Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Postări Recomandate

Salut, din cate vad eu pana acum, mosii tai se cam chinuie sa comute traful tau, si aici apar doua probleme , fie ic-ul tau nu are suficient buffer cat sa incarce capacitatiile de intrare a mosilor fie tensiunea de comanda pe acestia este mai mica, in general un mos este saturat (inchis complet) pe la 10 volti tu alimentezi odata controlerul la 12 volti si pierzi 0.7 volti pe tranzistorii interni + tensiunea care iti cade pe dioda aceea intre pnp. Incearca sa pui direct grila mosilor inseriate cu rezistente de 10-22 ohmi pe iesirile. Ce mosfeti folosesti? Miezul transformatorului? Poti da mai multe detalii despre transformator?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

vlad eu am facut aprox schema asta(din foto mai j)os cu mici modificari si a mers . pe schema ta leaga pinul 3 cu 4 , din 2 catre minus pune in condensator de 100 nano, in 8 schimba c11 cel de 100 micro cu unul de 100 nano ,rt de 18k si ct de 1nano (102 ) in drena am folosit r 18 omiscuzati calitatea hartiei e muncita putin .spor .

post-51404-139829376432_thumb.jpg

post-51404-139829376447_thumb.jpg

Link spre comentariu

alta schema ar fi urmatoarea e copiata dintro sursa de calculatornu ai raspuns la intrebarea de mai sus ce se intampla doar cu traful pus , fara punte , vreau sa stiu cum ai bobinat traful cate spire si ordinea si sensul infasurarilor .la mine schema a mers binisor din prima , unele integrate nu au fost bune pe aceeasi schema ,deci poate fi si eroare de fabricatie.

post-51404-139829376462_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mosfetii sunt IRFZ44Traful este ceva provenit dintr-o sursa AT de 250WTestele au fost facute la 14v deci nu cred ca tensiunea ar fi problema.Zici sa pun iesirile ic-ului in grila mosilor inseriate cu 18 - 25ohmi ?

pentru o functionare a sursei cat mai buna, indiferent ce schema folosesti trebuie bobinat trafu cu 0,5 spire pe volt pt feritele pe care le gasim noi pe ici pe colo, iar mos-ii cu tensiune DS>60v, adica gen irf540, si snubere care sa mai atenueze din spituri. Sursa in sarcina produce pe drenelemosurilor niste armonici si spitzuri de neimaginat daca traful se bobineaza necorespunzator [spiturile ajung foarte usor la60v cum are irfz44; ceea ce ducela o ambalare termica a mosurilor]am testat pe osciloscop treaba asta.
Link spre comentariu

Aseara am avut norocul sa-mi aranjez genunchiul si umarul pe ghiata,asa ca azi mai aloc un pic de timp

Am refacut rapid montajul cu sg3525 si un traf atx mai maricel cu infasurarile nemodificate

Atac pe inf de 12v/iesire pe primar folosind priza mediana a acestuia

12v de la o sursa atx nemodificata(rexpower de 400w)

Iesire=29,5v pe sarcina 11,7 ohm

Dupa 5 min mos-ii,dioda(stpr1020--10a/200v jonctiune din atx-12v),traful aveau sub 40grd

Posted Image

oscilograme:sus--tens drena un mos

,,,,,,,,,,,,,,,,,jos--curent prin o dioda secundar(5a/div)

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@vladonedj Ai nevoie de snubbere dar daca lipsa lor era cauza, iar tensiunea urca prea mult, tranzistoarele se strapungeau. De asemenea, ai nevoie de un rez cat mai mic in poarta MOS, CI nu-ti poate oferi decat 350mA deci rez de cca. 33 ohmi. Vezi si PDF driver (poate are un hFE mic ce necesita scaderea rez 1K din baza).

Eu ti-as sugera insa, sa nu modifici nimic, pana nu stabilesti cauza acelui consum. Ai masurat fara punte?

Link spre comentariu

Incearca sa masori curentul pe ramura de alimentare a trafului, adica mediana aceea de la primar fara circuitul de comanda era bine daca aveai si un osciloscop la indemana. Mai incearca si varianta care am spus-o mai sus, pune mosfetii direct la iesirile din integrat prin niste rezistori de 10-22 ohmi si masoara apoi curentul prin traf... toate astea fa-le fara diodele din secundar si vezi ce obtii

Link spre comentariu

am mai pus inca 15 ohm sarcina si componentele s-au incalzit spre 50 grd

bobinajul trafului insa a urcat spre 70 grd

tensiunea la iesire a scazut la 27,2v???

curentul la varf aproape 5a

jos am pus si sonda pe un secundar

Posted Image

Link spre comentariu

Am facut si varianta "autotraf" cu acelasi traf atx

Atac mos-uri pe inf de 5v

Diodele pe inf de 12v

Obtinut 35v/16,6 ohm

Dezavantaj:nu are separare galvanica,cand este oprit oscilatorul la iesire avem plusul bateriei prin diode(deci la scurt sant probleme)

OSC. din mijloc=curentul prin mos 5a/div

Posted Image

Nu se incalzeste nimic peste 40 grd

@vlad:nu ai un traf atx sa incerci montajul macar cu el,vezi ce rezultate am avut eu cu acest tip

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

felicitari ce finali ai folosit si cati? irfz44 sunt printre cei mai buni , cred ca ar fi trebuit sai mai ajuti cu inca 2 , ca sarcina ce ai folosit becuri auto de 12v/55w ? daca le-ai inseriat cred ca sarcina e 110w nu 55wdac mai ai loc in traf incearca sa mai pui un fir vezi ce se intampla ,spor la treaba .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări