Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

Ideea este sa modulez in durata impulsurile pe care le emite sg3525. La amplificatoarele clasa D, exact lucrul asta se intampla, cu semnalul audio util, se moduleaza in durata un semnal dreptungiular de frecventa mare, tocmai pentru a nu pierde putere pe etajul final, care astfel incepe si lucreaza in comutatie, iar la urma, un filtru care taie semnalul de inalta frecventa (aici intra si rolul difuzorului), pe difuzor ramanand doar semnalul audio util de putere.La sursa de tensiune, o sa pun primarul cu priza mediana, iar infasurarile vor primi curent succesiv. Pe iesire va iesi minus in momentul in care campul prin miez scade (cred).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Alimentat cu 5volti printr-o rezistenta de 10ohmi consuma un curent nejustificat de 170mA. Daca ii dau 12volti dintr-o sursa de pc intra sursa in protectie. Daca pun grilele celor 4 mos-feti la masa si il alimentez nu consuma nimic (nici alimentat la 5v, nici la 12v). Ar trebui sa vad daca nu se suprapune comanda din pinii 11, 14, dar nu am osc., deci stau si ma holbez la el deocamdata(pana imi vine vreo idee).

Link spre comentariu

De aceeasi problema m-am lovit si eu cand am incercat cu MOS-uri pe ambele ramuri. Cu o singura ramura, se incalzeste rezistenta din filtrul din primar, si cam se incalzeste si tranzistorul, cu ambele ramuri, haleste cam mult pe primar, si mi se incalzesc f tare tranzistorii. La fel cred si eu ca se suprapune comanda din pinii 11 si 14.

Link spre comentariu

Ce motive ar avea sa se suprapuna semnalele pe ambii tranzistori? Sa fie oare de vina ca e un transformator recuperat si inca nu l-am bobinat la cat imi trebuie mie, si difera numarul de spire de pe o ramura fata de alta?

Link spre comentariu

Din cate am inteles eu tie ti-a iesit smps-ul. La mine cand il alimentez la 5V printr-o rezistenta de 10ohmi consuma un curent de 170mA cum am zis mai sus. Am incercat sa masor cu multimetru digital tens. in grilele mos-fetiilor si imi indica 2,1V, ceea ce inseamna ca cel putin partial conduce. Intrebarea mea este ce dreq face ka3525 cand are o tensiune de numai 3.3V pe alimentare? Nu ar trebui sa nu fie functional? O alta chestie pe care nu o inteleg este faptul ca comand un mos-fet cu ajutorul unor tranzistori bipolari. Nu ar trebui sa am niste rezistente de 1kohm conectate intre pinii 11 si 14 catre masa?

Link spre comentariu

Enigma86d , alimenteaza montajul la 12 V. FET-ului ii trebuie minim 10 V pe grila pentru a avea rezistenta minima, implicit pierderi in caldura minime. Ori la 5V, cred ca lucreaza sg3525, dar FET-ul nu are rezistenta minima pe DS. Ia tensiunea pe grilele FET-ilor pe care le masori tu cu multimetru, nu sunt de 2,1 V ci aia e valoarea medie, fiind un tren de impulsuri nu o valoare stabila. Daca vrei sa vezi exact cat are pe grila, pui o rezistenta, urmata de un condensator, care se va incarca cu tensiunea de varf. Ori cu un osciloscop vezi mai clar cat ai si forma semnalului.Mie cand imi cadea tensiunea pe la 3-4 V, nici nu imi oscila, dar la mine era accidental tensiune mica, pentru ca difera etajul de iesire la integratul meu (sg3527).Mie mi-a mers smps-ul, dar eu alimentez la 12V, iar acum stau si citesc toate cele 41 de pagini de posturi sa invat din experienta celorlalti useri de ce mi se incalzeste rezistenta din filtrul de intrare, si tranzistorii de comanda, pe care daca nu il pun, imi scoate varfuri pe iesire de 250 V (overshot) fara sarcina, iar cu el, imi scoate in jur de 80 V, are putere sa tina un bec, caderea de tensiune e in jur de vreo 4 V la un bec de 60W. Plus ca a mers cu alimentare pe o singura ramura. Cand am incercat cu doua ramuri, se comporta precum un scurt, tensiunea pe sursa (desi e pe la 200VA) cade, curentul e destul de mare prin circuit, iar tranzistorii se incalzesc de prajesc oua pe el.

Link spre comentariu

Problema a aparut cand am alimentat montajul la 12V. Sursa AT care o folosesc intra in protectie cand alimentez smps-ul la 12v.... de asta am recurs la 5 unde mai pot face ceva masuratori... e chiar penal fara osc...

Link spre comentariu

ceva nu merge, si intra una din infasurari ale trafului in conductie ori chiar amandoua, astfel consumandu-se f mult, si de aia intra sursa in protectie.Eu am folosit un ditamai trafu care scoate in jur de 17 V in gol, redresta si filtrat si am ajuns la rezultatele mele. La 5 V nu cred ca o sa iti mearga vreodata cu tranzistorii aia.

Link spre comentariu

Repet din nou, l-am alimentat la 5 volti pentru a putea sa vad cate ceva prin circuit nu ca sa functioneze pur si simplu.Later edit: Am pus niste rezistente de 1k intre pinii 11 si 14 al ka3525-ului si masa; am desconectat mos-fetii si am masurat tensiunea maxima la iesirea piniilor si e 5.65V. Mos-fetii mei, irl3803s, la o tensiune de grila de 5,5V acepta un curent de 200A, deci se deschid suficient. Daca conectez grilele mos-fetiilor intra sursa at in protectie. Tensiunea minima la iesirea piniilor e 0.45V la care irl-urile nu conduc.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

pun si eu o intrebare stupida : nu se poate regla frecventa controlerului smps pe la 15khz astfel ca sa se poata folosi pe post de osciloscop placa de sunet cu un cool-pro ceva ? cu divizoare rezistive de tenisune evident ..., pe mine ma ajutat placa de sunet de multe ori, azi de exemplu am reusit sa fac rutine (pentru microcontroler) de decodat protocoale de infrarosu al telecomenzilor de tv care nu sunt compatibile rc5, identificand astfel protocol jvc, nec. S-ar intampla ceva negativ la 15 KHz? nu s-ar comporta bine ferita ? ...intreb si eu ca am de gand sa "ma joc" cu smps :d

Link spre comentariu

Eu cred ca nu merge din cel putin 2 motive:1)Daca scazi frecventa de comutatie, fata de cea la care ar trebui sa lucreze sursa, transformatorul trebuie redimensionat. La fel si conzii de filtraj, dar critic este traful. La frecventa mai joasa se poate satura ferita.2)Ca sa poti vedea bine forma de unda cu placa de sunet, chiar daca atenuezi, ramane problema frecventei maxime. La o placa obisnuita, frecv maxima ar fi de vreo 22Khz. La o sursa impulsurile au armonice la greu. Chiar daca lucrezi la 15KHz, armonica a adoua e la 30K, deci depasesti posibilitatile placii de sunet. Cel mai probabil este ca vor apare aliasuri care iti vor distorsiona ceea ce vezi pe ecran. Poza de pe ecran va fi diferita de ceea ce ai inrealitate.Asta e parerea mea, dar poate mai comenteaza si altii.Cirip

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Luc, macar puneai si tu o schema mai de doamne ajuta...Nu ne-or fura ei piinea cistigata din confectionarea SMPS...Cititi cu atentie TOT, SG3525 este proiectat special ca sa NU functioneze cu tensiuni sub 8,5V , tipic 8v, din 2 motive:1- Pt a nu da comenzi eronate la mosfeturi.2- Pt ca pt a deschide full un mosfet trebuiesc 10 V in poarta, altfel Rds ON a tranzistorului, creste fata de valoarea data in catalog si efectiv scade randamentul prin cresterea disipatiei termice in tranzistorii de comutatie.NU folositi decit diode de comutatie rapida, pt ca altfel CRAPA!De la schema asta am plecat si eu, acum 6 ani si am dezvoltat-o ajungind, chiar ieri sa obtin 113Vcc/ sarcina fixa de 5 ohmi (de proba) masurind in serie cu ea un curent de cca 22A.deci o putere de 2500W, toate astea pe un singur tor R63.P.S cine vrea diode de comutatie, mosfeti puternici sau(si) miezuri E80 sau E70, sa ma caute pe PM.Bafta la KILOWATI!

Link spre comentariu

nu ai inteles,eu am pus ceva simplu in ideea sa incurajez.multi ma cauta sa le explic schemele ,si de aceaa revin la ideaa ca ce e simplu e bun. :prayer: o schema cu multe bobine descurajeaza pe toti cei care nu au cu ce le masura,sau nu au miezuri .

Link spre comentariu

Da corect dar stii bine ca acele bobine au roluri FOARTE importante in schema.Eu am platit 3 mil pe un L-C Metru pt a masura bobinele.Si pt ca am luat Protek-ul de la shambala, le voi pune la vinzare pe cele care le am..Tu la sursa de la 12V, cea pe care ai vindut-o, ai folosit tor R80?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări