LevyB Postat Aprilie 3, 2006 Partajează Postat Aprilie 3, 2006 M-am exprimat gresit cand am zis "capetele bobinei", ma gandeam de fapt sa inversez una singura. Intr-adevar, acolo era problema, dupa operatia de inversare functioneaza corect, in sarcina (2 amplificatoare) si la volum jumatate, dupa aproape o ora tensiunile erau +29,6V si -29,4V. Acum ma gandesc deja ce sa fac cu celalalt transformator :smt003 Multumesc inca o data pentru sfaturi! Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv Postat Mai 1, 2006 Partajează Postat Mai 1, 2006 Am si eu o mica mare intrebare Pot inlocui optocuplorul din sursa despre care se dicuta mai sus cu unul luat dintr-o sursa de pc mai veche de 100W? seria de pe acesta este: CNY17F-2 si are 6 pini (m-am uitat pe PBC si sunt lipiti doar 4 pini deci e optocuplor ;) ) Pun aici si un datashett cu CNY117 (ca pe asta nu l-am gasit nicaieri) De la acea sursa mai am si un circuit LM393N (parca asta e comparatorul) si unul FA5311B (oscilatorul fregventa minima de oscilatie e de 125 Khz si maxima de 145Khz cu Rt=5.1 Ko si Ct=360 pF) in ce limita se pot modifica valorile acestea? Pot sa folosesc transformatorul original din sursa?? Ca MOS-uri sunt destul de rezistente IRF-urile (stiu ca sunt dar poate ma contrazice cineva:))) Deocamdata cam atat Chestia e ca vreau sa ma apuc de sursa azi sau maine si trebuie sa stiu exact ce pot folosi si ce nu asa ca...NEED HELP Scheme si sugestii pe mail la [email protected] daca nu le puneti aici... Multumesc anticipat tuturor Link spre comentariu
Vizitator MCL2k6 Postat Mai 15, 2006 Partajează Postat Mai 15, 2006 Salutare,uitati ca vine o intrebare cam "neprofesionista": am reusit sa construiesc o sursa switching cam de 150W/2x37V dintr-un traf din supply PC, TL494, 2 tranzistoare IRF841. Am nevoie acum de condensatoare mai mari (pe la 4700uF - ma gandeam la 2x2200uF/50V) la iesiri. Am nevoie de cond-uri low ESR. Intrebare este: de unde imi dau seama daca condurile mele sunt de tip low ESR sau sunt de alea standarde???La un proiect anterior am avut urmatoarea chestiune: la iesire am pus cond-uri "normale" de 1000uFx4/50V si una dintre ele s-a incalzt f. tare, si era cat pe ce sa pocneasca, daca nu opream repede alimentarea. Banuiesc ca am dat de un cond care avea rezistenta serie mare. Ceea ce am remarcat este ca acest cond era garantat pana la 85 grade C, iar celelalte erau de 105C. Pe o pagina de pe net despre o sursa auto autorul recomanda sa se foloseasca capacitoare cu 105C. AUtorul spunea ca de aici se poate afla daca sunt low-ESR. Este aceasta un criteriu de a estima impedanta serie??? Link spre comentariu
adrian_pintea Postat Mai 15, 2006 Partajează Postat Mai 15, 2006 Scrie pe ele L.ESR daca sunt asa... Dar eu la toate sursele am pus normale si nam avut probleme cu incalzitul cu ele ...desi cred ca trebuia sa le pui la minim 63V... ca poate erau de proasta calitate si de aia se incalzeau la 37v desi pe ele scrie 50v Link spre comentariu
Vizitator MCL2k6 Postat Mai 15, 2006 Partajează Postat Mai 15, 2006 Scrie pe ele L.ESR daca sunt asa... Dar eu la toate sursele am pus normale si nam avut probleme cu incalzitul cu ele ...desi cred ca trebuia sa le pui la minim 63V... ca poate erau de proasta calitate si de aia se incalzeau la 37v desi pe ele scrie 50vDeci zici ca pot sa pun normale? M-am uitat la capodimonte, dar alea low ESR sunt scumpe ca draku. Adevarul e ca si in sursele de calc sunt de alea normale. Nu prea am vazut cond-uri pe care scria explicit ca sunt low-esr.Despre acel cond - nu e exclus ca deja era semibusit pe atunci. La acea sursa (unul facut pt. Trabant, 6V->35V, cu MC34063, numai cu inductor pe tor, nu e push-pull) am 2 bucati de 10.000uF/35V si merg deja de un an fara nici o problema.Eventual e o cale de a masura ESR-ul? Link spre comentariu
cirip Postat Mai 15, 2006 Partajează Postat Mai 15, 2006 Salut,Din pacate masurarea ESRului nu este foarte simplu de facut in regim de amator. Nu este imposibil, dar in lipsa unor aparate care calculeaza si afiseaza, calculele trebuie facute manual. Fara cunostinte solide de sirmotronica e nepractic.Instalarea condensatorilor de tensiune mare nu ajuta. Daca ESR-ul e mare, condul se va incalzi din cauza curentilor care trec prin el si care disipa in ESR chiar daca tensiunea maxima de lucru e suficient de mare ca sa nu cauzeze probleme.Exista totusi o solutie acceptabila. Se pot folosi condensatori "obisnuiti", dar se vor folosi mai multi conzi de capacitate mai mica conectati in paralel. Capacitatea creste pana la valoarea necesara, iar elementele parazite, inclusiv ESR, scad. E adevarat ca va creste dimensiunea montajului, dar e un compromis rezonabil cand nu vrei sa cumperi conzi scumpi. la iesire am pus cond-uri "normale" de 1000uFx4/50V si una dintre ele s-a incalzt f. tare, si era cat pe ce sa pocneascaAi tor la iesire intre punte si conzi?Cirip Link spre comentariu
Vizitator MCL2k6 Postat Mai 16, 2006 Partajează Postat Mai 16, 2006 Ai tor la iesire intre punte si conzi?Nope, nu am pus toruri. In montajul mai nou le-am pus. Adica am pus un tor de acela cu 2 infasurari de la filtrul de intrare de la un PSU PC.Banuiesc ca torul are rol de a mai atenua din componenta AC ramasa de dupa redresare, nu-i asa? Link spre comentariu
cirip Postat Mai 16, 2006 Partajează Postat Mai 16, 2006 Adica am pus un tor de acela cu 2 infasurari de la filtrul de intrare de la un PSU PC.Daca ai pus la iesire (intre punte si conzi) torul de la intrare, nu e bine. Torul de la intrare e ptr intrare si atat.Banuiesc ca torul are rol de a mai atenua din componenta AC ramasa de dupa redresare, nu-i asa?Torul ala are un rol mai complicat. Am mai spus pe-aici, dar nu vreau sa mai repet. Pune te rog un tor "de iesire" si vezi daca se mai incing conzii.Cirip Link spre comentariu
Vizitator MCL2k6 Postat Mai 16, 2006 Partajează Postat Mai 16, 2006 Torul ala are un rol mai complicat. Am mai spus pe-aici, dar nu vreau sa mai repet. Pune te rog un tor "de iesire" si vezi daca se mai incing conzii. Cirip Multumesc pentru sfat. Torul de iesire cam ce inductanta ar trebui sa aibe? Link spre comentariu
cirip Postat Mai 16, 2006 Partajează Postat Mai 16, 2006 Inductanta minima a torului depinde de valoarea minima a curentului de sarcina. Nu as vrea sa intru in detalii. Ia un tor de sursa si pune-l acolo. Pune sectiunea de 12V ptr ca are sirma mai multa. Daca pui ptr tensiune diferentiala, atentie la fazare.Asa ca referinta, eu am facut o sursa de +/-32V (am modificat una de PC) si am calculat ca am nevoie de 45 de spire pe torul de iesire. L-am facut si merge asa cum m-am asteptat.Cirip Link spre comentariu
Vizitator MCL2k6 Postat Mai 16, 2006 Partajează Postat Mai 16, 2006 Eu lucrez la o sursa care face din 12v -> +-36V pentru un amplificator cu TDA7294 pentru un subwoofer. Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv Postat Mai 16, 2006 Partajează Postat Mai 16, 2006 Merge pt astfel de sursa modificata una de PC?? (de 200W AT)??? Link spre comentariu
luc Postat Mai 17, 2006 Partajează Postat Mai 17, 2006 cu ce exista intr-o sursa pc se poate face un convertor ridicator,doar ca mai ai nevoie de 2 mosfeti si 4diode rapide se pot folosi: controler tl494 ,transformator(rebobinat),filtrele,radiatoare,carcasa,ventilatorul. Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv Postat Mai 17, 2006 Partajează Postat Mai 17, 2006 Tranzistorii aia nu merg, nu??(ma gandeam eu ca-s prea slabi )IRF 240 sunt buni??Pune o schema si detalii pls Link spre comentariu
luc Postat Mai 18, 2006 Partajează Postat Mai 18, 2006 nuirf540 sunt cei mai buni,sau irfz44..46..48.diode orice dioda rapida cu timp de recuperare mai mic de 100ns la tensiune de 200V si curent 8A Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum