Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am si eu o idee.Circuitul ala RC care e in paralel cu infasurarile din primar are ca scop sa stinga spike-urile datorate inductantei de scapari a transformatorului. Spike-urile sunt de obicei foarte inguste, ceea ce le asociaza cu componente de frecventa f inalta. Asa cum este dimensionat, frecventa de taiere a filtrului trece sus echivalent este cam de 28KHz. Daca sursa merge la 50KHz, atunci la bornele rezistentelor de 56 ohmi se va afla toata tensiunea oscilanta din primar, nu numai spike-urile. Ca rezultat, nu numai ca se incalzesc rezistentele, dar scade si randamentul sursei.Daca se mareste valoarea rezistentelor, este adevarat ca puterea disipata pe ele scade, dar si eficienta de eliminare a spike-urilor scade.Propunerea mea ar fi sa lasati rezistentele de 56 ohmi neschimbate si sa inlocuiti condensatoarele de 100nF cu ... 1/(2*pi*(10*50e3)*56)=5.6nF Practic, am marit frecv de taiere a filtrului trece sus echivalent la de zece ori frecventa de comutatie (50KHz in cazul asta).Cresterea frecv de comutatie nu a ajutat tocmai datorita frecventei joase de taiere a circuitului RC 56 ohmi, 100nF.Daca e posibil, ar fi interesanta o masuratoare de randament [(Uo*Io)/(Ui*Ii)] inainte si dupa modificare.Parerea mea :) ,Cirip

Link spre comentariu

Aaa, stai un pic, ca acum mi-am dat seama. Sursa asta e aia impotriva careia eu am cativa dintzisori.Aceasta sursa nu are bobinele de acumulare pe iesire. Asta determina aparitia unor spike-uri de curent f mari pe fronturile de comutatie in secundar, si care sunt reflectate de traf in primar. Nu e de mirare ca se incalzesc conzii ptr ca ei duc povara componentelor alternative ale curentului din primar. Nu se incalzesc si aia de la iesire de 3300? Eu asa ma astept.Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări