Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La puterea aia de care zici ( 650W ) eu unul nu m-as incumeta nici cu IRF3205 doar 2 perechi ( stau mai bine la Ciss ), sunt peste 50A prin tranzistori, un curent imens care cere un Rds-on cat mai mic, IRFP4468PBF il are tentant de mic dar te-ai uitat la Ciss? e monstru...Cauta niste mosfeti cu Ciss cat mai mic ( sub 3n preferabil ), Rds-on la fel cat mai mic ( sub 10m Ohm daca se poate ), la minim 50V, si folosesti suficiente perechi in paralel astfel incat curentul total cumulat suportabil al lor sa depaseasca de cel putin 3 ori pe cel pe care vor trebui sa-l comute, adica pentru 50A curent prin primar tre sa folosesti spre exemplu cate 3 perechi de mosfeti de cate 50A ( un exemplu ). IRF3205 ar putea fi ok dar as recomanda macar 3 perechi ( capsula e mica ), problema apare insa la Ciss care pentru ei este de 3n daca nu ma insel, deci cam greu pentru totem poll-ul ala cu 139/140 sa comande suficient de rapid 9n..

Link spre comentariu

de IRF3205 nu stiu ce sa zic,am avut 3 perechi si nu a mers de noi,i-am inlocuit cu IRFP150 si a mers cu aia,cauza nu am aflato..

Dar este simplu:

-IRF3205 are Ciss ( care este capacitatea de intrare ) de 3,2n;

-IRFP150 are Ciss 1,7n;

Cu alte cuvinte comanda era prea slaba pentru IRF3205, si asta ar fi una din problemele importante la SMPS-urile ridicatoare de la 12V, capacitatea de intrare mare, aceasta tre incarcata cat mai rapid posibil.

Ti-am spus deja cam ce criterii ar trebui sa te ghideze in cautarea de mosfeti, Ciss si rds-on cat mai mici posibil si un curent total cumulat de cel putin 3x fata de cel pe care trebuie sa-l comute. Deoarece alternativa ar fi pentru Ciss mare si driveri mult mai puternici.

Link spre comentariu

Mda, am verificat mai multe variante de pdf-uri pentru IRFP150 dar la niciuna n-am gasit Ciss peste 3n... in fine vad ca oricum se cam contrazic... Pentru driveri as recomanda macar 237/238, sau chiar 441/442 dar depinde de mosfetii la care te opresti si la numarul lor, alegerea iti apartine. PS: asta asa ca ideie legat de traf, pentru cei peste 50A din primar si densitate recomandata de 3A/mm^2 tre sa folosesti sarma cu sectiune de minim 18mm^2, de fapt mai multe sarme subtiri in paralel care sa cumuleze o astfel de sectiune, interesant nu?

Link spre comentariu

@costy nu poti trai cu teama ca mosfetul cutare poate e contrafacut si deci nu apelezi la el, achizitionezi componentele de la un magazin ceva mai serios si asta e. IRF1018EPBF pare a fi o buna alegere, rds bun, Ciss bun, Id suficient, poate fi incercat.@ionut8312 sugestia cu traful era doar ca sa iti faci o ideie despre ce implica asemenea puteri, si asta deoarece tensiunea este mica asa ca primarul tre sa suporte un curent foarte mare si implicit la fel si tranzistorii. Totusi 2 surse separate ocupa spatiu mult si vor cumula costuri de productie mai mari, nu asta cred ca ar fi solutia, ci un traf mai mare in configuratie 'EE' unde ai maximul de spatiu pentru bobinat. Pune o lista continand trafurile si mosfetii la care ai avea acces si vedem ce se poate alege.

Link spre comentariu

marian,daca poti si ai timp sugereaza-mi tu o lista de componente tranzistoare,ferite,bobinaj(litz-wire sau platbanda?) eu am pe acasa ferite,ETD44,EDT39 si 2 toruri cu diametrul exterior 42mm/25 diametru interior material 3E25 in genul celor folosite in amplificatoarele autoam zis de 2 module mai mici daca nu reusesc unu cu gandul ca oricum o sa alimentez 2 module audio stereo/punte,ori ce sugestie este bn venita

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări