Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator meven

In doua blocuri sau montaje ma gandeam si eu la ea.Nu stiu nici ceea ce poate face un TDA 7294 dar am vazut ca poate debita ceva putere si aparent e o schema destul de simpla, pentru asta am cerut pareri de la cei care au mai facut asa ceva.Invertorul am observat de la cei care au incercat sa il realizeze ca este ceva mai greu de facut, problematic in fel si fel de aspecte si mai ales in privinta transformatorului. Cablajul o sa il fac in Eagle, cu traseele de amperaj marcate, masele si tot ce trebuie. Provocarea e cu atat mai mare cu cat e mai greu de realizat. Poate as fi optat pentru o varianta cumparata, dar nu sunt in tara iar motaje de amatori aici nu stiu unde gasesc, abia am reusit sa dau de un magazin care vinde componente :)Nu vreau sa ma apuc pentru inceput de fel si fel de teste, realizand scheme care la final nu au nici un randament, pentru ca sa nu raman la final cu o dezamagire, de asta am intrebat prima data aici, poate cineva a realizat un invertor, un amplificator cu integratul amintit, sau chiar o statie de masina.

Link spre comentariu
Vizitator meven

Cauta in colectia " Elektor " ... gasesti exact ce trebuie ... nu mai stiu sigur numarul , e o sursa bine facuta , si amplificatorul ... le - am vazut facute , nu povesti cu " mai pune 2 spire , mai scoate 10 ohmi , etc " ...

Daca ai la indemana mi-ar fi mult mai util un link, si nu e vorba ca mi-e lene sa caut, chiar o sa rasfoiesc colectia mentionata de tine, insa sunt sigur ca acolo sunt mult mai multe scheme si circuite decat unul singur (pentru invertoare) si in necunostinta de cauza s-ar putea sa aleg ceva gresit din tot ce gasesc pe acolo.

P.S. - exact despre asta vorbeam, "" le - am vazut facute , nu povesti cu " mai pune 2 spire , mai scoate 10 ohmi , etc " ..."" o schema realizata deja care se stie ce poate si care da cat mai putine batai de cap. Nu sunt lenes si imi pun mintea la contributie de obicei, dar stii... dupa atata pauza in domeniul electronicii e ceva de genul...incerci sa faci ceva...si in functie de reusita sau nereusita creste sau scade entuziasmul

Nu as vrea sa am, dupa atata vreme, o prima experienta careia sa-i dau un feedback negativ si sa ma descurajez mai repede si mai tare decat mi-e tot entuziasmul asta, ca am din nou ocazia de a da o noua sansa electronicii care de-a lungul timpului m-a atras ca un magnet :))

Link spre comentariu

Tie iti trebe un SMPS-Switch Mode Power Supply, adica sursa in comutatie, invertorul sugereaza mai degraba folosirea trafului de retea ceea ce implica o eficienta destul de scazuta, si iti propun o asemenea sursa proiectata ( schema si PCB ) de catre mine cu ajutorul lui @smilex:[attachment=0]SMPS - Sursa in comutatie.rar[/attachment]Ai acolo tot ce iti trebuie pentru a realiza sursa ridicatoare de tensiune necesara alimentarii TDA7294, alegerea iti apartine.

Link spre comentariu
Vizitator meven

Tie iti trebe un SMPS-Switch Mode Power Supply, adica sursa in comutatie, invertorul sugereaza mai degraba folosirea trafului de retea ceea ce implica o eficienta destul de scazuta, si iti propun o asemenea sursa proiectata ( schema si PCB ) de catre mine cu ajutorul lui @smilex:[attachment=0]SMPS - Sursa in comutatie.rar[/attachment]Ai acolo tot ce iti trebuie pentru a realiza sursa ridicatoare de tensiune necesara alimentarii TDA7294, alegerea iti apartine.

Iti multumesc mult in primul rand pentru ca imparti munca cu noi, usurandu-ne unora existenta.Vreau sa te intreb daca ai realizat practic montajul sau daca te-ai oprit doar la proiectia cablajului.Am studiat un pic schema si documentele de la tine insa nu am reusit sa gasesc cateva valori ale condensatoarelor si ar fi super utila si o explicatie a modului de realizare al bobinelor eventual a fransformatorului. Cred ca pe langa proiectia circuitelor de amperaj, bobinele reprezinta punctul fierbinte al unui asemenea montaj. Deci daca le-ai realizat te rog posteaza cateva detalii,La fel, daca ai o lista cu valorile tuturor componentelor te rog mult posteaza-o aici, in felul acesta nu or sa mai fie dubii si intrebari pentru cei care vor sa realizeze o asemenea sursa. Pot sa deduc valorile condensatoarelor de pe acolo, dar daca cineva a realizat-o as fi preferat sa folosesc aceleasi componente si valori pentru un prim montaj.Daca ai realizat-o deja, eu sunt dispus saptamana viitoare sa ma apuc de ea...desigur asta depinzand in cea mai mare parte de magazinul de la care o sa-mi iau componentele si de cat de repede se misca.
Link spre comentariu

-Am testat functionalitatea sursei pe placute de test si am fost multumit de rezultate, la momentul respectiv nu aveam cele necesare pentru realizarea practica a pcb-ului.-Toate valorile componentelor sunt trecute pe schema ( mai putin inductantele si traful ), uita-te mai atent la textele din ea si vei gasi totul.-Sursa nu a fost prevazuta cu stabilizare ( nu aveam nevoie ) astfel incat inductantele ( bobinele ) nu sunt ceva critic, cele 3 bobine prezente au rol de filtru si se pot realiza simplu pe toruri mici de pe la surse ATX ( galben cu alb ), cate un strat de sarma de 1,5 sau 2mm pe fiecare toroid bobinat cat mai compact.-Lipsind stabilizarea tensiunile de pe iesire sunt dictate de catre raportul de transformare, in functie de ce traf folosesti trebuie sa calculezi numarul de spire/volt realizezi infasurarile din primar in functie de acest rezultat apoi in functie de tensiunile dorite la iesire sa dai cele 2 secundare.

Link spre comentariu

Stiu ce zice Elliot, insa nici nu contrazic proiectul sau in ceea ce priveste traful si inductantele, asa cum am zis, inductantele prezente au rol de filtru si valoarea lor nu este critica poate fi facuta fara probleme asa cum am specificat, pe de alta parte nu am dat decat detalii superificiale despre traf devreme ce nici nu puteam, este componenta cea mai sensibila si necesita si cea mai mare bataie de cap, depinde in primul rand ce miez se foloseste si apoi ce tensiuni si curent se doreste de la iesirile sale.

Link spre comentariu
Vizitator meven

Desi am vazut raspunsul mult mai devreme, am zis ca o sa raspund putin mai tarziu si m-am luat cu fel si fel de scheme si datasheeturi...cam tarziu un raspuns si ora pentru forumuri dar uite ca asta fac acumMultumesc, am luat aminte, nu stiu daca maine reusesc sa ajung la magazin sa-mi comand toate componentele necesare dar pana pe miercuri cel tarziu o fac. Pana imi ajung componentele imi fac cablajul si apoi cu lucrarea in fata vedem ce iese si cum ieseNu stiu daca pot imprima cablajul pe care l-ai pus tu in .pdf pentru ca se pun in scurt unele trasee in momentul in care incerc sa scot la imprimanta desenul la marime 100%. E vre-o smecherie de facut pe undeva oare ? Nu sunt un as in ale bobinelor, insa aproximativ stiu cum se calculeaza...o sa fac cateva mici incercari odata ce am in fata montajul si apoi o sa va spun si rezultatele. Bobinele vor fi facute dintr-un transformator gasit in sursa unui pc si daca pana acum nu m-am apucat de facut zeama de componente uite ca de data asta pun transformatoare la fiert. sper sa iasa o zeama, o tocana...sau orice o fi de calitate pana la urma. O sa postez aici stadiul lucrarii si eventualele probleme intalnite sau chiar succesele.Deci multumiri inca o data mariane si vedem ce reteta mi-ai dat saptamana viitoare, adica asta in curs...

Link spre comentariu
Vizitator meven

Nu am imprimanta, vreau sa le fac la un magazin chiar peste drum de mine, am vazut insa ca in .pdf daca ii pun marimea 100% se scurtcircuiteaza. O sa incerc astazi sa merg sa imi fac un desen vizavi sa vad daca se intampla acelasi lucru si la imprimanta apoi vad ce iese. Eventual, m-am gandit aseara, in cazul in care face scurt, rad cu o lama usor scruturile...sa vedem, poate imi reuseste :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări