bolek Postat Iunie 15, 2009 Partajează Postat Iunie 15, 2009 E un sinus atenuat ("sinc" de la SCS) - il aveam si eu cand mi-am facut sursa... E destul de normal daca e traful destul de departe de perfectiune (eventual sarmele prea lungi) ori tu nu deschizi tranzistorii suficient de brutal (parca curentul creste cam "pe diagonala", nu deajuns de brusc). In afara sa ti se incinga MOS-ii un pic , nu e nimic grav. Dupa filtraj se curata bine? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Iunie 15, 2009 Partajează Postat Iunie 15, 2009 Aia nu e functia sinc, sinc(x) = sin(x)/x sau sinc(x) = sin(pi*x)/pi*x. Aici ai un raspuns de tipul 1-e^-at /c*sin(wt+fi), daca e sa luam doar frontul crescator(si tinem cont ca perioada e mult mai mare decat timul tranzitoriu) unde a, w si c depind de functia de transfer. Adica e un sinus care scade exponential si este un raspuns extrem de normal pentru orice sistem de ordinul 2 cu factroul de amortizate(zeta)<1 Asata apare pentru ca ai cel putin 2 acumulatoare de energie, cel mai probabil inductanta parazita(sau chiar a convertorului daca e buck, boost flyback etc) + capacitati parazite(ale mos-fetului, diodei intrinseci a mosfetului, cabalj, intre mosfet si radiator!!). Ceea ce e interesant de observat aici este faptul ca ai subreglaj(adica prima alternanta este negativa) asta inseamna ca ai un zerou instabil(in planul drept) in fct de transfer(asta iti micsoreaza marginea de faza si reduce preformantele dinamice).Apropos, ce fel de convertor este? Link spre comentariu
bolek Postat Iunie 15, 2009 Partajează Postat Iunie 15, 2009 E sigur push-pull ca si restul de smps de masina. PS: Emy, esti profesor de asa ceva? Link spre comentariu
Gerula Postat Iunie 16, 2009 Partajează Postat Iunie 16, 2009 Este "Elliott" fara reactie.Principalul motiv pentru care imi bat capul cu asta nu este SMPS de masina, chiar daca poate fi folosist si acolo.Este pana la urma un mod de conversie DC-DC.Eu vreu sa fac o sursa stabilizata de putere. Adica vreau sa fac o sursa intre 0 si 25V selectabil +/-.In afara de asta vreu sa gasesc cumva o dependenta liniara a tensiunii de iesire de reactie. Asta pentru ca vreu sa am un potententiometru din care sa regllez valoarea tensiunii de iesire. Totusi desi dependenta Tens de iesire de reactie ar trebui sa fie liniara deoarece se compara "recatia" cu un "dinte de fierastr", experimental nu mi-a dat asa. Link spre comentariu
lorik199 Postat Iunie 16, 2009 Partajează Postat Iunie 16, 2009 cam ce putere se poate scoate cu aceasta schema?download/file.php?id=14990bineinteles si cu un traf corespunzator Link spre comentariu
EmyRulz Postat Iunie 16, 2009 Partajează Postat Iunie 16, 2009 PS: Emy, esti profesor de asa ceva? Nici vorba! Oricum astea sunt chestii de baza de teoria sistemelor pe care orice inginer in domeniu ar trebui sa le stie...(solutia unei ec diferentiale de ordinul 2)... zic eu.... marea ciudatenie este ca tensiunea din secundar o urmareste pe cea din primar practic in linie orizontala - adica e tot dreptunghi. De ce zis asta ? Linia orizontala arata o tensiune constata pe o anumita durata. E ca si cum ai baga curent constant in transformator si el sa scoata tot curent constant, numai ca procesul se desfasoara intr-un timp foarte scurt. E cea mai aiurea chestie pe care am vazut-o. Gandind asa cum mai poti ca variind timpul de ON sa obtii nu variatii timpului unui puls in secundar, ci variaia tensiunii ??? Ceea ce vezi tu acolo este extrem de normal. Ai un transformator si e normal sa obtii in secundar aceeasi forma a tensiunii cu cea din primar. Fii atent, aici avem de a face cu un transformator autentic nu inductori cuplati ca la flyback! Adica el nu stocheaza energie(decat in mod parazit prin inductanta echivalenta de pierderi) si NU se comporta ca o bobina. Si da, un transformator poate sa treaca curent continuu!(si asta pt ca fluxul dat de curentii din primar si secundar se anuleaza, indiferent ce forma au!), la tensiune continua are greata!(pt ca pe asta o integreaza in flux, deci obtii un flux crescator care satrureaza miezul). Plus de asta, forma dreptunghiulara NU este echivalenta cu o tensiune continua! Componenta continua este media tensiunii care, normal, este zero! Este "Elliott" fara reactie. Eu vreu sa fac o sursa stabilizata de putere. Adica vreau sa fac o sursa intre 0 si 25V selectabil +/-. In afara de asta vreu sa gasesc cumva o dependenta liniara a tensiunii de iesire de reactie. Asta pentru ca vreu sa am un potententiometru din care sa regllez valoarea tensiunii de iesire. Totusi desi dependenta Tens de iesire de reactie ar trebui sa fie liniara deoarece se compara "recatia" cu un "dinte de fierastr", experimental nu mi-a dat asa. Pai cum vrei sa faci o sursa stabilizata fara reactie? Vezi ca varianta schemei cu reactie este tot pe siteul lui elliot. Legat de tensiunea de iesire din regulator, ea nu este liniara cu referinta ci este liniara cu eroarea(si vezi ca aici liniar este in sensul de operator liniar adica si derivarea sau integrarea erorii tot o dependenta liniara este - sau daca vorbim de domeniu frecventa atuci e liniaritate algebrica), adica diferenta dintre referinta si valoarea masurata. Iesirea din sistem trebuie sa fie proportionala cu valoarea masurata. A si vad ca ai taiat snnuberele alea de pe schema, punele la loc(in caz ca nu le-ai pus) lipsa lor duce la oscilatiile alea asa de mari. Link spre comentariu
andreigradu Postat Iunie 16, 2009 Partajează Postat Iunie 16, 2009 Acele oscilatii ar putea fi un fenomen "ciudat" numit "ring-ing" De obicei se elimina prin punerea pe grila (adica pe pin a unui tubulet de ferita, ca un inel) si pe terminalele diodelor de redresare de asemenea.Daca va uitati prin surse industriale sau prin surse de calculator mai bune o sa le vedeti.Se mai folosesc si filtre R-C puse inaintea grilei tranzistorului. Aruncati un ochi pe net.Aceste oscilatii sunt periculoase pentru tranzistoare, mai ales la puteri mari, le incalzesc si le pot distruge. Link spre comentariu
Vizitator tamagotchy5 Postat Iunie 19, 2009 Partajează Postat Iunie 19, 2009 Salut!..am nevoie de un montaj care sa-mi ridice o tensiune de 6V cc la 12 Vcc (undeva pana la 45W).Ma puteti ajuta cu niste idei/scheme, sau chiar montajul? (contra cost, binenteles )toate cele bune ! Link spre comentariu
lucione_cip Postat Iunie 20, 2009 Partajează Postat Iunie 20, 2009 Incearca pe aici: http://scheme-circuite.blogspot.com/200 ... v-12v.html poate te ajuta cu ceva. Link spre comentariu
Vizitator tamagotchy5 Postat Iunie 20, 2009 Partajează Postat Iunie 20, 2009 Incearca pe aici: http://scheme-circuite.blogspot.com/200 ... v-12v.html poate te ajuta cu ceva.Da maeste, ma ajuta Merci N`aveti careva chef sa faceti schema?, cum ziceam, contra-cost Link spre comentariu
djlove Postat Iunie 20, 2009 Partajează Postat Iunie 20, 2009 N`aveti careva chef sa faceti schema?, cum ziceam, contra-cost Pentru acest lucru posteaza la sectiunea servicii, nu aici. Link spre comentariu
Vizitator tamagotchy5 Postat Iunie 20, 2009 Partajează Postat Iunie 20, 2009 N`aveti careva chef sa faceti schema?, cum ziceam, contra-cost Pentru acest lucru posteaza la sectiunea servicii, nu aici. ..pardon is nou in zona :a: Link spre comentariu
lucione_cip Postat Iunie 24, 2009 Partajează Postat Iunie 24, 2009 Salut am facut un convertor cu sg3525 doi irfz44 si traf de sursa de PC 2ori 30V merge bine cu un amp cu TDA7294. Si am un dif cu doua bobine de 4ohmi si nu stiu cum sa fac sa leg ambele bobine fara sa ard tda-ul. Ma gandesc sa mai iau un tda , astfel as avea doua iesiri pt cele doua bobine. Mai trebuie sa pun si inca 2 irfz ?Daca las un singur tda si il alimentez cu tensiune mai mare se aude mai tare pe 8 ohmi? Link spre comentariu
bolek Postat Iunie 24, 2009 Partajează Postat Iunie 24, 2009 Lasa-l asa, pe 8 ohmi, ca lucreaza bine tda-ul la tensiuna aia asa. Eventual mai mareste un pic tensinea (sau din pwm sau cateva spire in plus) Link spre comentariu
Mihai85 Postat Iunie 24, 2009 Partajează Postat Iunie 24, 2009 in nici un caz sa nu legi in paralel bobinele ca o sa ai o impedanta de 2 ohmi si o sa distrugi TDA-ul.Cel mai sigur e sa le inseriezi(8 ohmi).merge si in 4 ohmi pe o singura bobina cam la limita la tens asta de alimentare.poti face cate un amplif pt fiecare bobina dar sa ai grija,componentele sa aiba tolerante cat mai apropiate iar integratele sa fie din acelasi lot,semnalul de la intrarea amplif sa fie mono altfel risti sa distrugi dif. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum