Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

costy,eu am facut un traf pt un smps auto dintr-un tor cu diam ext 42 mm din material 3E25 si a mers la fel de bn ca si cu un tor 32 diam ext din 3F3le-am procurat moca,daca ai cunostinte despre aceste feritte pt ce sunt,spune

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am cateva nelamuiri legate de conducerea mosfeturilor.Ce parere aveti despre driverele dedicate pt mosfeturi, adica acele buffere intre controller(tl494, etc) si mosfet?Eu am pus ochii pe un Tc4429 dar mi-a spus cineva ca sunt bani aruncati , comportandu-se mult mai prost decat un simplu totem pole cu bd-uri.Am gasit urmatoarea modalitate de a calcula curentul necesar in grila pt a comuta mosfetul intr-un anumit timp.De asemenea am inteles ca daca acel timp(Tcharge in calcule) este prea mic, cum este acolo 50ns pot aparea spikeuri sau alte probleme Cam ce valoare ar fi optima pt o frecventa de 35kHz?

post-3082-139829573084_thumb.png

Link spre comentariu

S-a discutat despre drivere (pisica matache si smilex). Driverele dedicate sunt cele mai buneIdeea e sa incarci si sa descarci capacitatea GS cat mai repede, altfel ai pierderi pe trz (pana se incarca/descarca e in zona liniara). Si pt asta, ai nevoie de driveri de curenti mari (mai ales pt trz de curent mare, care au ditamai capacitatea GS).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Confirm calitatea driverelor dedicate,greu de egalat cu componente discrete.Cat despre calcule,ii las pe altii care se pricep.Daca ai osciloscop,as zice ca poti tatona rezistenta din grila,pentru obtinerea unui front crescator/descrescator cat mai abrupt,fara prezenta oscilatiilor.

Link spre comentariu

...Eu am pus ochii pe un Tc4429 dar mi-a spus cineva ca sunt bani aruncati...

Trei...patru lei, cat costa acum, e o suma? Le folosesc de mai bine de cincisprezece ani, cand costau ceva pe la noi, si nu le gaseai la tot pasul. Folosesc si acum invertoare de sudura din anii '97-'98 la care extrem de rar cadeau tranzistoarele de putere (fie ele mos or igbt), unul din secrete fiind comanda corecta cu astfel de componente.

Acesta e un exemplu, aparatul e facut acu' 17 ani...

Link spre comentariu

nu era vorba de bani, ci de faptul ca am auzit despre modelul ala ca nu a functionat la cineva si voiam sa stiu daca a mai folosit cineva acel model, Plus mi se pare putin derutanta alegerea unuia in functie de curentul necesar comandarii fetului.De asemenea cum e cu acel Tcharge ? daca va fi 50nS vor aparea spikeuri?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator smilex

Solutia e ok. Trebuie invinse capacitatile MOS cu acel curent al IR. Sau se poate apela la drivere. Exista si du doua canale in aceiasi capsula. Rezistoarele din porti (care lipsesc) anuleaza eventuale oscilatii parazite.

Link spre comentariu

probabil, dar acolo folosesc traf nemodificat, dar dacă bobinăm tranformatorul s-ar putea să funcţioneze. singura problemă că nu are protecţie dar am putea pune nişte sunturi în sursele tranzistorilor.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nasoala treaba cu masa amplificatorului care e + ul bateriei. Amplificatorul sau preamplificatorul n-o sa fie deacord cu asta...

Cred ca s-ar putea conecta mediana trafului la masa;ar trebui doua drivere inversoare,de ex TC4429,de 6A,care sa comande mosfeturi P.E drept ca se complica schema si creste putin pretul.
Link spre comentariu

Nu-i problema cu buclelel de masa.Intrarile amplificatoarelor auto sunt diferentiale (etajul preamplificator), tocmai ca sa elimine problema buclelorIntr-adevar si eu as folosi totusi un traf, mai ales ca infasurarile de 5V au mai multe sarme in paralel. Deci as imparti convenabil firele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări