Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

Vizitator ROBERTby2000

da....obs ca s-au facut progrese frumoase...

ATENTIE :idea: - comand MOS-ul sa conduca...ok dar

-atunci cand trebuie blocat MOS-ul trebuie ceva suplimentar...pt. ca CI nu face fata sa blocheze instantaneu(...) incerc sa dau un exemplu mai jos...

:!: lucrul asta il spun din practica...

am avansat si lucrez la aparat de sudura tip convertor(deci care lucreaza SMPS)

alimentez cu 220v~ si scot 160A la 55v si am intalnit probleme la comanda IGBT-urilor(Insular Gate Bipolar Transistor vezi irg4pc40)

cu toate ca comand tot cu CELEBRUL sg3525 folosesc BD138 pt a inlatrura sarcina acumulata si credeti-ma ca este la fel si-n cazul conv. studiate de voi....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

se stie ca la tranzistori timpul de blocare este mai mare ca timpul de conductie...ideal MOSurile pto fii considerate nite comutatoare inchis-deschis....deci la un smps din'aspa push-pull un tranzistor conduce celalalt este blocat...aici e buba din cauza timpilor aia se poate intampla la un moment dat ca ambii tranzistori sa fie blocati pt putin timpi ceea ce face sa pun in scurt sursa...singura solutie pt ca timpul de coincidenta sa fie cat mai mic este sa cautam un factor de umplere optim al semnalului din grilele lor...asta e un lucru dificil...alta solutie este inserares unei celule RC intre grila si masa care sa preia curentul in timpul cat tranzistorii sunt blocati amandoi

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator alyen

salutare la totiam facut si eu o sursa din asta-si merge bine(zic eu)am testat-o si sa vad ce randament are-peste 80%curentul de mers in gol e vreo 300mAacuma cand pun la ea un amplificator cu TDA7294 trage 1.5A-cu amplificatorul la minim(nu se aude nimik in dif) la maxim trage 5-6A e bine asa?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

In perioada aceasta acum un an de zile imi bateam capu tot aci pe forum cum sa fac un SMPS cu traf in configuratie push-pull pana la urma am reusit...a se vedea sumedenia de posturi... :lol: :lol: :lol: ...Dar cum ii romanu intotdeauna ii trebe mai mult decat are...M'am plictiist de aia 150W....Vreau mai mult............Urmatorul proiect...amplif 2*500W...Am niste intrebari in special pt Cirip ca am vazut ca el se pricepe...Ce tranzistori imi recomanda.....eu m'am gandit la clasicele IRFz44 care le'am folosit cu succes pana acuma....si anume la 6 bucatati in paralel pe fiecare parte...Ferita cam ce diametru tre sa aiba sa'mi suporte puterea aia...Pt ca am observat ca nu e de ajuns sa bobinezi ferita si gata iti scoate puterea care o vrei ...pt ca conteaza si suprafata sectiunii adica cat camp magnetci poate duce sa nu se satureze...si il al treilea rand....cum fac prepolarizarea la IRFuri pt ca SG3525 nu imi da curentul necesar...Am vazut ceva scheme de polarizare cu un Bd139...Dar nu sunt aplicabile in cazul proiectului meu...Si daca ma poate ajuta cu o schema de acelerare in grila mosfetului...astfel incat timpii de blocare-deblocare sa fie mai mici....Pe la cursuri la faculta erau ceva de genul retele RCD...Dar nu mai retin exact configuratia....Mersi anticipat...

Link spre comentariu

Salut Adrian,

Multumesc ptr increderea acordata, dar din pacate nu pot sa iti dau un raspuns scurt la ceea ce intrebi. Subiectul este foarte vast si am intalnit, de exemplu, o cartzulica intreaga care trateaza numai proiectarea trafului. De altfel, ptr o proiectare cinstita, cap-coada, trebuie sa ma mai uit si eu prin carti, ptr ca a trecut ceva timp de cand am facut ultima sursa in comutatie si nu mai tin minte decat principii generale.

Totusi, pot sa iti ofer un link: http://focus.ti.com/docs/training/catal ... ionId=8459

Downloadeza "Unitrode Seminars" din '83 pana in 2K si citeste. Daca ai intrebari mai la obiect, o sa incerc sa raspund, dar o intrebare de genul "cum se dimensioneaza miezul" are un raspuns mult prea amplu ca sa poata fi tratat aici pe forum. In plus, procesul este iterativ si intervine si experienta proiectantului in a decide ce se poate face si ce nu.

De asemenea iti sugerez sa folosesti cat poti programele de simulare existente. Astea te scutesc de multe neplaceri si efecte pirotehnice.

Sper ca nu te-am dezamagit :)

Citip

Link spre comentariu

Am ceva scheme de statii auto SONY .Are dreptate ADRIAN_PINTEA in privinta blocarii FET-urilor!Am vazut ca respectivele scheme mai au cite un tranzistor care este comandat din comanda celuilalt bratz de feturi si care inchide perfect FET-urile care numai conduc pe perioada unei semialternante.Daca vrea cineva...

Link spre comentariu
Vizitator lucian capraru

studiati putin principiile televiziunii si apoi veti vedea,eu am mai zis dar nu m-ati bagat in seama,.la ce se foloseste un traf de linii, la ce frecventa,mai ales tipul impulsului,durata unei linii,si apoi o sa vedeti... miezurile astea daca ati pune voi mana pe ele ati fi norocosi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări