Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

M-am hotarat sa construiesc si eu un smps.. Am recuperat doua miezuri identice ca dimensiuni din doua monitoare ce au schema electrica aproape la fel. Acum am si eu o intrebare: Aceste miezuri lucreaza in aceiasi banda de frecventa? pt. ca am facut o masuratoare mai ciudata cu ele si le-am masurat rezistenta electrica interna si la unu am in jur de 2 kohm iar la altul 6 kohm.Sau mai bine zis are vreo legatura rezistenta interna cu eficacitatea unei anumite ferite?Ps.: Sa nu radeti de mine si de felul cum le-am testat...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

M-am hotarat sa construiesc si eu un smps.. Am recuperat doua miezuri identice ca dimensiuni din doua monitoare ce au schema electrica aproape la fel.

Acum am si eu o intrebare: Aceste miezuri lucreaza in aceiasi banda de frecventa? pt. ca am facut o masuratoare mai ciudata cu ele si le-am masurat rezistenta electrica interna si la unu am in jur de 2 kohm iar la altul 6 kohm.

Sau mai bine zis are vreo legatura rezistenta interna cu eficacitatea unei anumite ferite?

Ps.: Sa nu radeti de mine si de felul cum le-am testat...

nu conteaza rezistenta bobinei- nu iti poti da seama de ce frecventa are miezul dupa rez. bobinajului .

dar 6 kohmi pare cam mult - pune ceva poze cu trafourile

Moderator: Nu mai posta succesiv, poti da edit mesajului anterior! ;)

Link spre comentariu

Pai daca unu are praf si lac pe el si celalalt nu , rezultatul e la fel de abera.., pardon concludent...Las-o balta cu rezistenta la miez...bobineaza-l si vezi cum iese...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Dintre cei care au facut SMPS vreau sa fac unul sa alimentez 2 amplif.400w.cate irfz44 sa folosesc pe ramura,nu stiu ce curent absoarbe amplificatorul,dar am sa fac calcule,vreu sa fac totul pe un singur cablaj smps+2x400w+filtru sub.Nu am gasit tor la comet decat de 30 diametru,de unde pot lua mai mare?

Link spre comentariu

30 de cm e imens, ce vrei sa faci cu el? Si pentru un traf normal e imens, dar pentru SMPS. Cred ca mai bine te apuci de studiat ca nu e chiar de gluma cu sursele in comutatie... Cred ca majoritatea oamenilor de aici au folosit miez normal (E) fiind mai usor de bobinat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator adi109cj

Adica sectiune (30-16)*12=168mmp, e cam mic pentru 1500W cat ai tu nevoie...pune si tu 2 miezuri suprapuse.

Miezul de mai sus are doar 84mm^2 (30mm ext,16mm int si 12mm H)(30-16/2)*12 =84mmp .E cam mic pt 1500w.Nici 2 miezuri din astea suprapuse nu sint de ajuns pt 1500wPt 1500w e nevoie de un miez mai mare.De ex R80 K2006 de la Comet.Are 80mm diametru ext.si 287mm^2 sectiune.Bobinat corespunzator duce cativa Kw.Mai au si toruri de 34 si 40mm diametru ext.dar sint prea mici pt 1500w.Mai poti folosi miezuri E.De ex E55 K2006 sau K2008.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am facut si eu un convertor super simplu care al recomand incepatorilor :da schema si detaliile de bobinare a torului de ferita sunt la pagina 49 a acestui topic, torul folosit de mine are 4cm diametru exterior si 2 cm diametru interior, grosime 1cm. am bobinat cu sarma de 0.8mm 2x12v si secundarul cu sarma de 0.3mm, 250 de spire, si am constatat ca atunci cand am cuplat un bec de 220v 40w lumina mult prea putin...asa ca i-am mai dat o infasurare de 2x12v si cele 3 capete le-am pus in paralel si am ajuns la rezultatul mult asteptat, circuitul integrat este un tl494 care l-am recuperat dintr-o sursa AT si am folosit 2 fet-uri... unul IRFP450 si celalalt SSH7N90 (nu am avut fet-uri de putere pereche), ambele sunt canal N. voi posta cateva poze sa vedeti cat e de simplu :da (integratul este extrem de ieftin...aprox 3 lei) si a doua infasurare de 2x12v am dat-o cu sarma litzata.(pentru test am alimentat montajul la un amarat de acumulator de 14.4v 1300mA, se poate vedea in poze)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am inceput sa caut scheme si documentatii pentru a-mi face o sursa in comutatie, pentru un amplif.Dar am ceva nedumeriri in legatura cu 2 trafuri:1. Am scos un traf dintr-o sursa ATX pe care scria "350W total power" din asta am inteles ca trafu' poate debita pana la 350W (da mi se pare cam mic pt puterea asta, voi ce ziceti?? )2. Am facut rost de un alt traf pe ferita care ii de vreo 4 ori mai mare decat ala scos din ATX si din pacate cand am vrut sa-l desfac mi s-o spart :cry:. L-am lipit cu super-glue dar nu sunt sigur daca mai ii bun de ceva.Am pus mai jos poze cu trafurile astea:[attachment=0]Trafo.rar[/attachment]P.S. Am uitat sa mentionez ca trafu' ala mare ii dintr-o sursa de 24V/30A.Nedumerirea cea mai mare o am in privinta puterii trafurilor, nu stiu pe care sa-l folosesc.Cu respect Sergiu.

Link spre comentariu

Transformatorul pe care l-ai spart poti sa-l arunci, ai creat un intrefier artificial care va duce la incalzirea miezului. Ce scrie pe sursa e una si ce e in sursa ATX e alta. Sursele ATX de 350W au un radiator serios din aluminiu tras cu grosime de 5mm si profil adecvat. Toate celelate surse pe care scrie 350W si au radiatoare din tabla indoita sunt fake. Ca sa proiectezi un transformator care sa tina la 350W trebuie sa cunosti performantele feritei din fila de catalog a miezului, este foarte greu sa-ti iasa din prima un trafo prin modificarea unuia din sursele ATX. Solutia este sa masori inainte de a dezmembra sursa, frecventa la care lucreaza si tensiunea de alimentare a primarului si a unui secundar, sa pastrezi primarul intact (si schema de comutatie) si sa rebobinezi secundarul corespunzator numarand intai numarul de spire al infasurarii secundare cu tensiune cunoscuta.Pentru un amplificator HI-FI, este extrem de greu sa faci o sursa in comutatie nezgomotoasa. Sucess.

Link spre comentariu

Salut.Am mai gasit 2 scheme de amplificatoare de la sony unu are 2x40w aproximativ si unu de 2x50w cu scheme super simple care cred eu cu putin efort pot fi facute cap coada.Sursele in comutatie sunt mai simple si cred ca pot fi adaptate pentru ori ce tensiune de iesire.Am gasit si documentatie completa despre calculul smps .Sunt cam multe formule pe scolo dar da si exemple concrete.Se pare ca bobinele care sunt puse dupa diodele de redresare trebuiesc puse neaparat pentru ca sursa sa fie stabila,si se mai pune si o rezistenta de sarcina minimala iesire sursei.M-am uitat prin sursele de calculator defecte care le am pe acasa si toate au rezistente puse in paralel pe fiecare ramura de alimentare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări