Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

Am atasat mai jos cablajul partii de comanda. Luni sau marti imi vor veni piesele si ma apuc de lucru. Vroiam sa stiu daca este ok cablajul din punct de vedere al traseelor (masa in special).Nu dati cu parul, e facut in 10 minute cum am crezut eu de cuviinta.OUT-A si OUT-B sunt iesirile care se duc la portile FET-ilor.Multumesc anticipat pentru ajutorul viitor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

400W pe un singur tor sau pe ambele "lipite"? cu 4 sau 8 IRFZ-uri?Din cate am observat, 1 IRFZ suporta pana la 49A. 2 IRFZ in "paralel" presupun ca duc ~70A fara sa se incinga prea tare. Asta ar insemna ceva peste 800W.

am facut un invertor cu sg3524 12vcc-220vca /150w.Am pus un radiator din Al de 200 cm patrati , grosime 1 cm si cu aripioare. Cu toate acestea se incinge radiatorul foarte tare dupa 30 minute. frecventa de lucru a oscilatorului este de 80000hz reglata din rt de la sg pana am obtinut consum minim de curent in primar[12A/12v pt 100w in secundar 220v] De ce se incinge radiatorul asa tare?E normal? Sau am gresit ceva? in primar am folosit 2*2irf 3205 ,ca traf am folosit 2 puse in paralel de la doua monitoare de calculator.Va multumesc!
Link spre comentariu

cum le-ai pus in paralel? miezurile sau transformatoarele bobinate fiecare.mai bine inseriezi secundarele celor 2 trafuri si folosesti unul pt ramura pozitiva si unul pr ramura negativa . posibil sa nu deschizi tranzistoarele cat trebuie. mai adauga la iesirile controlerului pe care il folosesti un buffer de curent ca in fig de mai jos T3,T4,T5,T6.

Link spre comentariu

Azi am ridicat si eu piesele de la Posta.Am bobinat un singur miez de ferita pentru teste.2x5 spire in primar cu 6 sarme odata (am infasurat in paralel 2x3 sarme pentru primar).2x13 spire in secundar cu 4 sarme deodata (2x2).Am respectat indicatiile lui elliot in privinta infasurarilor suprapuse si a primarului care in cazul meu ocupa ~75% din suprafata tor-ului.Cu ajutorul domnului miron1947 voi transfera desenul din EAGLE pe cablajul imprimat si sper ca pana deseara va fi gata pentru teste mica mea sursa :d

Link spre comentariu

Am finalizat pana la urma SMPS-ul. Spre surprinderea mea, a functionat din prima :DTotusi exista o problema. Feritele cumparate de la Connex nu dau randament bun.Cu o singura ferita bobinata si valorile de 1nF pentru CT si 10 Kohm pentru toate rezistentele care erau de 12 K in schema initiala imi scoate ~40V care creste spre 50V iar curentul de mers in gol sta undeva la 1.56 A.Daca dublez valoarea CT atunci curentul de mers in gol scade la 1.3A dar la iesire nu are deloc "forta".Am bobinat rapid pe un miez de sursa de PC ATX 2x4.5 spire in primar si undeva la 11 spire in secundar pentru proba.De asemenea am injumatatit valoarea CT la 0.5 nF si nu se mai aude nici tiuitul din jurul miezului. Am conectat ca si consumator 4 rezistente de 22 ohmi/2W in paralel. Acestea se incalzesc destul de tare, si curentul din primar ajunge la 1.8A, deci in cazul acesta functioneaza corect sursa.Inca 2-3 observatii: Fara becul de 55W in serie cu sursa, rezistentele R1/R2 se incalzesc foarte tare. De asemenea, R13 se incalzeste destul de tare si cu sarcina si fara. (este vorba despre schema fara reactie a lui elliot).

Link spre comentariu

cum le-ai pus in paralel? miezurile sau transformatoarele bobinate fiecare.mai bine inseriezi secundarele celor 2 trafuri si folosesti unul pt ramura pozitiva si unul pr ramura negativa . posibil sa nu deschizi tranzistoarele cat trebuie. mai adauga la iesirile controlerului pe care il folosesti un buffer de curent ca in fig de mai jos T3,T4,T5,T6.

Adica am desfacut trafurile care erau identice ca marime si ca parametri[am citit ce era pe eticheta lipita de ele] ,le-am lipit cu "super glue" unul langa celalalt si am obtinut un traf cu suprafata mai mare.Am reconstruit carcasa, am bobinat primarul cu 2*4,5spire cu sarma de 3*0,8 iar secundarul cu 110 spire de 0,8.Am folosit si bucla de reactie pt. a avea in permanenta aceeasi tensiune la iesire;cat despre cele doua tranzistoare pt. comanda fiecarui brat nu le-am folosit.O sa incerc si va dau un raspuns.Din ceea ce am inteles de la tine rezulta ca radiatorul nu ar tebui sa se incalzeasca asa tare[m-am gandit si eu ca undeva tranzistoarele nu comuta bine ,adica nu trec prin 0 cum ar trebui iar in 1 ajung cu o panta (timp) ceea ce inseamna pierdere de caldura][nu am osciloscop] .
Link spre comentariu

Am terminat sursa. Am pus toti cei 4 tranzistori + radiatoarele aferente. Cu 2 becuri de 55W in paralel dupa ~o jumatate de ora radiatoarele sunt calii (~29 grade). Transformatorul are ~45-50 grade din cauza ca secundarul artizanal este bobinat cu sarma destul de subtire (0.35mm).Am elimnat rezistentele care faceau probleme pentru teste dar in gol am o tensiune de 28V (pentru infasurare de ~11 V). Cu ambele becuri tensiunea scade undeva la 11.5V.Probabil aceasta problema s-a mai discutat dar nu am avut rabdare sa citesc tot topicul. Daca aveti bunavointa sa imi dati link spre pagina cu rezolvarea va raman recunoscator :d

Link spre comentariu

Da, am facut schema fara reactie.Cu 2 becuri de 55W in paralel curentul "supt" din acumulator este in jur de 8.3A.Maine cred ca voi merge la un prieten ce are osciloscop si cu ocazia asta reglez si frecventa pentru cel mai mic curent de mers in gol.Este posibil ca ferita aceea sa nu fi dat rezultate din cauza unei frecvente prea mici? (RT - 10K, CT- 1nF)?Pe miezul din sursa cu 0.5nF + 10K curentul de mers in gol este in jur de 240mA. Cu 0.33 + 10K scade la 190mA. voi ce valori ati folosit pentru feritele albe?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Vizitator marius_vfp

mersi mult pentru atashament am facut o sursa dc dc 12v la 300 vcc merge bine pentru becurile economice . a mai incercat si altcineva un convertor ridicator la valori mari de curent peste 220 ?

Am atasat mai jos cablajul partii de comanda. Luni sau marti imi vor veni piesele si ma apuc de lucru. Vroiam sa stiu daca este ok cablajul din punct de vedere al traseelor (masa in special).Nu dati cu parul, e facut in 10 minute cum am crezut eu de cuviinta.OUT-A si OUT-B sunt iesirile care se duc la portile FET-ilor.Multumesc anticipat pentru ajutorul viitor.

Link spre comentariu

Am rezolvat problema incalzirii radiatorului. Problema era trafu;[fara osciloscop cam esti legat la ochi ;nu merge].Am facut rost de osciloscop de la un prieten ,am vazut forma de unda care era jalnica in colctoarele celor 4 mosuri.Concluzie:1-frecventa de lucru a trafului era prea mare; 2-nr de spire pe volt prea mic(am concluzionat amandoi ca prin mosuri circula un curent aleatoriu indiferent de semnalul din baza,si nu prea stateau in 0).Acum radiatorul e caldut(imi pare rau ca la-m lasat prea mare).[la 200w ,adica doua becuri cu filament normal de 220v consum in primar la 12v 18A(super)>multumesc mult!Am uitat ceva :am observat ca frecventa de lucru a miezului de ferita este critica :am invartit de semireglabilul din RT pana am ajuns la consum minim in gol fara bucla 180mA .Succes!
Link spre comentariu

Update: Am rebobinat transformatorul in primar cu 3 sarme, in secundar cu 1 mai groasa (pentru ceva teste, in viitor voi bobina cu 2x1mm).Trebuie sa-mi achizionez un osciloscop sa vad forma de unda deoarece daca micsorez rezistenta luminozitatea creste, dar miezul incepe sa tiuie si FETii se incing destul de tare.Cateva poze noi:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări