .intrebari de unde am cumparat invertoarele doar pe pm si raspuns dupa ce mai cumpar si eu 2 ,daca or mai fii pe raft.ps.mosii sant irf1404 8bucati,comanda ka7500b si fiecare ramura are 4 driveri tz uzuale

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări