Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

v3l0, nu am pus tranzistorii dupa ureche, am cautat pdful si i-am pus corect pentru ca ei si lucreaza, integratul e compatibil pin la pin facut de fairchild care nu e cu nimic mai prost decat st.merge foarte bine.sarma??? pai am pus initial exact cum a spus elliott si acum am cum a spus primul care a facut sursa, deci am respectat si asta.eu personal cu electronica am mai lucrat, dar cu sursele nu am avut niciodata tangente. in afara de transformatorul ala care recunosc este o totala nebuloasa pentru mine ca nu m-a pasionat nciodata. restul sursei nu e deloc complicata. cu pwm am mai lucrat si nu asa cu modulatie standard ci in functie de tensiunea de referinta, in functie de sarcina pe care o are un MPP pe el ...apoi comanda cu mosfeturile sa fim seriosi ca e simpla ca buna ziua. 4 mosfeturi care se deschid doi cate doi si creaza in infasurari un camp magnetic o data intr-un sens si apoi in celalalt.daca miezul pe care este infasurarea ajunge la saturatie atunci acea infasurare se comporta ca un scurt. datorita acestui scurt care nu este comtinuu si se produce cu o frecventa de 50khz sursa nu se opreste dar scade tensiunea pe iesire, normal.deja am ajuns la partea de transformator care am zis ca nu o cunosc si aici am mare nevoie de ajutor.ca sa vad ca totul merge bine am inlocuit infasurarile de la transformator cu niste rezistente. la 50 de ohm rezistentele sursa merge bine, forma de unda pe grila mosfetului este foarte frumoasa. normal ca rezistentele se incalzesc ca acolo se duce acum energia si nu in camp magnetic.deci toata partea pana la traf merge. de asta am intrebat eu, voi cand testati in gol puneti ceva pe secundar ca sa nu ajunga la satruratie miezul?eu stiu ca tu esti mult mai vechi pe aici dar stiu si eu cum stau lucrurile pe un forum ca am doua in spate, dintre care unu foarte mare. daca vrei sa ajuti pe cineva, bine. daca nu lasa poate il ajuta altu.adrian pintea si alti m-au ajutat foarte mult si le multumesc pentru asta.inginerul de mai devreme a gresit pentru ca am vazut surse in full tower care duc 8 hdduri si dual processor. dar replici de genul masoara-ti cuvintele nu au loc. exista si moduri mai politicoase sa spui cuiva ca a gresit. si nici sa ne faci pe noi ceilalti care punem intrebari inventatori ironizandu-ne.imi cer scuze daca acest mesaj a deranjat pe altcineva si daca admini sau moderatorii vor sa il stearga inteleg si nu o sa existe nici un fel de obiectie.

Link spre comentariu

pai asta am zis si eu ca e normal sa aibe 0 dar ca sa nu fie un simplu scurt tot ce trece prin acea infasurare trebuie sa se transforme in camp magnetic care sa fie captat de ceva, dupa cum am spus miezul ajunge la saturatie si pauza, ca din miez nu il ia nimeni.

Link spre comentariu

Pai tocmai de aia...Daca e in saturatie numa din cauza frecventei sau a factorului de umplere...Ca sa vezi daca e perfect dreptunghiular masori pe iesirile la SG in gol,adica numi partea de comanda o masori separat fara transformator si tranzistori....Daca semnalul de comanda e perfect dreptunghiular pui tranzistorii si torul si te joci din frecventa pana nu mai lumineaza becul....Daca nu reusesti cauti alt toroidal pana gasesti unul care merge...Eu asa ma facut

Link spre comentariu

Poate va plictisesc sau poate nu.Eu prima oara cand am facut sursa am pus bobine de filtraj de la intrarea 220v a unui monitor..am zis ca de proba si ce credeti: avea consum ca naiba in gol ,tensiune scazuta la iesire.Le-am anulat si a merssss.Nu stiu cum ca ma depaseste dar nu lucra nimic cum trebuia din cauza acelor 2 bobine

Link spre comentariu

momentan ma las pagubas. am incercat azi tot ce era cu putinta de incercat. becul l-am stins, nu e o problema. doar ca l-am stins cu ciocanul.sa ma apuc sa schimb iar transformatorul... nu... pai bag bani in transformatoare cat intr-un aplif cu sursa gata facut?asta toroidal ce mama lui are, e gri e de frecventa mare, instructiunile le-am respectat cu strictete. nu mai am nici o idee.

Link spre comentariu

Imi pare rau...Si eu de vreo 2 ani tot am facut un sac de scheme si nici una no mers cum trebe.Am facut surse si cu transformator si fara...Pana acuma am ars cred ca peste 100 tranzistoare si multi finali la amplificatoare...Si nu m'am lasat..Acum vreo 2 luni am reusit in sfarsit...II drept ca daca tineam banii care iam aruncat pe piesele care leam ars pana acuma in astia 2 ani cred ca imi luam vreo 2-3 amplifuri calumea...Dar asta e satisfactia de pe urma e mai mare ca am reusit eu sa fac un amplif de masina si voi continua acuma sa scot puteri mult mai mari mai ales ca acuma mi'am dat seama cum functioneaza si mi se par niste circuite foarte simple....Adevarul e ca pana faci prima sursa ti se par niste chestii haotice care nu vor sa mearga nici cum....

Link spre comentariu

In legatura cu schema fara feedback...Nu mio mers din prima...Aveam consum si cu sursa in gol...Si am luato la mesterit pe rand...Initial in primar aveam sarma de 2,5mm(un singur fir) ,am schimbat primarul cu 8 sarme de 0,4,becul nu mai lumina deloc ...Am masurat tensiunea in secundar si aveam 2*8V desi aveam 2*25spire trebuia sami scoata vreo 30V...Am desfacut iar primarul si am mai scos din spire (initial erau 2*8 acum sunt 2*6 si cu ocazia asta ma mai pus in secundar sarma mai groasa atata cat mio incaput pe miez(am umplut gaurica) in total 2*24spire de 1,5mm...Dau drumul iara lumineaza becul...Deja ma apucau nervi...Si se incalzeau rezistentele alea de 56ohmi din primar de nici nu puteam tine mana pe ele(erau de 2W)...Am schimbat rezistentele cu unele de 150ohmi si 16W,rezultatul nu se incalzesc...Apoi am intervenit in comanda am pus o rezistenta mai mare Rt ca sa scad frecventa,rezultatul becul lumina mai tare...Am pus una de 18K sa creasca frecventa,becul nu mai lumina deloc dar tiuia miezul...Am scazut la 15K si mergea perfect...Apoi am mai pus 2 tranzistori(initial aveam numai 2 cate unul pe fiecare ramura) si nu se mai incalzesc deloc...Apoi mam apucat de amplif unul cu 2 perechi TIP35/36...lam pus iam dat drumul o mers tot(sursa imi scoate in gol 2*38V cand pun sarcina 2*35V si ramane acolo si cand dau blana chiar daca nu am feedback)...Cam asta o fost si va mai fii in continuare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări