Vizitator doktort34 Postat August 18, 2011 Partajează Postat August 18, 2011 Smps cu tl494 f-25khz, ±45V 200w http://www.masterkit.ru/info/magshow.php?num=155 Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 19, 2011 Partajează Postat August 19, 2011 Schema are greseli de principiu. Cea mai importanta e redresarea. Link spre comentariu
Traxxx Postat August 19, 2011 Partajează Postat August 19, 2011 Nu are filtru pe iesire...eu am patit cu prima mea sursa cu tl494 si aveam pe un condesator 100v in schimp pe celalat 29v dupa ce am pus filtru dupa diode a fost ok Link spre comentariu
Dr.L Postat August 19, 2011 Partajează Postat August 19, 2011 Redresarea actuala se foloseste doar de o singura alternanta,in timp ce montajul e pt ambele alternanteAr trebui redresat cu punte (4 diode,nu 2) Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 19, 2011 Partajează Postat August 19, 2011 Redresarea se face pe un singur tranzistor, adica doar unul (o pereche) va livra energie in secundar. Ar putea pleca ambele diode din acelasi punct si s-ar echilibra. Sau punte. Din poza, snubberul e cu rezistori bobinati, ceea ce il compromite. E discutabila solutia aleasa, si lipsa lor in secundar. @Traxxx Mai sus ai postat o schema fara "filtru". Intradevar n-are inductanta la care faci referire. Nu vreau sa mai discut despre asta. Creeaza polemici. Link spre comentariu
Traxxx Postat August 19, 2011 Partajează Postat August 19, 2011 Schema ca schema dar eu i-am adaugat, se vede si in clip si pe intrare si pe iesire, am experimentat destule pe prima sursa cu tl494 :sparge:Vreau sa ma lamureasca si pe mine foarte clar cineva cu transformatoarele e+e , am 2 de acelasi tip destul de maricele din surse de lcd-uri, am vazut ca unii au luat ferita cu intrefier si au inlocuito cu alta ferita fara intrefier, eu am tot bobinat dar tot nu reusesc sa ajung la un consum mic fie la frecventa mare fie mica.Cei care au facut e+e sa imi povesteasca si mie ca am citit de 2 ori subiectul...la ferita care o folosesc cea capsulata nu am probleme am pus si 5 infasurari a cate 2 spire,unda avand 10 litze de 0,7mm si cu rezistente pe iesire de 3k la 29v +/- imi consuma 170mA, la e+e nu reusesc Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 20, 2011 Partajează Postat August 20, 2011 Poate te-as putea ajuta cu vreo informatie, dar nu pricep mare lucru din ce spui. Daca inteleg bine, sursa consuma mult (170mA) in gol. Ar fi perfect daca ai pune o schema (100% reala) in care sa apara locul masuratorii si datele complete ale trafului. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 20, 2011 Partajează Postat August 20, 2011 @traxxx:daca ai schimba semnatura cu..................dar teoria este baza! ai face un mare pas inaintela cate a scris @smilex la ,,totul despre surse....",cate interventii a avut @moro despre miezuri si calcul trafo si ce documentatie a recomandat @Th3.. este suficient si pt. un incepator sa faca primii pasi cu rezultate pozitiveo punte LC te-ar ajuta enormincearca intai sa intelegi diferentele dintre cele 2 categorii de surse-cu transfer direct si cu transfer indirect si-ti va fi mult mai usorcele cu transfer direct sant cu o faza(forward) si cu 2 faze(push-pull sau romaneste contra-timp)cele in 2 faze au 3 variante:contratimp cu primarul cu priza mediana,semipunte si punte fazarea trafurilor este un alt capitol la care trebuie sa stai bineurmeaza miezurile si acest enervant intrefierpoti realiza ff usor o sonda de curent nepretentioasanu urmeaza decat niste intrebari bine tintite dupa ce ai totusi un set de masuratori si totul va fi usorsonda mea de curent am realizat-o pe un tor de ferita de pe cablurile video de la monitoarele CRT se bobineaza 10 sau 20 spire cu sarma pana in 0,7mm multifilara in PVC care se leaga la o rez de 1ohm pt 10 spire sau 2ohm pt 20 spirefirul prin care trece curentul de masurat se trece prin interiorul toruluila 1a prin firul de masura avem 100ma prin secundar care vor da 100mv pe rez de 1ohm(pt 10 spire)cand osc este pe 100mv/div noi vom citi de fapt 1a/divsonda de curent arata saturarea unui miez in cazurile cand nu avem o rez la masa traductoare de curent(cum este cea din sursa mos-ului de putere)pe care sa punem direct sonda de tensiune Link spre comentariu
Traxxx Postat August 21, 2011 Partajează Postat August 21, 2011 Sursa din clip in gol consuma 170mA[cu 2 rez de 3k pe ramuri iesire] in primar am 10 spire pe fir de 0,7mm , ferita este de tip capsular fara intrefier, daia spun ca la e+e cu intrefier nu imi iese bobinarea...o sa reiau la citit topicul de transformatoare. Actualul transformator l-am facut fara nici un calcul decat tensiunea de iesire. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 21, 2011 Partajează Postat August 21, 2011 te rog sa-mi spui daca te ajuta cu ceva ceea ce scriu pt ca rapesc timp de la depanari sau proiecte personale(aici ma cam laud)la flyback curentul prin bobina/traf este mare pt ca energia intai este inmagazinata(1/2LI^2) si apoi transferata catre sarcinala forward curentul de magnetizare este numai ca o plata/vama/chirie datorata miezului pt ca acesta intermediaza trecerea energiei catre sarcinaacesta se calculeaza la o valoare sub 10% din curentul nominalde aceea spuneam ca ai nevoie de o punteI=(UxT)/LT este perioada coresp frecventei la care te-ai hotarat sa lucrezila 50 khz perioada este 20microsec deci la contratimp un tranz conduce max 10 microsecdaca am 10a consum din bateria de 12v iau un curent de magnetizare de 1arezulta L=(UxT)/I=(12v x 10 microsec)/1a=120microhenryiata utilitatea puntii,ea spune daca ai spire putine sau miezul nu corespunde sau daca nu este strans bine miezulrevin cu un exemplu de valori practice:sursele tv flyback autooscilante au primarul de 1mH,sursele de monitoare flyback cu frecv fixa au 300-600microH iar trafo din ATX semipunte(adica 150v pe primar) au 6--8miliH Link spre comentariu
Vizitator ionut100 Postat August 23, 2011 Partajează Postat August 23, 2011 Salut,care este putera maxima care se poate obtine dintr-un traf din surse de calculator(E+I dimensiunile exterioare sunt:33x29x13mm),eu am reusit sa obtin 140W la iesire? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 23, 2011 Partajează Postat August 23, 2011 cand testezi o sursa cum stii ca traful a limitat puterea? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 24, 2011 Partajează Postat August 24, 2011 P=5•Sm•Sf•B•j•f In ordinea aparitiei: puterea (W), sectiunea miezului (cm²), sectiunea ferestrei (cm²), inductia (T), densitatea de curent (A/mm²), frecventa (kHz).B se alege conform caracteristicii miezului si determina numarul de spire. Ar fi bine sa nu se depaseasca 0,1W/cm³ daca miezul nu are radiator sau ventilator.Puterea de mai sus poate creste daca cererea de curent este mai mare, prin cresterea densitatii de curent (j) si cresterea corespunatoare a pierderilor (incalzire excesiva).Deci un B sau j mare creste puterea dar si pierderile (temperatura traf). Acolo apar limitele, daca nu sunt altele de ordin electronic (limitatoare de curent). Link spre comentariu
nr4 Postat Octombrie 7, 2011 Partajează Postat Octombrie 7, 2011 Salut!Am citit suficient din acest thread insa nu am gasit sa se discute despre cum se poate modifica factorul de umplere cu ajutorul IC-ului SG3525. Deci sunt interesant, cand cineva are timp, sa povesteasca (desigur daca este si posibil) cum se poate modifica factorul de umplere cu ajutorul lui SG3525. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 7, 2011 Partajează Postat Octombrie 7, 2011 salut,sper sa nu consideri ca alte persoane ca raspund ironic(de aceea am si redus interventiile in ultima perioada) dar acest lucru nu trebuie sa-l scoatem noi in evidenta ci se poate deduce din pdf-ul integratului si din conceptul general de control al surselor in comutatieintegratele pot da la iesire comanda intr-o faza(pt flyback si forward)(sg3842,ncp1200 etc) sau in 2 faze(pt push-pull,in romaneste contratimp)(tl494,sg3525 etc)ca model de baza este un oscilator cu frecv reglabila sau fixa care printr-o serie de circuite formeaza si un ,,marker" pt impulsul de iesire(adica inceputul si sfarsitul,acesta dand si conductia maxima ce este in practica intre 70% si aproape 100%)acest impuls trece spre iesire printr-o conditionare data de bucla de control in tensiune dar si de limitarea de curent;la tl494 mai exista o conditionare in pinul 4 pt soft-start/conductie maximain pdf-ul sg3525 este montajul de test;amplif de eroare se pune ca repetor si se aplica la intrare o tens divizata din Vref cu un potentiometru,in felul acesta impulsul la iesire fiind intre zero si maxim Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum