Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De unde stii ca in secundar inainte de redresare ai 52V? Cu ce ai masurat acei 52V? Sunt convins ca ai masurat cu un instrument care nu indica  bine daca tensiunea masurata nu este sinusoidala si frecventa nu este mai mica de catva kHz (orientativ). Ce poti face sa obtii 52V? Sa maresti nr de spire din secundar. Da  la ce vrei sa folosesti aceasta sursa de vrei neaparat 52V cc?  Nu-ti ajung +-40V?

Editat de Relav
Link spre comentariu

Crezi ca el stie? L-a luat dintr-o sursa si l-a pus in mopntajul ala.

Yonni am mutat discutia aici pentru ca pe topicul asta se discuta si s-a tot discutat si rasdiscutat ce vrei tu sa faci, sugerez sa parcurgi macar 10-15 pagini in urma ca sa te informezi mai bine.  Secudanrul unui traf de comutatie nu se masoara cu multimetru decat daca este din cel foarte scump si true rms, altfel nu masori decat dupa redresare si filtrare. Redresarea unei surse in comutatie se face intotdeauna cu diode rapide ( sa zici mersi ca nu ti-a pocnit puntea aia ). Traful de comutatie nu se conecteaza asa haotic cu fire lungi cat o zi de post ci se face un cablaj cat mai bine rutat si se monteaza acolo...

Fa cum am zis, ia si citeste in urma cateva zeci de pagini ca sa te informezi, sunt prea multe chestii care iti scapa acum.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Bună ziua!

Doresc să realizez pentru început o sursă în comutație ridicătoare de tensiune, de la 12V la 24V,  vreau să mă familiarizez puțin cu ele deoarece am nevoie de una mai serioasă care să-mi ridice tensiunea la 340V. Vreau să o folosesc într-un invertor (sinus pur), partea de invertor o am deja implementată, este vorba de un Atmega328 care îmi generează PWM (20kHz) cu factor de umplere variabil, principiul SPWM. Am generat în Matlab doi vectori de date care conțin valorile factorului de umplere pentru a forma două unde sinusoidale defazate cu 180 de grade. Cu cele două tensiuni controlez o punte H și astfel obțin o tensiune alternativă cu frecvența de fix 50Hz. Tehnica este foarte interesantă, am învățat în primul semestru de facultate despre ea, am fost foarte atras de acest principiu și acum vreau să fac ceva mai mult.

De la început vreau să știți că nu fac acest invertor pentru uz caznic sau mai știu eu ce, vreau doar să învăț și să-mi demonstrez practic niște teorii.

Configurația sursei este de tip Push and Pull. Folosesc un SG3525, destul de bun zic eu pentru ceea ce vreau sa fac. Am recuperat un transformator EI33 și am început să fac niște calcule.Am găsit într-o carte următoarea formulă: Npri = Vin * 10^8 / 4 * f * Bmax * Ac și am făcut un Excel 

Capture1.thumb.PNG.464c5add57e8869348b4d915c81fd967.PNG

Din acea formulă am obținut 5 spire în primar. În secundar am considerat 2V căderea de tensiune pe diode și bobină și am obținut (24+2)*5/12=10.83 spire, am bobint 12 spire, cu una în plus. Schema electrică este fix cea de jos, fără nimic în plus sau în minus.

Schema.thumb.PNG.64cd71f65be8cb7053f5d064be42dd85.PNG

Nu am folosit momentan amplificatorul de eroare, cu ajutorul unui semireglabil modific tensiunea de pe pinul de compensare între 0.7V si 3.4V , astfel modific factorul de umplere fără prea multe bătăi de cap. Snubber-ele le-am dimensionat cu o metodă empirică, am măsurat frecvența regimului oscilant amortizat și am tatonat condesatorul până când am obținut o frecvență de cel puțin două ori mai mică, iar rezistorul l-am calculat cu formula R=1/2*pi*f*C. 

Am legat sondele osciloscopului în primarul transformatorului, pe bornele 6 și 10 din schema și am măsurat față de masă (GND), nu GNDA. Formele de undă obținute:

1. Cu o sarcină de 15 ohmi și factor de umplere de aproximativ 25%

DS1Z_QuickPrint3.thumb.png.c30f820773051df9ac2e2b203169e36f.png

2. Cu o sarcină de 15 ohmi și factor de umplere de aproximativ 47%

DS1Z_QuickPrint4.thumb.png.dcf107b2d2f7b9618f2399bf2f606c30.png

3. Fără sarcină și factor de umplere de aproximativ 25%

DS1Z_QuickPrint1.thumb.png.e078aab45e1d2dcd24c842c2b8e1ccdb.png

4. Fără sarcină și factor de umplere de aproximativ 47%

DS1Z_QuickPrint2.thumb.png.1398a30b2ce47005441d225eec6de12b.png

Ce părere aveți legat de aceste forme de undă?

Primarul este bobinat cu sârmă multifilară foarte subțire, în total peste 2 mm^2, iar secundarul 2x0.2 mm^2. 

Am făcut și un test în sarcină ,factorul de umplere la maxim, tensiunea a scăzut de la 28V în gol la 20V în sarcină, la un curent de 1.42A. Alimentarea sursei a scăzut și ea la 11 V la un curent de 3.48A, un randament de aproximativ 75%, destul de mulțumitor pentru prima sursă pusă în funcțiune. 

Ce nu imi place este că tensiunea a scăzut sub 24V, cu toate că factorul de umplere era la maxim. Aici am nevoie de ajutorul vostru, ce trebuie să mai iau în calcul ca tensiunea să rămână mai aproape de 24V, am calculat bine?

O sa vreau să implementez și bucla de feedback și nu știu dacă calculul meu este tocmai bun!

Mulțumesc frumos! 

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Daca ai o sursa ATX veche cauta un tor mic negru pe calea de 3,3V. Bobineaza 10spire care se inchid pe o rez de 1R sau 20 spire pe 2R. Torul il introduci pe firul pe care vrei sa masori curentul, sa zicem drena unui mos. Curentul arata si daca miezul este la limita saturarii.

Link spre comentariu

N-ai desfacut niciodata un amplificator auto?

Desfa orice model cu sursa ridicatoare si-ai sa gasesti negresit niste condensatori electrolitici in partea de primar a sursei, fizic pozitionati aproape de traf.

La tine lipsesc din schema...

Deci mediana din primarul trafului trebui neaparat sa fie "filtrata" ( folosesc termenul asta pentru ca pare mai usor de inteles ) cu ceva condensatori electrolitici la masa.

Condensatorii aia trebui sa fie de minim 2-3000uF cumulat si pozitionati fizic cat mai aproape posibil de borna mediana a primarului trafului.

Acei condensatori servesc pe post de "rezervor" de energie pentru traf, ei asigura acestuia o alimentare cu impedanta de iesire scazuta.

Cat despre snubere, vezi aici in ordine:
https://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/?do=findComment&comment=565431

https://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/?do=findComment&comment=566831

https://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/?do=findComment&comment=566838

Calculeaza dupa ce zice Smilex acolo si vezi ce-ti iese.

Link spre comentariu

Am revenit cu rezultatele, am bobinat un tor negru cu 10 spire, l-am pus în paralel cu o rezistență de 1R și inițial am trecut prin el conductorul de legătură dintre drena unui MOS și transformator. Am adăugat și trei condensatoare de 1000uF cât mai aproape de mediană. O sondă a osciloscopului am pus-o pe rezistorul de 1R(cea cu galben) și o sondă pe firul trecut prin tor.

1. Factor de umplere maxim, la ieșire 20V pe un rezistor de sarcină de 10R, aproximativ 2A.

DS1Z_QuickPrint1.thumb.png.9eeeef24784f359c374259f06d982d57.png

2.Aceeași sarcină pe ieșire, dar la un factor de umplere mai mic 

DS1Z_QuickPrint2.thumb.png.ec503c41ff36ee751747bce9aad1b0ca.png

DS1Z_QuickPrint3.thumb.png.a0c1bf2ebfc513066c3c702273e2e7c0.png

Apoi am trecut prin tor conductorul care alimentează mediana.

1.

DS1Z_QuickPrint7.thumb.png.f7a34e24438071ea97cdf46173146d7d.png

DS1Z_QuickPrint5.thumb.png.e31635c8fdcbe15e35298ddf9eca61ab.png

Menționez că cei doi tranzistori MOS rămân reci chiar și atunci când trag un curent de 2A la 20V din ea.

Se pare că miezul nu atinge limita de saturație sau cel puțin așa văd eu, singura chestie care mă deranjează momentan sunt acele spike-uri, se pare că snubber-ele mele nu își fac treaba foarte bine, am să citesc ce mi-a recomandat Marian, abia am avut timp să fac testele astea.

Care ar fi următorul pas?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări