Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

offf... dupa ce am facut un convertor si un amp cu tda7294 pe o placa fara cablaj(in aer) azi m-am hotarat sa le pun toate pe o placa si nu stiu de ce:Mi se inchinge puntea redresoare(35A 200V) rau, nu stiu ce sa mai fac. Am facut si bobinele intre punte si condensatori pe un tor galben. Am probat doar amp-ul la un traf de 2ori 25 la 220V si nu se incinge puntea deloc. Era sa uit traful e de sursa pc 120mm 8+8 spire primar si 18+18 secundar are 23+23V mai trebuie modificat traful sa scoata mai mult dar nu cred ca din cauza asta se incinge puntea.Totus de ce se incinge???????? E normal?Trebuie pusa si puntea pe radiator? E mare patrata. :jytuiyu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

e normal sa se incinga pentru ca frecventa cu care lucrezi depaseste frecventa maxima a diodelor din punte... :rade: trebuie sa folosesti diode redresoare ultrarapide. Iti recomand sa faci puntea cu 4 diode BYW29

Link spre comentariu

AM luat un program de osciloscop pe pc si nu stiu cum sa-l folosesc Trebuie introdusa mufa la placa de sunet?? unde anume??Are cineva osciloscop pe pc? :sparge: Poate asa termin si eu de realizat convertorul.

Link spre comentariu

ar trebui sa mearga cu BYV79, insa cu osciloscopul acela poti masura frecvente din spectrul audio. semnalul il ia cu placa de sunet prin line in si nu poti masura frecventa convertorului. daca ai folosit 8+8 spire s-ar putea sa cobori prea mult in frecventa si poti avea randament redus, tranzistorii mos se incalzesc mai tare... incearca cu 4-5 spire/ramura si ajusteaza frecventa SG-ului (rezistorul de la pinul RT, si pentru frecventa vezi datasheet-ul k ai formula de calcul) pana ai consumul minim, eventual cu un consumator.

Link spre comentariu

Deci puntea redresoare era problema. ne avand biode rapide sau cel putin ne stiind cum arata m-am mai apucat de studiat si de uitat prin datasheet de diferite piese care le detineam si nu stiam exact ce sunt. Am inceput cu niste tranzistori din mai multe surse de pc si mare a fost descoperirea sa aflu ca uni asa zisi "tranzistori" erau defapt diode rapide (doua intro capsula) F12C20 si S20C45. Am facut o punte din acerte diode si merge bine, dupa 30 de minute de ascultat in blana diodele erau reci irfz44 calduti si tda7294 cald. Deci dupa o saptamana de masuratori si testari pot sa zic ca am reusit sa fac un convertor sa mearga normal. :aplauze

Link spre comentariu
Vizitator d++

Foarte interesant!!! ce curent suporta???

BLK EDIT: Va rog daca aveti intrebari sau nelamuriri despre sursele in comutatie pentru auto, postati aici, nu mai deschideti o mie de topicuri cu intrebari la care s-a raspuns deja in acest topic. Vreau sa facem un pic de ordine, stiu ca pe masa oricarui electronist e "ordine" deplina, hai macar aici sa incercam sa adunam toate lucrurile utile intr-un singur loc.

Am facut si sticky acest topic pentru a fi mai usor vazut.

Va multumesc,

Alex (BLK)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mai am si eu o intrebare: Am facut un convertor si cei doi irfz44 se cam incalzesc dupa cateva minute bune si vreau sa stiu daca dot sa mai pun cate un irfz48 astfel voi avea un irfz44 si irfz48 pe ramura.Merge pus irfz44si irfz48 pe ramura sau trebuie de acelasi fel?

Link spre comentariu

nu poti folosi 2 tranzistori diferiti in paralel. motivul este simplu: curentul suportat este diferit si teoretic sarcina iti va cade mai mult pe cel cu curentul suportat mai mic. Iti recomand IRFB4110 [VDSS 100V, RDS(on) typ. 3.7mOhm, max 4.5mOhm, ID 180A] :da specializati pentru smsp. sunt putin cam scumpi (9.2 ron/bucata) dar se merita

Link spre comentariu

Sal. Am nevoie de o sursa cu care sa alimentez un kit cu 2 tda. Ma bate gândul sa o fac eu dar nu stiu daca sunt ?anse sa reu?esc(nu am mai facut asa ceva si nici nu am cunostinte in domeniu) Ce surs? imi recomandati sa fac pentru inceput si cam cat ar costa toata distrac?ia?? E cineva interesat sa o faca si la ce pret?

Link spre comentariu

Sal. Am nevoie de o sursa cu care sa alimentez un kit cu 2 tda. Ma bate gândul sa o fac eu dar nu stiu daca sunt ?anse sa reu?esc(nu am mai facut asa ceva si nici nu am cunostinte in domeniu) Ce surs? imi recomandati sa fac pentru inceput si cam cat ar costa toata distrac?ia?? E cineva interesat sa o faca si la ce pret?

Te intereseaza sursa in comutatie sau clasica? Daca nu ai mai lucrat cu surse in comutatie poti incerca, au fost postate destule scheme aici, pentru inceput ceva simplu:viewtopic.php?f=41&t=38216Orice lucru are un inceput, chiar daca nu ai mai lucrat incearca ceva nou, sa fii mandru ca ai realizat un lucru la care nu sperai, vei primi raspunsuri la intrebari, sa fie la subiect, pe acest forum sunt multi care te pot ajuta. Daca ai rabdare sa citesti toate cele 62 de pagini o sa-ti faci o idee despre modul de lucru, greutai intimpinate, greseli facute si modul de remediere a problemelor aparute. Succes si nu astepta sa lucreze cineva pentru tine, incearca sa faci tu. Detaliaza ce sursa vrei si vei primi raspuns si ajutor.
Link spre comentariu

schema propusa, deja trebuie sa contina un invertor de la 12v=.Ma gandeam la o schema fara transformator care ar putea debita in jur de 1-2 A.Ar putea fi facuta folosind un amplificator AF,pe post de oscilator?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări