Marian Postat Decembrie 6, 2012 Partajează Postat Decembrie 6, 2012 Sunt de acord cu @Smilex, el mi-a facut cunostinta cu TC-urile si oriunde se poate as apela oricand la ele. Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Am inaintat cu sursa, am realizat driverul cu SG3525 dar am niste probleme cu forma de unda, mai exact arata ca in poza de mai jos, numai ca varful e in partea dreapta. Aveti idee din ce cauza apare acel varf? Atat cu iesirea in gol cat si cu mosfeti conectati si sarcina pe traf unda e aceeasi. In legatura cu snuberele, nu am inteles exact cum se calculaza cel pentru mosfet: -IRFZ46N pentru cei aproximativ 28V ce ar pica pe el ( push pull implica pe tranzistor 2Vin ) cam 400p, asadar se poate alege un condensator de 2,2n si ulterior se poate ajusta dupa nevoie pe osciloscop. pentru a calcula rezistenta trebuie dedus curentul maxim prin tranzistor, si o varianta ar fi dupa formula ID=(1,2*Pout)/Vinmin, unde Vinmin reprezinta tensiunea minima de alimentare de pe acumulator si pentru 12v si 300W ar fi (1,2*300)/12=360/12=30A, se vor folosi 2 perechi de mosfeti pentru injumatatirea acestui curent si atunci la 28V trebuie o rezistenta care ar consuma 15/2A, adica 7,5A si 28/7,5=3,7 Ohm, se poate alege valoarea standard de 3,9 Ohm.Eu folosesc 3 perechi, la 500W din sursa ar veni cam 13A/mosfet, daca e sa luam ca mai sus 13/2A ar veni 6,5A; 28/6,5=4,3ohmCondensatorul ramane acelasi de 2,2nF? Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 -Pentru condensatorul din snubber se tine cont de capacitatea de iesire a mosfetului ( Coss ), aceasta se determina din grafic in pdf in functie de tensiunea Vds la momentul off. In cazul de fata pentru push-pull tensiunea pe mosfet la momentul off este de aproximativ 2*Vin, adica aproximativ 28V si graficul din pdf-ul IRFZ46N spre exemplu ( daca acesta este tranzistorul folosit ) sugereaza pentru 28V un Coss de aproximativ 400p, ei bine condensatorul din snubber se poate alege dupa o modalitate mai simplista de aproximativ 4-6 ori capacitatea gasita Coss, adica 400p*5 ar fi 2n, alegi initial 2,2n si ulterior rectifici pe osciloscop ca varful sa fie cat mai scurt.-Pentru rezistenta tii cont de curentul ce circula prin mosfet, si asa cum am exemplificat in acel citat postat acesta poate fi aproximat cu 1,2*Pout/Vinmin, in cazul tau 1,2*500=600; si 600/12=50; spui ca folosesti 3 perechi de tranzistori, asadar 50/3=16,7A, sa zicem 17A maxim, si deci rezistorul ales trebuie sa consume la cei 28V aproximativ jumatate din curentul care circula prin fiecare mosfet, adica 17/2=8,5A; rezistenta care la 28V consuma 8,5A ar fi 28/8,5=3,3 Ohm. Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Multumesc de raspunsul prompt, dar in legatura cu forma de unda a oscilatorului, ce as putea face s-o remediez?Sau snuberul o sa atenueze acel varf? Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Tocmai pentru asta se foloseste snubber-ul, sa atenueze cat mai mult acel varf, scopul este pentru a proteja mosfetii de acele varfuri de tensiune care ar putea depasi limita de strapungere, asadar in mod normal acel varf ar trebui sa cam dispara dupa ce pui snubber. Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Multumesc de raspuns, credeam ca acel varf e din cauza unei realizari defectuase a driverului si ma gandeam serios sa realizez altul. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Daca la iesirea SG unda arata ok atunci nu-i motiv de ingrijorare ( banuiesc ca forma de unda cu varful ala este luata de pe traf, nu? ). Link spre comentariu
nel65 Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 @lorik199 ,de sonda cu care masori sau chiar de osciloscop ,esti sigur ? Pare mai vechi!Ai umblat la sonda?Verifica semnalul de test dat de osciloscop ,ca sa te asiguri ca sonda e buna Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Poza e luata de pe net, dar semnalul afisat e acelasi, cu precizarea ca varful e in partea dreapta si nu in stanga. Sonda e manufacturata de mine, dintr-un cablu coaxial cu niste mufe mai atipice(gen mufele de tv dar aprox duble ca dimensiuni) Osciloscopul meu e intr-adevar vechi, cu tuburi, dar merge bine,mai exact e un lo-70(doar ca nu are acea mufa triunghiulara care e de fapt un atenuator, ci doar o singura intrare) Osciloscopul nu are iesire pentru semnal de test, e un aparat simplu Acel varf e prezent atat la iesirea oscilatorului cat si pe traf, indiferent de are sarcina sau nu Link spre comentariu
nel65 Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 sunt aproape sigur ca sonda NU E BUNA,asa mergea si una din sondele mele ,cu semnalul de test al oscului ,cand m-a mancat in c...r sa umblu la reglajul de compensare al ei Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 In gol, iesirea SG vizualizata e perfecta, sau asa ar trebui sa fie. Daca nu, problema e la sonda sau osc.Daca tranzistoarele sunt in paralel se poate cu un singur snubber, dar echivalentul lor in paralel. Link spre comentariu
nel65 Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 e departe de a fi perfecta,sorry,am masurat si eu semnalul la iesirea mai multor SG3525 ,daca despre acel loc de masura e vorba ,si arata in gol la fel ca semnalul de test al oscului ,adica PERFECT,fara spike-uri de niciun fel,cu osciloscop analogic 2 canale cat si digital ,tot 2 canalesigur are sonda proasta,si in cazul asta semnalul are forma buna dar nu poate s-o vizualizeze corect Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 si arata in gol la fel ca semnalul de testNu inteleg, e bun sau nu, in opinia ta? Link spre comentariu
lorik199 Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 [...] sau asa ar trebui sa fie.La asta m-am gandit si eu, sa aiba o problema oscilatorul si nu osciloscopul.O sa pun alta sonda sa vad semnalul, dar ma indoiesc...insa nu bag mana in foc.Revin cu detalii in 15-20 min. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Nu masura la oscilator, e liniar variabil. Lasa SG singur in functionare cu iesirile in gol si masoara la iesire. Daca sonda arata forma dreptunghiulara inseamna ca poti masura cu ea la acea frecventa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum