Vizitator darkangelbv Postat Iunie 20, 2006 Partajează Postat Iunie 20, 2006 Citeste pe forum si vei vedea ce rol au bobinele eu nu mai tin minte dar imi ajunge sa stiu ca fara ele se poate defecta sursa :finga: probabil(am spus probabil) preia socurile din timpul cmutatiei (asta am zis-o ))))))) ) Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 20, 2006 Partajează Postat Iunie 20, 2006 Salut.Am mai pus o data pedefeul asta pe forum, dar s-a pierdut atunci cand a picat hardul acela si cand s-au pierdut mai multe posturi.Puteti citi in documentul asta opinia mea referitoare la necesitatea bobinelor de la iesirea surselor de tip forward/contratimp. Aveti si o simulare fara bobina pe ultimele doua pagini. In graficele alea se poate observa de ce se incing finalii cand nu exista bobina pe iesire.Lipsa bobinelor de acumulare (torul ala de dupa diode) este motivul care ma determina sa afirm ca sursa de pe site-ul lui Rod Elliott nu functioneaza sau functioneaza nasol.Cirip Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 20, 2006 Partajează Postat Iunie 20, 2006 Hey , voi faceti ceva confuzii si confundati tipurile de convertoare, bobina din pdf ( convertor step-down cu transfer direct ) este esentiala , fara ea nici nu se poate vorbi de sursa in comutatie . Ea este echivalenta cu infasurarea primara a transformatorului in cazul unei surse cu transfer indirect ( simpla , contratimp , etc ). Torul ala ce se pune in sursele de calculator dupa redresare are rol de filtraj si nu este obligatoriu. De altfel exista surse de calculator in care chinezul s-a zgarcit si nu a mai pus respectiva bobina , dar ele functioneaza bine mersi. Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv Postat Iunie 20, 2006 Partajează Postat Iunie 20, 2006 In PDF-ul prezentat de tine Bobina aia e de fapt "magazia" de energie.Dupa cum a spus si Depanatoru' in discutia noastra este vorba despre torul de la iesire, cu rol de filtrare. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 Bine. Atunci cum se calculeaza tensiunea de iesire in lipsa torului si mai ales cum se ajusteaza? Sau cum se calculeaza torul cand are rol "de filtrare"? Veniti cu o contrapropunere de calcul.Are careva curajul sa faca urmatoarea experienta? Scoate sursa din calculator si fa-i strapuri in locul torului. Apoi bag-o in calculator... Nu imi asum responsabilitatea ptr ce urmeaza.De asemenea, hai sa definim notiunile cu care operam. Ce intelegi prin sursa "cu transfer indirect" si sursa "simpla"?Si sursele de calculator sunt cu transfer direct sau indirect? Dar sursa lui Elliott, de care e?Cirip Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 Direct = fara separare galvanica ( cum ai desenat in pdf ) si indirect = izolat prin transformator. Am zis ca exista surse in care lipseste torul si sunt puse strapuri , am una , daca vrei fac o poza . Deci tu confunzi doua topologii diferite de convertoare , desenul din pdf nu corespunde cu sursele de calculator . In simularea ta ai demonstrat ca o sursa in comutatie nu poate functiona fara o inductanta ( evident !), dar in cazul surselor de calculator aceasta e primarul transformatorului.Pun un pdf despre diferitele tipuri de convertoare. Link spre comentariu
peshte Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 Problema mea nu sunt varfuri de curent sau de tensiune din secundar. Ci faptul ca FET-ul care da impulsuri pe traf, nu vrea sa mearga de nici un fel. E bun, e testat, dar cand alimentez (de la un traf care scoate 12 V, stabilizat si filtrat) se blocheaza pe conductie. Daca imi dau seama unde am gresit, revin cu un post, pana atunci poate ma lumintati voi :prayer: . Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 Pe care din ramuri se blocheaza MOS-ul in conductie ? Amandoua ? Schema asta nu imi place fiind ca nu are reactie negativa . Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 Direct = fara separare galvanica ( cum ai desenat in pdf ) si indirect = izolat prin transformator Cred ca de aici provine prima neintelegere. Direct/indirect nu se refera la faptul ca exista sau nu izolatie, ci la etapele in care se face transferul energiei din primar in secundar. Direct este asimilat cu tipul forward (despre care vorbesc in pdf) si inseamna ca simultan cu transferul energiei catre sarcina se produce si incarcarea cu energie a bobinei. Indirect este asociat cu tipul flyback la care traful joaca rolul de acumulator de energie. Transferul se face in doua etape: in prima etapa miezul (mai exact intrefierul) este incarcat cu energie, apoi energia este cedata secundarului. Atata sursele forward cat si cele flyback pot fi izolate galvanic sau nu. Sursele de calculator (majoritatea lor) fac parte din categoria forward; la fel si invertoarele auto ptr amplificatoare. Push-pull este un dublu forward de fapt. Sursele de televizor sunt in general din categoria flyback. Sursele forward au nevoie de tor la iesire. Sursele flyback nu au nevoie ptr ca traful nu mai e traf curat, ci actioneaza ca o bobina de acumulare. Deci tu confunzi doua topologii diferite de convertoare Cred ca te grabesti cu afirmatiile. Poate ar fi bine sa ne mentinem in limita argumentului pur tehnic. In fond ne exprimam opinii. desenul din pdf nu corespunde cu sursele de calculator Este un model simplificat. Scopul a fost sa arat cu ce se ocupa torul ala de acolo. Am si spus ca sursa primara si comutatorul se pot inlocui cu secundarul unui traf. daca vrei fac o poza Nu este nevoie. Te cred, dar probabil ca sursa este un flyback. Daca exista, sunt chestii rare printre sursele de calculator. Eu nu am intalnit nici un flyback pana acum. De curiozitate, ce controler are sursa? In simularea ta ai demonstrat ca o sursa in comutatie nu poate functiona fara o inductanta ( evident !), dar in cazul surselor de calculator aceasta e primarul transformatorului. Eu sunt de alta parere. Eu sustin ca ceea ce am calculat/simulat este exact sectiunea de dupa traf, cu simplificarea ca nu este cu iesire simetrica. Astept in continuare varianta propusa de tine a calculului. A, si inca ceva. Chiar si in documentul postat de tine, informativ de altfel, in prima parte se vorbeste de surse forward, iar in a doua (acolo unde zice de UC3842) discuta de flyback. Primele au bobina pe iesire, cele din urma nu au. Pedefeul meu trateaza numai principiul forward. Cirip Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 Ce ai desenat tu nu seamana deloc cu un convertor push-pull . Deseneaza o schema corect daca vrei sa te intelegem , ca nu putem sa ne imaginam ce gandesti tu . Oricum nu e bine , bobina din secundar are rol de stabilizare , uite un link unde e specificat clar asta : http://www.butlerwinding.com/elelectron ... _pull.html La sursele de PC , anume sunt bobinate pe acelasi tor ca sa formeze un transformator , oarecum se compenseaza ramurile una pe alta , cand pe o ramura creste consumul si tensiunea are tendinta sa scada , prin acest transformator celelalte ramuri compenseaza scaderea . P.S. Evident ca sursa la care m-am referit ca nu i-au mai montat torul este forward , push-pull , exact ca celelalte surse " moderne " de calculator. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 Ce ai desenat tu nu seamana deloc cu un convertor push-pull . Deseneaza o schema corect daca vrei sa te intelegem , ca nu putem sa ne imaginam ce gandesti tu .Nici nu era intentia sa semene. Este o simplificare si este declarata explicit ptr ca esenta nu este in faptul ca este push-pull, forward, punte sau semipunte. Important este ca respecta principiul forward, adica transfer simultan spre sarcina si incarcarea bobinei de iesire.Nu doresc decat sa adaug desenul atasat, ca sa clarific asocierea cu sursele de calculator si sa afirm ca din punct de vedere electric functionarile celor doua sunt echivalente. Schema din chenarul de jos, care arata ca o sectiune a unui secundar de sursa de calculator, este electric echivalenta cu modelul din schema de sus cu sursa si comutator.In rest, fiecare ramane la parerea lui.Stima, :partyman: Cirip Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 Din pacate ( sau din fericire ) electronica e o stiinta precisa unde nu nu e loc de mai multe pareri ( daca era vorba despre un tablou , fiecare putea ramane cu parerea lui ). Nu e echivalent circuitul tau pentru ca in cazul configuratiei push-pull curentul isi schimba sensul prin bobina ( ambele alternante trec pe acolo ). N-ai decat sa faci strap peste un tor din asta si sa vezi ca sursa functioneaza cam tot atat de bine . De altfel poti sa cauti pe net si vei gasi destule scheme de convertoare in contratimp fara nici o bobina la iesire . Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 in cazul configuratiei push-pull curentul isi schimba sensul prin bobina Si diodele alea ce pazesc? Daca spuneai ca se schimba derivata (panta) curentului era la fix. Curentul... Am mari indoieli. Ca sa specificam, e vorba de bobina din dreapta, comuna celor doua schemutze. n-ai decat sa faci strap peste un tor din asta Asta nu o voi face. S-o faca cine crede ca forwardul functioneaza cu strap De altfel poti sa cauti pe net si vei gasi destule scheme de convertoare in contratimp fara nici o bobina la iesire . Hartia (si ecranul) suporta orice. La cata maculatura e pe net... Eu prefer alte surse de informare Si cu asta m-am oprit. :supz: Cirip Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iunie 21, 2006 Partajează Postat Iunie 21, 2006 Scuze , cred ca sunt cam obosit , nu se inverseaza sensul , tocmai asta e problema cu simularea ta , ca si cum comutatorul ar fi aproape tot timpul ON , curentul prin bobina e cvasicontinuu , energia nu se recupereaza prin dioda ca la un convertor forward , step-down ( schema e a unui astfel de convertor ). Bobina regularizeaza doar varfurile de curent , nu axista timp mort ( nu destul ) in care bobina sa cedeze energia inmagazinata. Link spre comentariu
peshte Postat Iunie 22, 2006 Partajează Postat Iunie 22, 2006 Pe care din ramuri se blocheaza MOS-ul in conductie ? Amandoua ? Schema asta nu imi place fiind ca nu are reactie negativa .Am folosit pentru inceput doar o singura ramura. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum