Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

da,sunt scheme facute care si functioneaza,dar nu sunt detaliile de care ne lovim cand construim sursa,cum ar fi tipul torului de ferita (cod,eventual magaziunul de unde e luat) sarma folosita in secundar,primar. eu chiar am citit absolut tot si am si notat o gramada,este de invatat mult din acest topic,dar totusi nu e complet.cativa au construit sursa ,au pus un bec pe iesire si au vazut ca au +- 30v si gata..au zis ca merge sursa,altii au pus un amplif si..gata sursa,dar treaba nu-i chiar asa ...pune un amplif,pune aparatu de masura pe alimentarea amplifului si da-i catre maxim...vezi,tine sursa? la mine unul nu o tine si momentan nu stiu ce sa-i mai fac .eu astept sa vina cineva care o sura functionala ,eventual o si foloseste la masina si sa ne spuna de la inceput ce si cum cu toate detaliile...si noi astia mai ``nefericiti`` dam de un rand de beri :d...poate asa facem si noi ceva sa sune mai bine muzica in masina :P

Link spre comentariu

cipry ce pot sa zic... eu am stat mai bine de 3 luni sa studiez cum functioneaza si pana sa ma intereseze nici nu auzisem ce este o sursa in comutatie. prima data am facut o sursa cam de 100w ce ducea un TDA7294 la maxim fara probleme. si am umblat pe la ea sa vad cam ce se intampla luand in considerare tot ce am citit pe forum. cand am facut-o pe a 2-a (cea cu R80) pot spune ca mi-a mers din prima. ma refer la faptul ca nu mi s-a ars nimic nici pana azi. si culmea chiar saptamana asta am umblat pe la fire si din greseala am alimentat statia invers. fara dioda din aia de protectie si culmea ca mi se ardeau firele :smt016 ca sigurante nu folosesc sa-mi cada tensiune pe ele. nici nu pot spune ca e perfecta sursa dar din moment ce imi duce toate cele 4 canale la maxim fara sa scada tensiunea +/- xx V nu mai am ce probleme sa imi fac. cat si randamentul destul de bun ma multumeste... cipry citeste cateva pagini mai in urma ca eu am postat cam tot despre cum e facuta :yawinkle: si ma poti intreba...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

am gasit SG3525 si TL494, si m-am oprit la schema de aici

Posted Image

tot BUZ11 am si eu, 2 bucati, si un miez EI33 dintr-o sursa ATX de 450W chinezesti, pe care tocmai l-am fiert si l-am desfacut frumos :d

Link spre comentariu

cablaju lde la schema asta parca il gasesti pe site-ul lui niq_ro !uite aici cablajul ! cand plantezi piesele ai grija ce pui si cum pui, deci mare atentie si rabdare . daca nu iti iese din prima trafoul nu te lasa, persevereaza . eu nu am reusit sa fac sursa asta cu trafoul de la o ATX deoarece bobinas prea multe spire si am crapat E-ul ! pana sa pun mai multa sarma sursa mergea binisor dar aveam tensiunea de iesireprea mica (cred ca era din cauza sarmei prea groasa si deci numarul de spire insuficient ! :smt005 )Bafta ! si cauta prin paginile anterioare detalii !

Link spre comentariu

pt teste merge sa folosesti si sarma mai subtirereferitor la bobinajul trafului,2 lucruri sunt importante:raportul spire/volt(pe care il aflii pana la urma tatonand) si raportul dintre primar si secundartot pt teste infasurarile pot sa aiba si prize,pt a tatona raportul spire/volt fara a desface traful

Link spre comentariu

domnilor ma scuzati ca va deranjez dar am si eu o nelamurire in legatura cu aceste smps.doresc sa fac si eu un amplif auto si am tot cautat scheme,pareri,sugestii dar nu inteleg mai nimic repecti tot ce e in schema si tot nu merge corect treaba cu matematica nu mai zic prin calcule iese ceva in realitate nu merge :smt018 Am realizat mai multe scheme pe cablaje experimentale ma cunosc toti cei de la service de pc cautand un transformator care sa mearga. Mai jos va dau un exemplu Aceasta e schema:si acum necazurile curg1 pe ramura cu + in gol imi creste voltajul la 39,6 iar pe - ramane 32,6 cu sarcina(2 becuri de veioza 60w/220v care se aprind)voltajul se egalizeaza ajungand la 27,9 pe + si 27.1 pe -2 in gol consuma 170mA iar cu sracina cele 2 becuri 570mA3 folosesc irfz 44n si un traf de sursa EI 33N rebobinat cu 4+4 sp in secundar 3x0,7 si 16 sp in secundar 3X0,7 nu stiu frecventa de comutare pt ca nu am osciloscop dupa 3 ore de functionare continuua sun reci parca nici nu au fost folosite(avand ca sarcins becurile)4 am folosit toroidalul la iesire si e la fel / am inlaturat filtrul din primar( rc) apoi din secundar rc apoi amandoua si ultima incercare a fost sa scot de pe+ si tot asa cred ca aici e buba (da o sa vad cand imi vin diodele )- doar 2 diode din punte sunt la fel celelealte 2 sunt diferite- si tenzistori din prepolarizare trebue sa aibe acelasi beta??????- dupa cum se vede schema nu are reactie ce imi recomandati poate ca daca o fac pe + mi se vor egaliza tensiunile SI ICA O RUGAMINTE DACA E CINEVA DIN TULCEA SA MA CONTACTEZE SI PE MINE POATE NE AJUTAM

Link spre comentariu

-incearca cu 4 diode la fel, macar de proba, chiar daca sunt mai mici decat ce o sa pui in final.-traful nu o cred ca o sa iti iasa perfect din mai putin de 5 incercari; din ce tensiuni scrii tu acolo mi se pare acceptabil si asa.tensiuni perfect egale nu ai nevoie la un final de putere, important e sa nu fie diferente mari.-filtrul ala cu miez toroidal pe iesire isi are rostul lui, si ajuta in sarcina daca e bobinat in sensul corect , adica bobinele sa isi anuleze campul in mod normal, si sa introduca inductanta cand apar dezechilibre intre iesiri.-fa si tu proba cu sarcini mai mari, ca nu o sa iti consume finalul numai cat becurile alea, ci cam de vreo 20 de ori mai mult...

Link spre comentariu

eu inca nu stiu care e faza cu bobinele alea pe iesire. am inteles eu ceva ceva... nu am folosit un singur tor cu bobinele alimentate in sensuri opuse. am folosit 2 toruri separate, unul pe "+" si altul pe "-" pentru ca am considerat ca nu am nevoie din moment ce am tensiuni perfect egale. prima data am folosit sarma de 1mm, cam 18 spire, dar imi cadea tensiune pe ele si am incercat sa renunt. consumul in gol fara ele era cam 1A, iar cu ele 450mA. acum le-am rebobinat cu 2 sarme de 1mm in paralel dar fiind cam mici torurile nu mi-au mai incaput decat 10 spire, iar consumul in gol este cam 800mA

Link spre comentariu

o intrebare a fost cineva asa de nebun ca mine sa puna 4Xirfp260 la schema lui elliot????tranzistori cu care se face prepolarizarea trebue sa fie imperecheati(la beta ma refer)

Link spre comentariu

Tranzistorii aia nu prepolarizeaza fetii, pentru ca acestia din urma functioneaza in comutatie, nu in zona asa-zisa liniara. Ei au rol de buffer pentru a furniza suficinet curent pentru o comutare rapida. Oricum nu vad rostul imperecherii dupa beta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări