Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

• Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Am mai multa incredere in masuratoarea efectuata pe Vcc. Oricum, asta te intereseaza. Daca aprinzi un bec, iar el lumineaza frumos, mai poti specifica care e defectiunea? Trebuie sa reproduci fenomenul care te deranjeaza pentru a stabili defectul. Asadar monteaza (in Vcc) acea sarcina care iti face probleme. Ce valoare are? Pe acea mediana in primar ai un cond de valoare mare, masoara tensiunea pe el la aparitia fenomenului. Pune un bec de putere mica (12V/2-3W) paralel cu o sectiune a primarului. Sau chiar doua, pe ambele sectiuni. Din asta se poate vedea daca pierderea e pe tranzistoare sau traf. Ce se intampla cu luminozitatea lor? In functie de raspuns, ai putea fi ghidat catre mai departe.

Link spre comentariu

Eu as zice ca el are niste spike-uri foarte mari, si asta pacaleste instrumentul de masura. Daca redreseaza in gol, va avea deci o valoare mult mai mare decat cea medie. Traful e de vina, si snubberele proaste/lipsa.Uite cum faci ca sa termini anul asta.Pui in locul celor 2 primare de la traf , 2 becuri de 12V. Nu prea mari. trebuie sa se aprinda egal. Daca nu se aprind egal, inversezi grilele la MOSi intre ele. Daca nu se muta defectul, ai un MOS prost. Daca se muta, ai o problema cu integratul.Cauti in schema din care rezistor se schimba DT (dead time-ul). Il modifici pe ala cu un potentiometru, si vezi daca variaza lumina la becuri . Asa ai inventat un PWM pt becuri, poate mai tarziu iti foloseste la ceva.Cand toate astea merg ca mai sus, te apuci si faci un traf ca lumea.Deoarece nu stii sa faci asta, pui unu gata facut dintr-o sursa ATX. Si anume pe iesirile de 5V pui mosfetii, si pe alea de 12V scoti tensiunea marita.Pui becuri egale in secundare. Se apring egal. Pui punte de diode, bobine si condensatori. Spor.Daca nu termini pana la revelion, lasa-te.Serios.

Link spre comentariu

Am scos traf-ul iar intre drenele fiecarui mos si + am adaugat cate un bec asa cum mi-ati spus ele se aprind egal, deci problema este traf-ul ?

Posted Image

@smilex tensiunea scade cu 5 volti doar cu o sarcina de 5 w pe iesire, mie imi trebuie minim 70w, dupa spuse schema duce 100w .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Poate ti-as putea fi de folos cu vreo informatie, dar fiecare dintre noi avem un anume mod de a privi lucrurile, inclusiv actiunea de a depista un defect. Nu sunt detinatorul tuturor solutiilor, daca ar fi asa poate n-as posta aici, n-as mai avea timp. Eu spuneam sa montezi paralel pe sectiunile primarului acele becuri, daca le ai in aer cum mai poti monta consumatorul in secundar pe Vcc?Monteaza o sarcina care te nemultumeste evident, sa zicem una care scade tensiunea continuua in secundar la sub 10V. Ma intereseaza ce se intampla in primar atunci. Lasa-l mai mult, vezi si regimul termic, e mai greu fara osc. dar nu imposibil. Nu posta becurile, trebuiesc informatii si o interpretare corecta. Eu nu am indoieli, sunt convins ca merg la fel dar trebuie aflat daca pierzi sau nu pe alimentare, pe tranzistori, etc. Pentru fiecare caz exista cate o alta solutie. Sper.Sigur, ar trebui schema reala si exacta, asa cum este acum, nu cum a fost gasita initial. Cu valoarea exacta a componentelor de acum. De exemplu, nu cred ca a fost montata o inductanta in filtru de exact 5uH, sau poate deloc. Asta trebuie sa apara in schema corect, real. Daca nu ai un program dedicat, modific-o in "paint" (are windows-ul), ca mine.

Link spre comentariu

tensiunea fata de - si mediana primaruluiFara sarcina : 14 vcc / 30vcaCu sarcina : 11.70vcc / 25vcaDeci ? :Il alimentez de la o sursa reglabila de 10 a.

Sa inteleg ca te nemultumeste o scadere a tensiunii cu 5Vca in secundar la sarcina maxima? De ce nu ai redresat si filtrat acei 25-30Vca, sa incerci in Vcc?

Sunt eu confuz, sau el zice ca ii scade tensiunea "sursei de 10a" de alimentare, de la 14 la 11V cand pune sarcina? Sau intre "- si mediana primarului" nu se afla alimentarea de 12V ? Fara suparare, eu am cerut cele de mai sus cu un motiv simplu: sa vad daca integratul ala macar oscileaza si scoate ceva dreptunghiular pe ambele iesiri . Cum aflam asta? Eu propun ori variatia DT , ca sa vedem ca avem PWM, ori sa incerce niste condensatori de decuplare in grila mosilor (1micro e ok). Pt ca daca pocneste integratul, etajul intern de iesire poate scoate ceva curent continuu, deajuns sa tina mosii deschisi daca sunt cuplati galvanic.Zic gresit ?
Link spre comentariu
Vizitator smilex

La prima vedere, vinovata e sursa. Caderile de tensiune sunt aprox. proportionale. Dar astept mai multe date.Daca nu ar exista semnal, n-ar apare alternativul in secundar. Cred ca o componenta continuua in porti ar distruge ambii MOS-i. Asteptam schema reala.La sarcina total neconvenabila pomenita, n-ar strica o masurare a curentilor (pe langa tensiuni) de alimentare si din sarcina montata.

Link spre comentariu

Bolek ai inteles gresit, acea tensiune a fost masurata intre mediana primarului si masa, cu si fara acea sarcina pe iesire de 5w, in timp ce sursa era alimentata la 14 v@smilex Cu sursa in idle fara consumator pe iesire consuma 60 mA din "baterie".

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu e rau in gol, dar nu ajunge ca informatie. Sper ca ai inteles ce doream sa aflu. Pune tot la loc si cauta o sarcina mai sanatoasa pe Vcc (nu Vca) in secundar. Spune atunci despre curenti, tensiuni si becuri.A, si schema reala.

Link spre comentariu

Am montat la loc transformatorul cu cele 2 becuri puse in paralel pe primar cand conectez sarcina pe iesire (un bec de 50 w la 24v) becurile se sting si tensiunea pe iesire ramane la 2 v

Link spre comentariu

Tranzistorii stau reci tot timpul.Sursa de alimentare nu scade aproape deloc (0.1v)Curentul cu sarcina : 1.5 ATensiunea in idle scoasa de smps este de 24Vcc iar cu becul pus ramane la 2vAm descoperit o rezistenta devalorizata si anume cea de 27k, la mine este de 22k ( cea din pinul 4) Ce rol are aceasta rezistenta ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări