cirip Postat August 1, 2004 Partajează Postat August 1, 2004 nu sunt buniAdica i-ai primit bushitzi? Noi? Cum i-ai masurat?Cirip Link spre comentariu
micutu Postat August 2, 2004 Partajează Postat August 2, 2004 nu sunt buni pentru smps, nu au putere mare si se incing rau in comparatie cu IRFZ44 Link spre comentariu
cirip Postat August 2, 2004 Partajează Postat August 2, 2004 Hmmmm... Cam repede a iesit verdictul ca nu sunt buni. Faptul ca se incalzesc nu inseamna ca "nu sunt buni". Un tranzistor trebuie sa primeasca ce-i trebuie ca sa "mearga". Poti sa dai niste linkuri la schema si la foaia de catalog a tranzistorului? Asta numai daca te intereseaza sa sapi mai departe.Cirip Link spre comentariu
margarit2001 Postat August 2, 2004 Partajează Postat August 2, 2004 HE HE yo am cumparat de la vitacom 4 bucati irfz44 i-am pus la un smps si 3 reci si unu faceai ceaiu' pe eli-am schimbat locu pe placa-tot se incingeadupa 5 minute de functionare a dat ortu popii(s-a incins asa tare incat s-a topit saiba de plastic de pe surub)asa ca am mai comandat inca 4 tot la vitacom au venit si din aia 4 jumate se incing de moartece dreaq cu piesele astea?!?!?!?!2 buni dintr-o comanda + 2 buni din alta si am facut rost de feturi pt. smps:)PS alea de se incingeau am zis sa le testez putin- am incercat sa aprind un bec de 40w/12w cu ele - mare minune ca s-au incins si s-au arsbuneeee au mai fost Link spre comentariu
cirip Postat August 3, 2004 Partajează Postat August 3, 2004 Dubeos! Ai un osciloscop? Esti dispus/ai posibilitatea sa faci niste masuratori si sa le postezi?Ce sursa era aia? Cat scotea?Daca mosurile sunt facaturi ar trebui sa iasa la iveala din formele de unda.Io am incercat sa folosesc tranzistoare de sursa de calculator la 12V si nu merge. Au tensiune de saturatie prea mare si se vede pe osciloscop. Le-am schimbat cu niste mosuri de 60A 100V si merge brici. Acum pot sa alimentez un calculator de la baterie de 12V. Dar mosului trebuie sa-i dai si tensiune garla si sa-i incarci capacitatea GS repejor. Tranzistorul in comutatie, daca se incinge, are cam 2 perioade critice in care poate sa disipe la greu: fie pe frontul de comutatie cand are si U si I, fie pe palier, daca nu e saturat bine. Cu oscilaretzul am putea vedea care e shmenul. Sau, e posibil sa ai oscilatii de inalta. Daca esti dispus sa sapi un pic, as fi bucuros sa-mi dau si eu cu parerea de pe gard.Bafta,Cirip Link spre comentariu
adrian_pintea Postat August 4, 2004 Partajează Postat August 4, 2004 Mie sursa imi merge impecabil nu se incalzeste nimic...si am forjato si la munte in aer liber ore bune...Ii drept ca IRFZ44 nu le'am luat de la vitacom si sunt reci tot timpul Link spre comentariu
margarit2001 Postat August 4, 2004 Partajează Postat August 4, 2004 as fi dispus sa investighez..... insa nu mai am pe ce -tranzistoarele alea s-au dus adik voi va dati seama ca doua din ele s-au ars cand am incercat sa le folosesc pe post de intrerupator pt. un bec de 40w/12v - al dreaq bec a tras peste 44A :shock: :shock: :shock: cat despre sursa pot doar sa zic ca e asta: http://vega.unitbv.ro/~stanciu0/SMPS.gif care am si "vazut-o" la osciloscop si pare ok oricum de cand am nimerit tranzistoarele alea bune in sarcina(2xtda7294 la volum 1/3) sunt caldute fara radiatoare Link spre comentariu
cirip Postat August 5, 2004 Partajează Postat August 5, 2004 as fi dispus sa investighez..... Misto! Sa vezi distractie atunci!insa nu mai am pe ce -tranzistoarele alea s-au dusHa ha! Asta e ca aia: Eu mai am idei, dar tu nu mai ai gashte...Pai cand faci rost de tranzistoare-reshou si ai dispozitie, mai vorbim. Cred ca va fi multa lume interesata sa mearga la filmul asta :wink: Cirip Link spre comentariu
Metallman Postat August 6, 2004 Partajează Postat August 6, 2004 Folositi IRF1405 si terminati balciul.Tranzistorii astia au la iesire 169A si o putere de 300W.Decat sa te chinui cu IRFZ44N care sunt de doua,chiar trei ori mai slabi decat un IRF1405 mai bine o lasati balta.E adevarat... costa mai mult decat un IRFZ44 (nu stiu exact cat) dar merita efortul.Dupa parerea mea, mai bine dai un ban pe ceva bun decat putin pe ceva prost.Cat despre Vitacom... e firma serioasa si nu importa componente "din piata";greseala e undeva la componentele celelalte.Cum am mai spus... la un asemenea proiect,nu ca ar fi complicat ci dimpotriva...simplu si in special NECESAR folositi componente bune de calitate. Personal, am realizat atat proiectul din link-ul http://vega.unitbv.ro/~stanciu0/SMPS.gif cat si http://www.sound.westhost.com/project89.htm si au functionat ambele PREFECT fara nici o modificare(cu exceptia IRF1405). Poze nu am ptr. ca nu le-am facut ptr. mine. Link spre comentariu
cirip Postat August 7, 2004 Partajează Postat August 7, 2004 au la iesire 169ANu e cam risipa? Un convertor care scoate 400W la iesire la un randament de 80% ar avea nevoie de 500W in intrare. La 10V, asta inseamna 50A. Fiind in contratimp, fiecare tranzistor comutator trage un curent mediu de 25A. Nu e cam mult sa pui un tranzistor de 169A cand chiar si cel de 60A ar avea mai mult de 50% rezerva? E ca si cum as pune un 2N3055 ca sa scot juma' de watt. Cirip Link spre comentariu
Metallman Postat August 7, 2004 Partajează Postat August 7, 2004 Intr-adevar, nu zic ca nu e risipa... dar odata ce baietii se plang spunand ca "fierb oua pe tranzistor"...Si mie mi se incalzeau pana la 28 grade dupa primele 5 minute... e ceva normal sa se incalzeasca... singura diferenta e ca eu am pus unele de putere mai mare pentru ca sursele celui caruia i le-am facut erau puse sub tenstiune 24/24h, 99,9% uptime pe an... cel putin asa mi-a spus el.In fine... daca baietii vor sa termine treaba mai repede, ar putea folosi tranzistoare de putere putin mai mare decat cele IRFZ sau sa sape putin.Eu am dat doar o idee...si cu asta fiind spusa,mie nu mi s-a ridicat temperatura mai mult de 12 grade dupa 3 ore sub sarcina. Link spre comentariu
Vizitator zc Postat August 9, 2004 Partajează Postat August 9, 2004 avantajul lui irf1405 fata de irfz44 este rezistenta drena sursa mai mica.curent au indeajuns ambele si oricum nu stiu cum trece 55A sau 169A printr-un terminal cu sectiunea de aproximativ 0.8mm2. Link spre comentariu
cirip Postat August 9, 2004 Partajează Postat August 9, 2004 Din foile de catalog: IRF1405 are 5.3mohm, iar IRFZ44 are 24mohm.Daca ar fi sa le "fugaresti" la 25A bucata, diferenta de disipatie ar fi de 0.46W. Nu mi se pare suficient ptr diferenta de temperatura mentionata. Cred ca altul e baiul acolo, dar asteptam ca margarit sa mai faca rost de gashte...Cirip Link spre comentariu
Vizitator zc Postat August 9, 2004 Partajează Postat August 9, 2004 nu contest faptul ca pot fi alte belele dar diferenta de putere disipata cind tranzistorul e saturat cred ca este semnificativa:irfz44 25*25*(24/1000)=15Wirf1405 25*25*(5,3/1000)=3,3W Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum