Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

...Ma asteptam sa fi mai tatic...

Adica? la ce anume te referi cand spui sa fiu mai tactic?

Layout-ul nu este deloc intermediar, ba dimpotriva, i-am dat acele dimensiuni la momentul respectiv cu un scop precis si este din punctul meu de vedere corect dispus si dimensionat, am luat in calcul cat mai multe variabile pentru a preintampina eventuale probleme, oricum am spus doar ca este recomandabil sa se cositoreasca traseele de putere pentru a le consolida, un lucru cat se poate de comun de altfel. Pe de alta parte puterea este mai degraba in jur de 200W si o pereche de IRF3205 nu mi se pare deloc putin, au un Rds foarte bun ceea ce face ca puterea disipata pe ei sa fie foarte mica, si evident asta inseamna ca si racirea este mai usor de realizat, puterea maxim disipabila pe ei lasa rezerva arhisuficienta pentru deriva termica ( 1,3W/GrC ), astfel incat chiar nu vad de ce n-ar fi deajuns o singura pereche de mosfeti.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca vorbim de aproximativ 20 Amperi prin pinini unui mos in capsula TO220 basca ca il urci pe traf pe un singur pin parca e prea mult.Raman la parea ca layout-ul poate fi imbunatatit. Nu ma asteptam dupa tonul blajin si parintesc dar doct sa postezi un astfel de cablaj.Mult succes,Mircea.

Link spre comentariu

@Mircea Crisan este parerea ta si respect acest fapt, insa asta nu schimba cu nimic faptul ca eu nu vad nimic in neregula la pcb, asa cum am spus, dimensiunile aveau la momentul respectiv un scop precis, nu impus de componente ci de alti factori, evident ca poate fi redimensionat dar la momentul respectiv dimensiunile alea ma avantajau, ulterior n-am avut nevoie sa-l modific, si oricum nu-mi plqac lucrurile prea inghesuite, traseele sunt bine gandite si dimensionate astfel incat repet, nu vad nici o problema cu cablajul.Cat priveste MOS-ii, repet puterea absorbita este de aproximativ 200W, si in audio aceasta nu este extrasa in mod constant astfel incat regimul nu este unul foarte stresant, puterea respectiva implica prin mosi la cei aproximativ 13,5V cat este tensiunea acumulatorului complet incarcat cam 15A, si la un Rds de 8mOhm cam 120mV pica pe mos si ceva mai putin de 2W, asadar puterea disipata nu poate reprezenta un factor de ingrijorare, deriva termica asa cum am spus permite o rezerva arhisuficienta ( aproximativ 100W la 100GrC ), nu am facut schema aia asa de capul meu, te asigur.Daca mai ai si alte obiectii te ascult, pcb-ul deja am aratat ca a fost gandit asa si nu pur si simplu niste chestii aruncate intr-un soft ( pana si traful a trebuit sa-l desenez eu in eagle in librarie dupa dimensiunile exacte ale celui folosit ), si deasemenea am aratat ca mosii respectivi sunt suficient de buni pentru a face fata.

Link spre comentariu

Da se intampla ca viteza de crestere sa fie necesar cat mai mare la mosfet, asta se obtine cu o comanda ferma in suficient curent pentru a incarca rapid capacitatea din grile care lucru se face in cazul de fata cu acele BD-uri in configuratie totem poll, asa cum am spus nu am facut lucrurile asa de capul meu aici in schema asta, si e testata evident.

Link spre comentariu

@marian,in cablajul modificat,condensatorii de filtraj de pe iesire sunt montati corect?Mie imi par toti ca fiind montati invers,uitandu-ma la iesirile din puntea redresoare!Daca ma insel,scuze.

Link spre comentariu

@marian,in cablajul modificat,condensatorii de filtraj de pe iesire sunt montati corect?Mie imi par toti ca fiind montati invers,uitandu-ma la iesirile din puntea redresoare!Daca ma insel,scuze.

Intr-adevar, erau montati invers, motivul este acela ca aveam salvate mai multe variante de PCB in diverse stagii de proiectare si cand am editat-o pe cea de mai sus nu am acordat atentie prea multa la ce versiune am deschis, scuze pentru eroare si multumesc pentru observatie, postez imaginea cu varianta corecta si daca prezinta interes voi prezenta ulterior si arhiva cu cele necesare realizarii practice.
Link spre comentariu

@marian - am cateva intrebari referitoare la sursa prezentata de tine:-merg 2 buc IRF46N? sau sunt prea slabi? sursa o sa alimenteze un modul cu TDA7294 in punte, deci in jur de 200 si ceva de W consum.-traful e bun unul EE33 din ATX-uri?-diodele SBL1040CT ar rezista? au tensiunea de max 40V-raportul de transformare e suficient sa fie 1:2 sau mai mare?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Inclin sa cred ca nu rezista pt ca produsele care le gasesti pe la noi sant de slaba calitate si nu respecta toate caracteristicile din datasheet .La IPRS produsele de genul asta se vindeau la kilogram.Spun ca cred deoarece nu am avut inca ocazia sa le testez .

Link spre comentariu

Dar tensiunea inversa e mult mai mare,e tensiunea de alimentare * raportul trafului + spikeurile produse de bobina trafului cand un trz nu mai conduce.Deci ar trebui folosite niste diode de 100V.Eu am ars o dioda de 60V (sau era de 40V? :nas: ) cu vre-o 20-25V la iesirea sursei. Dioda originala, dintr-o sursa antec bine facuta. Sarcina era minima,deci dioda era rece

Link spre comentariu

Ultima oara cand s-a folosit o schema cu 1 secundar , 1 dioda si 1 condensator, tensiunea inversa aplicata pe dioda era suma intre tensiunea secundara varf la varf si cea de pe condensator. De aia se pun diode de 100v pe 12V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări