Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

Nu mi-a placut usoara asimetrie de la postarea cu tensiuni si se pare ca ea determina si usoara diferenta intre curenti care se vede cand ai masurat pe mediana. Nu am recitit, primarul nu este cu cele 2 sectiuni torsadate sau macar bobinate simultan?

rigol1.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acele spikeuri de comutație sint foarte greu de măsurat corect. Totul depinde de cum este făcut setup-ul de măsură, de unde iei masa pt sonda, cit de lung este firul de masa la sonda, etc. 

Te interesează în special spike-ul de tensiune la care este supus MOS-fet-ul. Pt asta conectezi sonda direct pe pinii D-S și folosești ca masa pt sonda un fir răsucit direct pe inelul de masa de pe virful sondei și nu folosești firul de masa normal. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 1 oră, miticamy a spus:

Nu mi-a placut usoara asimetrie de la postarea cu tensiuni si se pare ca ea determina si usoara diferenta intre curenti care se vede cand ai masurat pe mediana. Nu am recitit, primarul nu este cu cele 2 sectiuni torsadate sau macar bobinate simultan?

rigol1.jpg

Acela este, cu conductor multifilar .

1 oră în urmă, sesebe a spus:

Acele spikeuri de comutație sint foarte greu de măsurat corect. Totul depinde de cum este făcut setup-ul de măsură, de unde iei masa pt sonda, cit de lung este firul de masa la sonda, etc. 

Te interesează în special spike-ul de tensiune la care este supus MOS-fet-ul. Pt asta conectezi sonda direct pe pinii D-S și folosești ca masa pt sonda un fir răsucit direct pe inelul de masa de pe virful sondei și nu folosești firul de masa normal. 

O să încerc mâine să fac asta.

Mulțumesc foarte frumos pentru implicare!

Link spre comentariu

Si, foarte important, cit de bine este compensata proba la inalta frecventa.

Din pacate aceasta compensare este greu de facut pt ca trebuie generator special de puls cu rise time foarte foarte mic. Generatorul de calibrare/compensare integrat in osciloscop nu poate fi folosit neavind parametrii necesari.

Link spre comentariu

Asta cu "proba" m-a spart...

Ati luat-o razna cu englezismele astea, numai ca expresia "proba" isi bate joc si de Engleza si de Romana.

Cat de greu poate fi sa zici "sonda"? Ca asa se numeste...

Si nu sunt de acord cu ce spui cu compensarea sondei, generatorul ala de la orice osciloscop tocmai pentru asta e facut, adica pentru compensare, orice electronist care se respecta va recomanda compensarea prin conectarea la generatorul din dotarea osciloscopului, comutarea pe 10x ( ca pe 1x nu compensezi nimic ) si reglezi pana palierul este drept.

Aia e tot, si ca nu esti tu de acord e problema ta.

Nu-s de acord nici macar cu metodologia de masura propusa, cel putin nu in acest context cand vorbim despre o sursa in comutatie de cateva zeci de khz.

Ce zici tu exista si se practica si este mult mai precis dar nu aici, ci la analiza semnalelor de frecventa foarte ridicata ( Mhz, zeci/sute de Mhz ), la nici 40 de khz clestele de masa din dotarea sondei este arhisuficient.

@PKP98 ai o sursa push-pull, nu ai ce sa cauti cu traful de curent in drena mosfetilor, pentru a masura curentul in primar insumezi sursele celor 2 ramuri de mosfeti ( adica le legi impreuna ) si apoi le inseriezi catre masa cu firul ce-l treci prin inelul trafului de curent. 

Astfel obtii pe traful de curent un semnal simetric si cu masa comuna, mult mai usor de masurat cu osciloscopul.
Semnalul simetric pe traful de curent ( si prelucrarea simetrica a secundarului sau ) este absolut necesar pentru simetria miezului ( a histeresisului ), simplist spus astfel este imposibil ca miezul sa ajunga la saturatie, situatie in care masuratoarea este serios afectata/influentata.

Vezi aici la ce ma refer ( shunt de 25mOhm in loc de traf de curent ):
Schema.png

Editat de Marian
Link spre comentariu
La 14.03.2020 la 13:57, PKP98 a spus:

Primarul este bobinat cu sârmă multifilară foarte subțire, în total peste 2 mm^2, iar secundarul 2x0.2 mm^2. 

Am făcut și un test în sarcină ,factorul de umplere la maxim, tensiunea a scăzut de la 28V în gol la 20V în sarcină, la un curent de 1.42A.

Cu sarma aia tragi curentul asta?

Link spre comentariu

@Marian e dreptul tău sa nu fii de acord  cu afirmațiile mele de mai susdar îți garantez ca te inseli.

Generatorul integrat în osciloscop este pt compensarea de foasa frecventa și are de obicei 1khz cu un slew-rate de 30-50V/usec în cazul unui osciloscop LeCroy de peste 10000E. Acest generator este conceput pt calibrarea de joasa frecventa (trimerul accesibil la mai toate sondele). 

Eu ma refer la compensarea de înaltă frecventa pt ca acele spikeuri au frecvente de citiva zeci de MHz cel putin iar compensare de înaltă vrecventa au numai sondele de minim 150-250Mhz, sonde care nu au comutator 1x /10x și sint și mai scumpe. 

Avind în vedere ca acest gen de sonde nu prea sint accesibile amatorilor fiind scumpe (una LeCroy de 500Mhz este peste 250E - 300E) într-un fel tu ai dreptate ca nu-i necesara compensarea de înaltă frecventa nefiind disponibila. 

In schimb legat de firul de masa de la sonda nu ai dreptate pt ca frecventele spikeuri-lor sint în domeniul zecilor de MHz și trebuie setup atent făcut. 

Link spre comentariu

1. 

Acum 12 ore, miticamy a spus:

Nu am recitit, primarul nu este cu cele 2 sectiuni torsadate sau macar bobinate simultan?

Primarul este format din două conductoare multifilare de 1mm^2 torsadate, de aceea am spus 2mm^2 în total. Am bobinat 5 spire cu acest conductor, după am bobinat secundarul format din două conductoare de 0.2mm^2 fiecare, nu sunt torsadate aceste conductoare, sunt bobinate simultan. După am continuat cu cele 5 spire ale primarului, am citit printr-o carte că așa se face pentru un cuplaj mai bun.

2.

Acum 12 ore, sesebe a spus:

Pt asta conectezi sonda direct pe pinii D-S și folosești ca masa pt sonda un fir răsucit direct pe inelul de masa de pe virful sondei și nu folosești firul de masa normal. 

Am deja acel fir răsucit, inițial nu am știut ce este, abia acum mi-am dat seama, o să încerc astăzi să văd cum arată acele spike-uri.

3.

Acum 3 ore, Marian a spus:

Semnalul simetric pe traful de curent ( si prelucrarea simetrica a secundarului sau ) este absolut necesar pentru simetria miezului ( a histeresisului ), simplist spus astfel este imposibil ca miezul sa ajunga la saturatie, situatie in care masuratoarea este serios afectata/influentata.

În cazul meu secundarul nu are priză mediană, deci nu cred că se pune problema prelucrării simetrice, nu am ce să prelucrez simetric. Astăzi am timp de niște teste, abia aștept!

4.

Acum 3 ore, bolek a spus:

Cu sarma aia tragi curentul asta?

Păi dacă consider o densitate de curent de 4A/mm^2, cam asta rezultă, probabil e cam mult, de asta imi scade și tensiunea în sarcină, dar asta e doar pentru teste, deocamdată vreau să obțin niște forme de undă acceptabile .

Vă mulțumesc!

Link spre comentariu

Masuratoarea cu firul de masa al sondei este incorect nu din cauza frecventei ci din cauza zgomotului preluat prin bucla formata de firul de masa.

https://e2e.ti.com/blogs_/b/powerhouse/archive/2016/07/27/how-you-measure-your-ripple-can-make-you-or-break-you

@PKP98 tu ai facut calculul pentru 12V fara sa iei in considerare caderea de tensiune pe mosurile din primar si apoi ai mai scazut si tensiunea la 11V.

Este normal sa scada tensiunea din secundar

Editat de cristi7521
adaugare
Link spre comentariu

CITAT:  

Primarul este format din două conductoare multifilare de 1mm^2 torsadate, de aceea am spus 2mm^2 în total. Am bobinat 5 spire cu acest conductor, după am bobinat secundarul format din două conductoare de 0.2mm^2 fiecare, nu sunt torsadate aceste conductoare, sunt bobinate simultan. După am continuat cu cele 5 spire ale primarului, am citit printr-o carte că așa se face pentru un cuplaj mai bun.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Cele 2 infasurari primare trebuie sa fie identice, deci se bobineaza impreuna, in paralel (torsadat este cuplajul mai bun dar nu este obligatoriu. Mai bine bobinezi jumatate din secundar, apoi inf primare in paralel si apoi cealalta jumatate de secundar. 

CITAT:  După am continuat cu cele 5 spire ale primarului, am citit printr-o carte că așa se face pentru un cuplaj mai bun.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Cred ca se referea cand aveai un singur primar (ca la semipunte sau punte intreaga) si se referea la cuplajul primar-secundar. Noi avem alt caz, cuplaj primar-primar (bun) si apoi acestea cu secundarul.

Pe mine ma ajuta un film scurt cu reglajul continuu al duratei si cu traful de curent pe o drena sa vad cand trece de la forma frumoasa de la timp mic la forma aceea deformata de la timp maxim. Probabil miezul trafului nu rezista la acea magnetizare.

Si parca nu ai spus nimis de socul de pe iesire, valoare, miez.

EDIT: si am repostat poza ca sa refaci masuratoarea punand si comenzile mosurilor dar cu denumire clara, ex TZ1 si TZ2.

palier.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Primele două forme de undă: firul care alimentează sursa celor două MOS-uri trecut prin transformatorul de curent, așa cum a cerut Marian. Cu galben este curentul, asta e clar, iar celelalte două sunt din drena MOS-urilor.

1.

DS1Z_QuickPrint1.thumb.png.6ce39093afbc3a8d0d918c2aea4b80a3.png

DS1Z_QuickPrint2.thumb.png.a8eb4da395c818ad7aa4b685ef725506.png

Iar ultimele două: comanda tranzistorelor GT2 și GT1 ( măsurat direct pe pinul gate ) și drena notate cu DT2 și DT1.

Am făcut și un mic video, nu știu dacă ajută la ceva https://imgur.com/a/52RhOko

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Traful de curent nu face fata pe firul de alimentare pt ca nu mai are timp sa se demagnetizeze. Ti-am cerut clar sa refaci o anume masuratoare sa vedem de ce pe oscilograma galbena (ce am marcat eu cu rosu) este acel palier la 2/3 din amplitudine. Traful de curent lasa-l doar pe drene.

Si nu stiu ce ai modificat ca ieri curentul arata perfect la acel timp de conductie:

Am sters poza pt ca am comparat mere cu pere. Ma streseaza mult si virusul asta pt ca eu sunt singur si trebuie sa-mi cumpar totul-deci multe drumuri, plus ca sunt abonat permanent la medici.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, miticamy a spus:

si am repostat poza ca sa refaci masuratoarea punand si comenzile mosurilor dar cu denumire clara, ex TZ1 si TZ2.

@miticamy nu sunt sigur că am înțeles ceea ce trebuie să măsor!

Ce am înțeles eu: 

galben - sonda pusă pe drena unu MOS

albastru(bleu)- sonda pusă pe gate la același MOS 

roz - curentul prin drena aceluiași MOS

Rezultate:

1. În gol, curent de sarcină 0

DS1Z_QuickPrint1.thumb.png.da4f2809a2e4a2aa6c422dc53f77096f.png

2. Curent de sarcină 500mA

DS1Z_QuickPrint2.thumb.png.6012205c535bfe02ae87890723befc4d.png

3. Curent de sarcină 1A

DS1Z_QuickPrint3.thumb.png.94c6f44b9d9262d52120b3c29866a0e7.png

4.Curent de sarcină 2A

DS1Z_QuickPrint4.thumb.png.c2320ac8473fb852e15b3b6b5396a39d.png

O să încerc să rebobinez transformatorul așa cum ați spus, altceva nu știu ce să mai fac, nici nu știu sigur dacă calculul meu este corect, cum aș putea să estimez puterea maximă a unu miez ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări