Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

Daca vrei sa te pui cat de cat ok cu teoria iti recomand urmatoarele carti:1 Switchmode power supply handbook de Keith Billings2 Switching power supply design de Abraham I. PressmanSunt doua carti excelente pentru cei care vor sa priceapa functionarea si proiectarea surselor in comutatie

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru cine ar fi interesat si de asemenea pentru cei care ar dori sa-mi sugereze imbunatatiri dau schema unui invertor de la 12V la 320V/300mA avind rolul de a furniza tensiunea de lucru pentru un amplificator cu lampi. Transformatorul este fara intrefier. La 320V/260mA consuma 8.5A/12V avind randament de peste 80%.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

am realizat schema a 2 de pe paginahttp://www.sound.westhost.com/project89.htm ,adica cea fara feedback. traful folosit era dintro sursa in comutatie si este putin mai mare ca edt49 ( edt56 cred). primarul lam bobinat cu 4+4 cu sarma 3*0,8mm , iar secundarul 3 infasurari cu sarma 2*0,8mm . problema este ca consuma foarte mult in gol aproximativ 2A. se incig in 2 secunde foarte tare irf630. am modificat frecventa dar daca o maresc tiuie traful. daca o micsorez pierd tensiune. :jytuiyu

Link spre comentariu

La realizarea trafo eu m-am orientat dupa http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html

ca sa gasesti date pe internet pentru miezuri sa le cauti ca si "ETD" nu "EDT"

Nu inteleg ce tensiune de iesire doresti sa obtii, spui 3 infasurari in secundar dar de cite spire sau cele 3 infasurari sint 3 spire caz in care tensiunea de iesire este mai mica decit cea de alimentare. Inlocuieste trafo cu doua becuri auto de 12V (cite unul in locul fiecarei infasurari din primar) si verifica formele de semnal.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator petru86

Din ce am citit eu pe aici multe scheme multe pareri, Vin si eu cu o contributie si anume:

Schema cu SG3525(http://sound.westhost.com/project89.html) este un pic modificata scurtata sa zic asa plus feedback-ul postat la pagina 46 de Mix. Am facut o arhiva cu schema si placa facute in EAGLE smps.rar.

Restu de piese si anume BD-urile, traful, mosfeti, filtraju si diodele ultrarapide asta si le face omu dupa preferinte, posibilitati si spatiu ocupat.

Sper sa foloseasca la ceva. luni imi vin si mie piesele si ma apuc sa fac si eu o sursa in comutatie sa vedem ce iese.

Link spre comentariu
Vizitator petru86

mi-au venit si mie trafurile de la comet electronics, am comandat 3 bucati R80/40/15 si daca ma puteti ajuta cu infasurarile. am sarma de 0.4 la greu nu duc lipsa. ma intereseaza asa in secundar 2 x 65V la 10A, cata sa pun in secundar si in primar. sau un link ceva unde se calculeaza asa ceva, mersi

Link spre comentariu

Incepi cu ce ai, adica sarma de 0,4 de aici ai raza 0,2 si formula ariei cercului [ PI R patrat ] adica PI x 0.2 patrat = 0,1256

O incarcare optima e 3A/mm2. Pentru cei 10A ai tai vei avea sectiunea de : 10A / 3A = 3,3mm2. 3,3 / 0,1256 = 26

Rezulta 26 fire de 0,4mm. Cam multe, dar asta este.

Si trebuie sa bobinezi cu ele torsadate.

Ai grifa la nr de spire si la incarcarea ferestrei, e posibil sa nu iti incapa sarma pe miez daca alegi un nr prea mare de spire in primar.

De obicei, pentru push-pull la 12V se alege minim 2 x 4 spire, iar secundarul se calculeaza in consecinta. Aproximativ 2 x 23 spire. 65 / 12 = 5,41 x 105% = 5,69 x 4 = 22,7sp in secundar pe ramura.

Miezul R 80 are sectiunea 2,8cm2 aproximativ.

S-ar putea sa ai nevoie sa pui 2 miezuri suprapuse, pentru k in programul asta iti recomanda un ETD59

In functie de utilizare si racirea miezului poti alege si alte densirati de curent, 3,5 sau 4A /mm2.

http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_ ... e.html#Hgw

Link spre comentariu

ma intereseaza asa in secundar 2 x 65V la 10A,

Nu te supara, intreb si eu asa, din experiente anterioare, incerci cumva sa alimentezi un amplif audio cu 2x65V si 10A CONSTANT? :speriat

Un amp audio care consuma 1300W mediu, scoate cam 1kw rms, dupa standardele muzicale actuale , doar daca nu asculti semnal sinus permanent.

Nu stiu, zic si eu asa, erau prin cluburi statii din astea... :aut:

Link spre comentariu

Am dat acum ceva vreme peste un link interesant.

Aparate de sudura - fotografii si scheme extrase. ( folderele - colt, kinzo, most)

Scheme de circuite de comanda, diagrame cu semnalele obtinute.

Chiar si un aparat de sudura ce incape intr-o carcasa de sursa de PC, asta chiar e interesant. (folderul - fot )

Este si o carte tehnica completa la un aparat de sudura cu tot cu scheme pana la ultimul detaliu. ( Cemont S1000)

Rasfoiti cu grija si nu o sa va para rau de timpul alocat acestui link.

http://leo.wsinf.edu.pl/~leszek/spawarki/

Link spre comentariu
Vizitator petru86

Vreau sa alimentez un AV800 si pe viitor inca unu pentru masina, deci imi trebuie cat de cat putere kiar dak nu reusesc sa dau la max. eu gandesc in felu urmator prefer sa am putere de unde sa dau decat sa ma kinui sa trag dintr-un traf micut si sa se injinga tare la fel si cu statia e mai bine de putere mai mare abia nu mai dai distorsiuni in dif de exemplu un AV800 cu un woofer de 300 400W e perfect nici distorsiuni nici nu se incalzeste asa tare nici statia nici SMPS-u, nu stiu cum gandesc alti dar eu asa zic.Uite am pus o poza cu trafu :da :dans:

Link spre comentariu

salut!am si eu un tor de ferita care are un punct de vopsea verde pe o parte. ma intrebam daca poate fi folosit pt. sursa de pe site-ul lui Rod Elliott. si daca da cam ce putere pot scoate din covrigu' asta :freaza: ? are 44mm diametru si 20mm inaltime.Scuze pentru calitatea pozelor, sunt facute la repezeala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări