Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

pai citeste-l :rade: Dar totusi cat de multa electronica stii? Mai ales despre surse in comutatieCa daca nu stii...nu o poti face...Dupa cum ai pus problema "sursa pt amplificator de 100w" nu as zice ca stii prea multe(suficient de multe)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Scheme gasesti putin mai sus, nu stiu de ce ai mai postat aici, deoarece topicul cu scheme era cu 3 randuri mai sus.Iti pun aici link-ul in caz ca nu l-ai vazut: viewtopic.php?f=41&t=61Iti alegi de acolo o schema care sa poata debita in jur de 300W, daca vrei sa faci un amplificator stereo, sau 150W pentru unul mono.Bineinteles ca poti face aceasta sursa doar daca ai destule cunostinte despre electronica si surse in comutatie, in caz contrar sansele de reusita sunt foarte, foarte mici si tind spre 0.Nu lua acest sfat ca o descurajare, ci din contra, un argument pentru a te apuca intai sa studiezi bine aceasta parte a electronici si apoi sa incerci sa realizezi ceva.

Link spre comentariu

In urma cu cateva luni si eu am dorit sa fac un SMPS pe auto, si am reusit dar asta dupa ce am terminat de citit cele 62 de pagini (acum sunt 64) de la topicul "Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto", deci sfatul meu este sa citesti cele 64 de pagini cu foarte multa atentie, gasesti acolo aproate toate(daca nu toate) problemele intampinate in timpul construiri, dar si sfaturi foarte utile, asta daca ai cunostinte cat de cat in domeniu daca nu e mai greu.PS. Eu am ars vro 3 perechi de Mos-feti si am bobinat si rasbobinat traf-ul de 4-5 ori :da pana am reusit sa fac o asemenea sursa. Incarca-te cu multa rabdare, si spor la citit.Bafta

Link spre comentariu

Salutari, am incercat sa construiesc un inverter full bridge si am incercat cele doua variante de scheme atasate, din pacate pe la un consum de 200mA tranzistorii se incing. Daca in loc de transformator pun drept sarcina un bec de 12V am o frumusete de impulsuri dreptunghiulare. Cu traf si in sarcina impulsurile aduc mai mult a trapez. Banuiesc problema in jurul trafo desi am bobinat mai multe variantre cu primar de la 3 la 9 spire si sirma 0.3 in paralel pe diferite sectiuni de miez simptomul este acelasi la un consum crescut scade tensiunea in secundar si se incalzesc tranzistorii. Nu vreau sa renunt in favoarea unui push-pull din motivele cele mai stupide - ambitia si curiozitatea. Inteleg faptul ca sint o multitudine de fenomene ciudate la bornele primarului dar nu prea am idee cum sa le contracarez. Poate controllerul nu este potrivit. Va multumesc pentru orice sugestie!

Link spre comentariu

Sunt f f bune aceste trafuri. Doar dimensiunile te vor limita. Frecventa maxima e in jur de 100Khz . Atentie, daca recuperezi din televizoare f f vechi s-ar putea sa mearga pana la 25khz. Daca folosesti din surse de calculator merge pana la 100khz. Asta ma refer la frecv pe care o are oscilatorul, pentru k traful are 50Khz.Daca gasesti mai multe miezuri E identice poti sa le asezi in paralel si sa le construiesti o carcasa din sticlotextolit subtire de 0,8mm grosime. O poti face cu traforajul.Intrefierul pe care il are miezul din imagine e perfect, da un search pe google. Practic poti face un traf in mai multe feluri:- fara intrefier,- cu intrefier la mijloc (cum ai tu miezul)- cu intrefier pe toate 3 zonele (asta il obtii dintr-un miez fara intrefier la care pui 2 bucatele de carton pe margini, de dimensiuni calculate)- cu intrefier doar pe margini si la mijloc lipit.Cel mai des gasesti miezuri fara intrefier sau cu intrefier la mijloc.

Link spre comentariu

miezurile pe care le detin sunt mai multe din surse de monitoare de14-17-19 inch,iar din cele de televizoare sunt din acelea cu carcasa de plastic.In vara acesta am descomplectat toate aparatele care nu mai meritau facute.Iar acum urmarind topicurile de pe acest forum ma gindeam sa refolosesc si eu din materialile pe care le am.

Link spre comentariu

nu stiu descrierea miezurulor , eu mai mult am facut practic, teorie nu prea cunosc.Problema este sunt sau nu sunt bune miezurile ce le am recuperate din surse?De aceea am intrat sa intreb in acest topic deoarece eu am invatat mai mult singur.Surse am reparat si repar dar acum doresc sa invat despre calculul spirelor si si cum sa obtin diferite tensiuni pe secundar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări