Depanatoru Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 Nu au priza mediana , confunzi cu convertorul push-pull , ai google , nu ? Poti vedea usor cum arata . Link spre comentariu
andreigradu Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 vad ca ati observat cum e cu numarul de spire. 1) la push-pull: sunt 2 infasurari identice alimentate in antifaza pentru a crea in miez valori pozitive si negative, dar se recomanda la tensiuni mici si curenti mari de intrare. 2) half-bridge: foloseste jumatate din tensiunea retelei, adica 155V cc, practic e generat un punct virtual intre cele 2 condensatoare inseriate, dar curentul este dublu pentru aceeasi putere in secundar fata de full-bridge. 3) full-bridge: utilizeaza direct tensiunea retelei 310V cc, si are in primar jumatate din curentul de la half-bridge, la aceeasi putere. E lesne de inteles k la 1000W e mai bn sa ai full-bridge, faceti voi calculul pentru half-bridge. Mai apare si problema curentului absorbit din reteaua monofazata de acasa 25-30A max, ca sa mai functioneze si alte aparate pe acolo. E mult mai bine sa ai tensiune mare si curent mic, mai ales k noi facem transformatoarele de putere acasa pe genunchi. Cineva intreba cum sa isi calculeze un transformator, pe acest site http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html sunt calcule destul de exacte, si aveti acolo si formulele pe care le foloseste programul respectiv. Fiti atenti la valoarea pe care o ia in calcul la nr. de spire, trebuie sa fie tensiunea minima de operare ( la 220V~ +/-15% este 264Vcc) . Tocmai studiam unul din seminariile Unitrode unde este un convertor de 500W rezonant in full-bridge facut cu 4 tranzistoare IRF840 , driver UC3875????? si a functionat. Acolo se explica de ce tranzistoarele trebuie sa aiba timpi de comutatie mici si capacitati parazite reduse. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 7, 2009 Partajează Postat Iunie 7, 2009 Am inteles,mai trebuie sa studiez deci Ms! Link spre comentariu
Gerula Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 De obicei noi bobinam primarul cu 2x4 spire sau 2x5sp sau 2x6 spire.Nu am vazut amplif, a carui sursa sa aiba in primar mai putin de 2x4sp.Dar nu ar fi normal ca o data cu cresterea dimensiunii miezului (tor, E+I), numarul de spire din primar sa scada ?Pentru ca iinductanta lui creste si cu dimensiunile miezului. Link spre comentariu
andreigradu Postat Iunie 8, 2009 Partajează Postat Iunie 8, 2009 Am gasit undeva pe DIY un link catre ceva care folosea platbanda si avea 2 x 1 spira folie cupru. Cat despre 2 x 4spire in primar este corect, cand folosesti conductor litat, uitati aici calculele, cred k a mai pus cineva link-ul asta pe forum http://valveaudio.tripod.com/Membuatsendiri.htm Si aici un proiect gata facut, da nu mai stiu de unde l-am luat, pe undeva prin forumul Tehnium Azi, va atasez pozele. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Iunie 9, 2009 Partajează Postat Iunie 9, 2009 Va multumesec mult la toti care ati scis aici Tocmai am terminat de citit cele 60 de pagini ai cred ca am gasit rezolvare la toate problemele mele in legatura cu un convertor 12V. O sa revin dupa ce il termin de realizat practic. Link spre comentariu
andreigradu Postat Iunie 9, 2009 Partajează Postat Iunie 9, 2009 Spor la treaba, si nu ne uita....Cele 13 pagini de mai sus sunt de pe forumul tehniunm azi , mai rasfoiti si pe acolo pentru k sunt multe discutii interesante, pana la urma cautati pe orice forum si mutati datele, ideile si link-urile de colo colo k asa se distribuie cel mai bine o informatie.P.S. Am vazut k a aparut scris cuvantul " SPAM " si vreau sa cred k a fost o greseala, o intamplare nefericita. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 Tocmai am refacut convertorul cu schema de la dl Marian si am mai intampinat o problema, am probat convertorul cu un tda 7294 si a mers cam un minut dupa care mi-a ars mai multe randuri de diode din puntea redresoare ,probabil ca erau diode mici, astept acum sa iau diode mai mari gen byw29 si sa vad ce se intampla.Am mai probat convertorul la un amp care il folosesc la pc, e pe 2n3055 la 63V am rebobinat traful de firita recuperat din sursa de pc,in primar 7+7spire cu 4 sarne de 0,7mm si in secundar vro 50 de spire cu sarma de 0,8mm, am 65v pe secundar treaba e ca merge doar la volum mediu cand dau mai tare seade tensiunea pana la 15-20V. Momentan nu pot sa mai fac experimente pt ca am bateria descarcata si e la incarcat folosesc bat. de scuter 12v 7,2A.Nu am nici osciloscop sa vad frecventa. Care sa fie cauza? Link spre comentariu
djlove Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 O singura sarma de 0.8 in secundar este prea putin, de aceea scade teniunea atat de mult Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 13, 2009 Partajează Postat Iunie 13, 2009 O singura sarma de 0.8 in secundar este prea putin, de aceea scade teniunea atat de mult 7,2Ah suna a baterie VRLA...care nu poate furniza mult curent deodata,are bare de conexiune subtiri ;asta conteaza la anduranta,problema e cu trafu,cum spune djlove - si la j=5(acum nu e cazul) Imax e...mai redu spirele in traf,uzual 4 pt.12v sant suficiente si proportional in secundar;de folos e si http://valveaudio.tripod.com/Membuatsendiri.htm ,unde gasesti formule pt calculat trafuri. Link spre comentariu
lucione_cip Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 Salut Am terminat convertorul, in casa merge bine dar cand o sa il pun pe masina sper sa nu am probleme (am auzit pe cineva ca ia ars casetofonul) si as vrea sa ii fac bobina de la alimentare dar nu stiu exact cum. cate spire si pe ce trebuie sa o fac sa iese de 100uH ? A...era sa uit dupa cam 8 minute de ascultat cu amp aproape in blana s-au cam incins cei doi irfz44 practic ardeau, sunt pusi amandoi pe un radiatur cam cat o cutie de chibrituri. E normal sa se incinga asa rau ? Trebuie sa-i dublez ? Link spre comentariu
pitbull_bog Postat Iunie 14, 2009 Partajează Postat Iunie 14, 2009 Pai pune si tu ceva radiator mai serios acolo ... Link spre comentariu
Gerula Postat Iunie 15, 2009 Partajează Postat Iunie 15, 2009 Nu, nu este normal sa se incalzeasca.Am revenit sa modif asta: nu este normal sa se incinga, pentru ca lucreaza in comutatie, dar este normal sa se incalzeasca putin.Logic ar fi sa cresti frecventa pentru a nu se mai incinde.Si mai repet o chestie foarte greu de "prins" : ai grija ce condensatori ai pus dupa puntea redresoare. Daca fara ei nu se incinde schimba-i cu ceva adecvat: 105 grade C "good", nu contrafacuti in China. Acelsi tip conzi cum gasesti in sursa de Calculator.Eu am ceva neclaritati in general despre sursele de conversie DC-DC, despre alimentatoare.De dapt, ele pot fi folosite in diverse domenii.Am o schema cu SG3525 ca driver pentru irfz44 si traf toroidal, 2*4spire in primar.Fac o ridicare de tensiune de la 12V la +/-25V.Acest montaj a mers destul de bine, chiar si la putere mare.Dar cand am pus osciloscopul pe el am gasit imaginea din figura de mai jos.Numai ca am ramas foarte mirat !Cum asa ?Linia verde reprezinta semnalul pe una pe colectorul MOSFETului, adica pe o "jumat de primar". Deschiderea MOS-ului il pune la masa, celalat capat al jumatatii de primar este la +12VAstfel incat cand MOS-ul este inchis am 12V in colectorul lui si diferenta de potentia 0V pe bobina.Cand MOS-ul este deschis am 0V in colector si deci cadere de 12V in bobina.Abscisa are 4us/diviziune, iar ordonata 5V/div.Linia galbena reprezinta tensiunea din secundar, dar cu o divizare de 1:10Prima ciudatenie este zgomotul acela armonic din coltul dreptunghiului. De unde apare ? De ce zic asta. Pentru ca (virgula) cum naiba la un semnal trepta care se vrea aplicat pe o bobina iti da asa ceva ???marea ciudatenie este ca tensiunea din secundar o urmareste pe ceaq din primar practic in linie orizontala - adica e tot dreptunghi.De ce zis asta ?Linia orizontala arata o tensiune constata pe o anumita durata.E ca si cum ai baga curent constant in transformator si el sa scoata tot curent constant, numai ca procesul se desfasoara intr-un timp foarte scurt.E cea mai aiurea chestie pe care am vazut-o. Gandind asa cum mai poti ca variind timpul de ON sa obtii nu variatii timpului unui puls in secundar, ci variaia tensiunii ???Ma ajuta cineva cu orice, legat de transformarea acestui SMPS in amplif class X ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum