MadRaper Postat Mai 25, 2004 Partajează Postat Mai 25, 2004 si inca o chestie... merg de astea normale pt transformatoare??... :( Link spre comentariu
bolek Postat Mai 27, 2004 Partajează Postat Mai 27, 2004 MadRaper, o solutie simpla si ieftina ar fi sa iei un traf de sursa de calculator, pentru experimente, si in loc sa te chinui sa desfaci miezul, ceea ce este practic imposibil, iei un fierastrau si tai bobina cu totul, de-a lungul miezului, cu tot cu carcasa , apoi numeri spirele care erau in secundar , afli astfel cate spire pe volt duce miezul ala corect. Inainte de demolare ar fi bine sa masori cu un osciloscop la ce frecventa lucreaza trafu in sursa aia...si apoi incearca sa potrivesti frecventa de oscilatie a sursei confectionate de tine cu SG3525 la aceeasi valoare. :lol: Astfel poti fi sigur ca traful lucreaza corect fara probleme.Dupa demolarea bobinajului original, il rebobinezi cu sarma corespunzatoare si daca experimentul reuseste corect, dar nu scoate destula putere ( ceea ce ma indoiesc ff serios deoarece trafu ala duce 250W lejer.....) :oops: poti sa incerci inca o varianta: doua trafuri PERFECT IDENTICE inseriate sau in paralel, si in primar si in secundar...vei avea astfel la dispozitie minim 500W. Link spre comentariu
adrian_pintea Postat Mai 27, 2004 Partajează Postat Mai 27, 2004 Cum adica inseriezi sau pui in paralel un transformator???Ai facut tu treaba asta si o mers???Ii prima aberatie pe care o aud pe ziua de azi....Eventual ca sa maresti puterea la cele toroidale iei 2 bucati la fel si le lipesti una de alta, formand un singur miez dar cu sectiune dubla....Chestia asta nam experientat'o dar am vazut surse facute cu asa ceva... Link spre comentariu
bolek Postat Mai 28, 2004 Partajează Postat Mai 28, 2004 1.Scuze pentru erorile strecurate in mesaj...(oboseala+shef cu scandal+monitor obositor+net care se intrerupe +...)Da, Adrian, am mai facut asta dar la trafuri de retea de 50 Hz; acolo merge sigur cu conditia sa fie perfect identice, si primarele sa fie in paralel :lol: se poate aplica si daca sunt inseriate numai in conditiile in care curentii secundari sunt egali tot timpul, deci nu la amplificatoarele audio :( 2.Kestiunea cu miezurile toroidale lipite este iarasi o idee foarte buna, fiindca astfel se obtine un singur traf si cu o putere de 4 ori mai mare decat unu singur (puterea este proportionala cu partatul sectiunii) Link spre comentariu
Murcielad Postat Mai 28, 2004 Partajează Postat Mai 28, 2004 pentru a desface trafurile de ferita trebuie sa le fierbi sau sa le pui cateva zile in acetona . eu zic , ca este mai bine sa le fierbi ... sa vezi ce usor se desfac :P (multumiri lui Ytron pentru idee :wink: ) Link spre comentariu
bolek Postat Mai 28, 2004 Partajează Postat Mai 28, 2004 Da' daca le tai bobina si bobinezi direct pe miez ce are ? ca doar miezul e izolator dpdv electric...cel putin ale mele erau Faza cu fiertul nu e garantata, io l-am fiert pe unu de m-am plictisit si tot nu s-a desfacut lacul ala...e o rasina care dupa uscare nu (prea) se mai desface :cry: Oricum ar fi , e o kestie inteligenta si o recomand la toti , inainte sa demoleze sursa, sa vada cam la ce frecventa era folosit trafu, si sa numere cate spire pe volt avea.....Astfel o sa se poata bucura de puterea maxima a trafului, in conditiile in care ferita se comporta destul de "bizar" la frecvente diferite de cea la care a fost dimensionat trafu'Dimensionarea de la fabricant se face NU dupa o formula simpla gen 50/S cum e la alea de retea, pe ferosiliciu ci dupa un grafic eventual soft, care arata exact parametrii miezului respectiv la frecventa respectiva...Deci daca va treziti ca un traf de sursa care scotea 300W la voi se satureaza pe la vreo 150 sau mai putin , FITI SIGURI ca nu e din vina lui, ci a voastra...ferita e un miez destul de putin "flexibil" ca utilizare...Am vazut la cineva un CD plic cu formule, caracteristici si grafice pentru miezurile de ferita facute de o singura firma Link spre comentariu
MadRaper Postat Mai 28, 2004 Partajează Postat Mai 28, 2004 Sa le fierb nu mam gandit niciodata... de lasat leam lasat si in acetona vreo zi daca nici o diferenta... oricum daca mai fac vreodata rost de miezuri sigur am sa le fierb :P Link spre comentariu
adrian_pintea Postat Mai 31, 2004 Partajează Postat Mai 31, 2004 se poate bobina direct pe miez cu conditia sa pui un strat de banda izolatoare pe miez inainte de al bobina...Ferita nu este chiar perfect izolatoare.... Link spre comentariu
Murcielad Postat Iunie 3, 2004 Partajează Postat Iunie 3, 2004 are cineva o schema completa cu TL494 ?? :? Link spre comentariu
adrian_pintea Postat Iunie 6, 2004 Partajează Postat Iunie 6, 2004 E mai slab ca SG3525 pt ca da la iesire numai 250mA pe langa 500mA cat da SGu... Link spre comentariu
micutu Postat Iulie 3, 2004 Partajează Postat Iulie 3, 2004 Pana la urma cine a facut cu tor-uri cumparate de la Comet?Si cum la-ti bobinat cu primarul primul sau ultimul? Link spre comentariu
Swat Cat Postat Iulie 4, 2004 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2004 :!: Anunt: tranzistor oscilator IRFZ 48 N N-CH 55V 53A 94W 0,016R 35mii la connex Link spre comentariu
adrian_pintea Postat Iulie 6, 2004 Partajează Postat Iulie 6, 2004 Primarul se bobineaza intotdeauna prima data...cu BUZ11 iese de 100Wcu IRFZ44 tot cam asa 100-120W Link spre comentariu
micutu Postat Iulie 11, 2004 Partajează Postat Iulie 11, 2004 Dar irf1405 o fi bun?Ce parere aveti? Link spre comentariu
adrian_pintea Postat Iulie 11, 2004 Partajează Postat Iulie 11, 2004 Foarte bun....Suporta un varf de 169A pe langa 49A ai IRFZ44...Unde i'ai gasit de cumparat? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum