Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

salutare sunt nou pe aici si dupa ce am citit toate paginile am mai multe intrebari?1.poate posta cineva detaliile pentu o sursa de 1,2kw 2.skeme ,cablaje ceva care ma ma ajute sau pot pleca de la schema lui elliot,daca da care sunt modificarile care sa le fac de unde pot lua un tor asa mare si cam cate perechi de irfz44n imi trebuie pentru puterea asta si ultima rugaminte cate spire pe volt se da la un tor ca nu am mai lucrat cu asa cevapentru tor mam orientat la R80 sau K2006 multumiri celor care imi vor fi de folos

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

uita-te de la pagina 46 in sus ca am postat amplificatorul meu cu toate detaliile. Am folosit R80.

La sursa poti folosi IRF1404PBF si pui mai putini decat IRFZ44

VDSS = 40VRDS(on) = 0.004?ID = 202A
ramane de vazut doar sa nu crape la spike-uri mari pt ca VDSS = 40V. in perioada pastelui o sa-i incerc :da
Link spre comentariu

Se poate incerca cu IRFP064, gasiti in Bucuresti la ECAS ieftin, sau in zona Maica Domnului.Pentru cei din provincie nu cunosc dar puteti incerca la ECAS, COMET, AZA.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

M-am chinuit sa citesc tot topicul si nu am gasit o schema de smps simplu, ieftin, alimentat de la priza care sa debiteze in jur de 250w. Poate o fi insa eu sincer m-am saturat de atata cautat. Ma intereseaza ca si eficienta sa fie maricica. Am gasit un topic "SMPS supersimplu 250w" pe paginile din urma insa tranzistorii folositi nu i-am gasit originali + ca sunt in capsula to3. Topicul : viewtopic.php?f=41&t=38216Ceva sugestii? :limb:

Link spre comentariu

Ideea e ca nu sunt toate trafurile la fel, ce am eu nu ai tu, ce ai tu, nu am eu :nas: . Noi suntem electronisti amatori iar trafurile pe ferita sunt variate. Eu am trafuri de la surse de xerox, care se pare ca difera de cele folosite in pc, u daca ai de pc, s-ar putea sa nu-ti mearga sursa exact ca in schema mea, ci cu niste modificari, mai multe sau mai putine spire, alta frecventa, etc. De aceea, iei o schema care ti se pare ok, si o incerci, daca ai si un osciloscop, e si mai bine, sa vezi semnalul pe tranzistori, si cauti frecventa optima pentru traf.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Cumva daca pun mai multe spire decat este nevoie (sa zicem ca pt infasurarea de 12 v am pus 2x16 spire), trebuie sa micsorez frecventa? DIn teste asa mi-a rezultat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator hackdoom

Buna seara !

Dupa ce am ...studiat...nitel.." problema " adica citit documentatia....de aici ...

http://ep.etc.tuiasi.ro/index_ei_ref_laborator.html

Am sesizat ca aceste surse in comutatie functioneaza daca le privim "macro" ...in felul urmator.....

Un generator de frecventa mare .. " 10kmz- 100khz" ataca un tranzistor cu scopul de al inchide si deschide foarte rapid !

In colector acest tranzistor are primarul unui transformator .....

In secundar tensiunea este redresata cu o dioda rapida de frecventa mare si un condensator .....

Intrebarile Principale ar fi urmatoarele : Cum calculam , numarul de spire din primar si din secundarul trafului si cum dicteaza sectiunea trafului puterea sursei !

Am facut acest mic research pentru ca in final sa pot constru o sursa pentru un amplificator audio....

Si as dori daca se poate sa imi dati niste scheme ....pentru ....o sursa care sa poata debita in final o putere de aproximativ 3000w .......+70v - 70 v ---- 20 A .

Nu ma intereseaza PRETUL tranzistoarelor de putere ....ci daca ele exista pe piata

ps: As dori sa pot simula in principiu schema pe care o voi construi ! Care ar fi urmatorul pas ?[in legatura cu pozele atasate ]

Astept parerile vostre .....si corectiile in cazul in care am gresit undeva !Multumesc anticipat !

Link spre comentariu

Am observat k toata lumea discuta despre toruri, ca si miezuri utilizate. V-ati gandit cumva sa folositi si alte tipuri de miezuri?????De exemplu miezuri de tip E si sa bobinati primarul in banda de cupru????? eventual si secundarul...Daca ati desfacut un aparat de sudura, care in general produce cativa KW observati miezuri E sau U, cu primarul bobinat in conductor sau folie si secundarul in banda de cupru sau folie??? de ce oare?? poate k la anumite puteri asa se practica????nu conteaza in general ce curent si ce putere are tranzistorul folosit ci problemele apar atunci cand calculam pierderile:a) pierderi de conductie- datorate lui Rds-on la Tj=100grade,b) pierderile de comutatie- datorate timpilor de comutatie ai tranzistorului, Ton si Toff, care conteaza f f mult la frecventa mare.Full-bridge dupa cum mai spunea un coleg consuma de 2 ori mai multi tranzistori fata de push-pull, dar consuma de 2 ori mai putina sarma pe transformator. Deci practic trebuie sa ai un miez mai mare, atentie, nu e neaparat necesar sa incapa sarma in fereastra, calculele sunt ceva mai complexe si e posibil ca la anumite miezuri sa incarci fereastra doar pe jumatate cu sarma pentru a avea un randament bun.

Link spre comentariu

Inca ceva.

Pentru puteri mari v-as recomanda sa studiati convertoare REZONANTE.

Eu am incaput sa caut informatii despre ele. un punct de plecare este saitul rusesc

http://www.vadne1.narod.ru

circuitul de comanda UC3875 sau UC3825 se poate folosi pentru asa ceva, vedeti in seminariile unitrode, http://www.smps.us/Unitrode.html .

Ferite se gasesc acum si la noi. Tot felul de: toruri, E, U, ETD, RM,.....

Link spre comentariu

Dar un traf half-bride de ce consuma dublul de sarma fata de unul full bridge?Half bridge are 2 bobine(vorbim numai de primar aici),dar care merg consecutiv,nu deodata,iar full bridge are o bobina care e folosita tot timpul. Deci sectiunea sarmei din primarul sursei half bridge(adica a fiecarei bobine) e jumate fata de sarma utilizata in full bridge,nu? Cel putin teoretic,ca probabil si efectul Joule are de zis ceva aici,dar totusi half-bridge nu consuma dublul sarmei fata de full bridge,nu?Cel putin asa mi se pare mie

Link spre comentariu

E gresit ca full-bridge consuma jumatate din sarma in primar , e chiar invers , trebuie bobinat dublu numarul de spire fata de half-bridge din cauza ca se foloseste toata tensiunea de alimentare , fata de jumatate . Dar si curentul e atunci jumatate si inseamna ca se poate folosi sarma mai subtire - din cauza asta transformatoarele sunt identice ca si gabarit la aceeasi putere . Bineinteles cu un transformator mai mare , convertorul full-bridge scoate teoretic dublul puterii ce se poate obtine din half-bridge , cu acelasi tip de tranzistori , tensiune de intrare si curent .In rest ambele au o singura infasurare primara ( pt. Dr. L )

Link spre comentariu

Adica o singura infasurare,cu priza mediana,nu?Sau mai degraba depinde de sursa/schemaDe ex,alea auto au 2 infasurari identice(sau una cu mediana) si alea de pc(sau unele din ele) au o singura infasurare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări