Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

Foarte utile ultimele masuratori. Eu banuiesc ca acel palier ar veni din inegalitatea inf primare. Un ajutor cred ca ar veni de la marirea timpului mort dat de rezistenta R2 de 100R.

Pune-o de 330/390R sa vedem ce se intampla (doar la sarcina de 2A este evident palierul). De multe ori este bine sa gresesti ceva-cum este bobinarea trafului- deoarece apar situatii la care nu te-ai fi gandit si prinzi si mai bine mecanismul de functionare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

3 hours ago, cristi7521 said:

ci din cauza zgomotului preluat prin bucla formata de firul de masa.

Ce ai pus tu acolo discuta masuratoarea riplului, aici se discuta despre forma de unda din primar.

Ce spui tu este despre amplitudini de zeci/sute de mV, sau in cazuri mai nefericite ceva volti.

Ce discutam noi aici este despre oscilatii parazite la fronturi cu amplitudini de minim cateva zeci de volti.

N-are legatura.

@sesebe tot amintesti de scule de multe mii de euro in timp ce de multe ori pe sectiunea asta se pune insasi problema existentei osciloscopului in forma cea mai rudimentara a lui, si de multe ori la scheme la fel de rudimentare. Prin proiectul meu de sursa de 1500W cu Pfc activ am dorit sa ridic putin mingea la fileu si altora, sa provoc la ceva evolutie, dar...

Incearca sa te adaptezi nivelului discutiilor.

Apoi referitor la frecventa oscilatiilor, pe scheme ne-snuberizate ( sau fosrte slab snuberizate ) probabil ai dreptate cu zecile de Mhz, insa personal nu testez intai ce se intampla si apoi snuberizez, asta este o chestie la ghici cu puternic caracter potential destructiv pentru ca in fond n-ai cum sa anticipezi ce se intampla cu precizie.

Deci personal calculez snubere dupa metoda descrisa de Smilex ( foarte eficace si simpla ), adaptez valorile si montez totul, apoi masor si mai ajustez dupa caz.

De fiecare data oscilatiile care raman vor fi din start mult atenuate in amplitudine si frecventa, validand intrinsec masuratoarea cu clestele de masa al sondei ( adica fara arcul acela special ).

3 hours ago, PKP98 said:

În cazul meu secundarul nu are priză mediană, deci nu cred că se pune problema prelucrării simetrice, nu am ce să prelucrez simetric.

Unde anume am pomenit eu ceva de secundarul sursei? Am discutat strict despre primarul trafului sursei.
Configuratia push-pull presupune conectarea medianei trafului permanent la plusul alimentarii, iar ramurile sunt puse pe rand la masa de catre tranzistori.

Daca inseriezi orice tip de senzor de curent cu una dintre ramuri ( ca asta ai facut tu ), monitorizezi numai un cadran al histeresisului ( adica vezi doar una dintre ramurile trafului, vezi doar unul dintre tranzistori ), prin urmare nu poti stii daca traful principal intra sau nu in saturatie ( sau oricum e dificil de determinat ), ca pana la urma asta cerea Dl @miticamy sa vada.

Mai mult decat atat, pentru ca traful de curent este comandat doar cu o semialternanta, este comandat asimetric, adica in pulsuri care mereu au aceeasi polaritate, asta duce la saturatia miezului trafului de curent daca nu se iau masuri speciale de preventie ( off-ul trebui sa se faca pe o tensiune mult mai mare decat "on" ).

Adica nu numai ca nu vezi ce te intereseaza dar ai toate sansele sa vezi influente nedorite care devalideaza masuratoarea.

Sunt chestiuni ce tin de fundamentele surselor in comutatie, si sunt discutate si rasdiscutate pe sectiunea asta.

Tot indemn la cititul teoriei si am postat link-uri bine organizate si structurate intr-un topic lipicios, dar eu spun si tot eu aud/citesc...

Am spus-o de nu mai stiu cate ori, tot ce trebui sa stiti ca sa proiectati cu succes o sursa de la zero este deja scris pe forum, trebui doar sa va faceti timp sa cititi.

Stiu, cititul e plictisitor dar n-ai ce sa cauti in electronica daca-ti este lene sa citesti ( si aici vorbesc la modul general de principiu, nu la tine specific ).

Editat de Marian
Link spre comentariu

@Marian Sondele de osciloscop utilizate de mine acasa sint fara comutator 1x /10X si permit compensarea si pe inalta frecventa.

Pt aceasta compensare utilizez un generator/calibrator realizat de mine si reglat la servici. Acelasi generator il utilizez si la servici.

Faptul ca nu ne permitem scule "scumpe" si performante nu este o scuza pt a realiza setupuri proaste si pt a nu incerca sa extragem tot ce putem din sculele mai ieftine pe care le avem in atelierele proprii.

Ti-am apreciat sursa si iti apreciez in general postarile tehnice de pe forum dar o astfel de sursa nu se incadreaza in aria mea de interes (cel putin nu acum) si de asta nu m-am implicat mai mult, desi, totusi, am avut ceva comentarii si acolo.

PS: daca esti interesat si posibil sa ai mai mult timp liber decit mine, iti pot propune un proiect ce ar putea deveni chiar proiect comercial pt tine, proiect la care sa lucram impreuna sau chiar sa-l facem "open" pe forum. E vorba de ceva de putere mare, minim 4-5Kwh

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 7 ore, miticamy a spus:

Cele 2 infasurari primare trebuie sa fie identice, deci se bobineaza impreuna, in paralel (torsadat este cuplajul mai bun dar nu este obligatoriu. Mai bine bobinezi jumatate din secundar, apoi inf primare in paralel si apoi cealalta jumatate de secundar. 

@miticamy Nu înțeleg, cum adică în paralel?? Îmi pare rău, dar chiar nu am înțeles cum trebuie!

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Pai sa presupunem ca cineva te forteaza sa bobinezi orice infasurare a unui traf cu o singura sarma. Deci ai sarma de 0,5mm pt primar si de 0,4mm pt secundar. Iei sarma de 0,5 si bobinezi 5 spire. Iei sarma de 0,4 si bobinezi 11 spire. Apoi iei din nou sarma de 0,5 si bobinezi 5 spire. Ai terminat de bobinat traful. Dar poti lua si ambele sarme de 0,5 si bobinezi in acelasi timp cu ele 5 spire. Apoi iei sarma de 0,4 si bobinezi 11 spire. Ai terminat de bobinat traful 2. Sau iei cele 2 sarme de 0,5 si le torsadezi usor, apoi bobinezi 5 spire cu ele dupa care bobinezi 11 spire cu 0,4. Ai facut al treilea model. sau bobinezi 6 spire cu 0,4 apoi 5 spire cu sarmele de 0,5 torsadate dupa care bobinezi 5 spire de 0,4. Ai deja al patrulea model de traf bobinat. cand bobinezi cu 2 sarme impreuna vei avea inceputurile la acelasi capat, asa ca capatul din stanga al firului A il legi cu capatul din dreapta al firului B si impreuna la tensiunea de alimentare.

Link spre comentariu

Bună ziua !

Îmi cer scuze pentru inactivitate, dar facultatea în mediul online îmi ocupă destul de mult timp!

În tot acest timp am mai făcut și niște teste. Am început cu ceea ce mi-a recomandat @Marian în legătură cu snubber-ele. Am obținut noi valori, cu mult diferite de ale mele, iar acestea sunt: 5.1R și 10nF. 

Am făcut și un cablaj, circuitul de pe breadboard nu prea era sănătos, mai intra în oscilații. Am modificat și dead-time-ul așa cum a spus @miticamy, am pus o rezistență de 220R.

Capture.thumb.JPG.679c6dc8701ed20f117d7eeaf84657f7.JPG

897681196_WhatsAppImage2020-03-24at13_24_47.thumb.jpeg.2957702d4a63661f3f85e6ad437225c3.jpeg

Am implementat și bucla de reglare automată și funcționează destul de bine, tensiunea se menține foarte bine în sarcină.

Spike-urile s-au mai diminuat, însă tot nu scap de unul mare și urât care apare doar dacă am sarcină pe ieșirea sursei 

Formele de undă sunt pentru diferiți curenți de sarcină în ordine crescătoare, cu galben este tensiunea D-S și cu albastru tensiunea de comandă pentru același MOS.

DS1Z_QuickPrint1.thumb.png.5de6410d21cfdcb009a80ef04f076c19.png

DS1Z_QuickPrint2.thumb.png.dfdf1077cafa0018a6081522e875a80e.pngDS1Z_QuickPrint3.thumb.png.1bc49c77fc3d59d15f3e73ab2a3685bc.pngDS1Z_QuickPrint4.thumb.png.ac558777cd6c534df0fbfc6c2acfc833.png

Link spre comentariu

Pe forum multe experimente ma fac sa cred ca am uitat ce am invatat. Formula invatata in 1978 spunea asa: in cazul ideal la forward tensiunea de iesire este egala cu DELTA x tensiunea de intrare x N (raportul de transformare) (DELTA find timpul de conductie raportat la perioada). Nu intra CURENTUL in formula!!! In practica curentul modifica putin formula prin introducerea caderilor de tensiune pe elementele ce conduc curent (MOS, diode, rezistenta infasurarilor). Oscilogramele de mai sus ma deruteaza presupunand ca la intrare ai tensiune fixa (bateria) iar bucla conduce la o tensiune de iesire constanta.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Mai aveam un montaj cu IR2153, l-am reglat la 50kHz si am pus un traf ATX atacat pe infasurarile de 12V:

IMG-9579-4-80-81.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Am sa caut si un montaj cu 3525.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Montajul cu 3525 dar aveam si IR2110 pe care l-am lasat:

IMG-9587-8-86-85.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Maine si cu umplere reglabila.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am pus 1,1k in pin 7 3525 sa reduc timpul de conductie. Oscilogramele arata ca in carti:

IMG-9588-91.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT: si oscilograme cu traful in gol. cu RC intre drene si fara

IMG-9592-95.jpg

IMG-9596-4-98.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări