Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor SMPS (surse in comutatie) pt auto

Swat Cat

Postări Recomandate

Este ceva cu ferita... am incercat pe cel capsulat cum este si aici>

si merge imi trage 170mA , care este chestia cu intrefier?? sau cum ii zice ca nu m-am jucat cu ele asa mult...un E are mijlocul mai scurt fata de celalat de ce??
miezurile tip 'oala' de ferita si cele toroidale intotdeauna au fost cele mai bune probabil din cauza regimului de saturatie la care lucreaza miezul . Cele de tip E+E sau E+I au un regim de lucru diferit ,cu regim de saturatie mai prost, iar la unele miezuri ,intr-adevar se pune si intrefier(hartie ceruita sau din fabrica prevazut mijlocul 'E' mai scurt .
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pintea

131

• Dr.L

86

• Murcielad

57

• alexv

52

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am ajus si am pus semnalul pe un osciloscop , semnalul este bun , am o poza dar este slabuta , timpul fiind limitat de rezistente de pe comezile tranzitorilor care dupa 2 minute de mers au inceput sa se coaca , pus de 0.5 si se incalzesc dar nu se coc , poate fi si de la tranzitori astia recuperati , dar azi din toate magazinele de pe mainca domnului nu am gasit 2 buc de irf3205 stiid ca semnalul de comanda este bun am trecut la verificarea si gandirea trafului si s-a aprins beculetul , la mine - cu - da - , remediat problema si merge am in secundar o tensiune constanta , cu bec pe fiecare bobina din pacate la montarea radiatoarelor necesare pt continuarea testelor am observat ca un picor de la tranzitor era cam rupt si acum chiar ca nu pot sa mai fac nimic caci nu am reusit sa fac lipitura traful face putin zgomot ,probabil nu am strans destul de mult spirelevoi face rost de tranzitori si voi efectua teste , sper sa nu mai fie alte probleme si sa vin cu niste rezultate pozitive :da

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Dupa graficele din pdf-uri, se poate estima excursia de tensiune necesara pentru a trece tranzistorul din stare bocata in conductie si invers, la sarcina maxima. In functie de acest interval de tensiune (de exemplu 4-6V) si functie de capacitatea de intrare se alege modalitatea de comanda si se poate calcula relativ precis timpul obtinut pentru comutatie. Schimbarea tranzistoarelor cu altele avand capacitate de intrare diferita, modifica timpul de comutatie crescand sau scazand pierderile pe comutatie (implicit caldura disipata). Daca capacitatea de intrare e mare, e necesar un curent mare de comanda in grila (rez. din grila mica) pentru a compensa si obtine timpi buni. Asta inseamna tranzistoare de curent mai mare ca driveri pe o rez. in grila mai mica. De exemplu cu un BD139+140 se obtine un curent de comanda de max 1A, deci la 12V, rez. echivalenta din grila nu poate scadea sub 12ohmi pentru ca pune in pericol driverii. Acei 12 ohmi, avand la intrare 0-12V, pe o anume capacitate de intrare a tranz., este capabil sa realizeze o anume excursie (din pdf) de tensiune intr-un anumit interval de timp ca confera pierderile respective. Un alt tranzistor, conduce la alte date. Deci un tranzistor mult mai puternic este capabil sa se incalzeasca excesiv comparativ cu unul mai slab, daca are o capacitate de intrare mai mare, la acelasi tip de comanda in grila. Asadar trebuie un pic de atentie in alegerea tranzistorului sau a driverului+rez. grila.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Adrian,tranzistorii MOS prezinta o capacitate in grila,iar pt buna functionare a unui montaj aceasta trebuie extrasa pana la urmatoarea schimbare de stare a tranzistorului;circuitul echivalent e un condensator care:se descarca rapid printr-o rezistenta/un condensator care se descarca printr-un tranzistor(totem pole).

Link spre comentariu
Vizitator zamfirescu2000

Am si eu o mare rugaminte la voi ca sa ma ajutati :puteti sa-mi explicati si mie pas cu pas ca pentru un incepator schema de pe saitul http://mdcs.w.interia.pl/car100w/car100w.html nu o inteleg si tradusa de google este dezastru nu inteleg mai nimic mai ales treaba cu trafu, am un traf (ERI-33CAL) , am toate piesele din schema,va rog mult.

Link spre comentariu

imi pare rau ca raspund asa cu intarziere dar am stat slabut cu timpul partea cu capacitatea tind sa cred ca am inteles-o , cu cat acea capacitate este mai mica comutatia va tinde catre cea ideala , curentul absorbit la comanda fiind si acesta mai mic am pus alt tranzistori , miticamy s-a nimerit sa gasesc unul din cei indicati de tine , de data asta avand mai multe variante pregatite , traful acum nu se mai aude nici cat se auzea teste de putere inca nu am apucat sa fac , caci a murit sursa , cred ca finalul 3055 e vinovatul , si folosesc una care da doar 1A sau pe acolo deci mare teste nu pot realiza opto nu funtioneaza il voi verifica in cursul acestei seri sa vad de da raspuns sguluimultumesc pt explicatiile date mai sus

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

salut vreau sa fac si eu un smps care sa transforme din 12V in 310V continu.Eu am gasit pe net o schema cu optocuplor dar se foloseste ca driver SG3525 si eu as vrea sa pun in locul lui TL494.Ce pini de la TL494 vin in locul SG-ului ?Si ce alte modificari mai trebuiesc facute?Schema este urmatoarea:http://i53.tinypic.com/qn60i0.jpg

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Iesirile SG formeaza o punte sau fiecare iesire, o semipunte. La TL iesirile sunt un tranzistor cu configuratie fie emitor comun, fie colector comun, la alegere. Se poate completa iesirea TL cu cate un tranzistor pentru a comanda MOS, dar nu merita, SG e ieftin (chiar foarte).

Link spre comentariu

Eu vroiam sa fac cu TL494 pentru ca am deja 8 TL-uri recuperate de prin surse de pc functionale.Imi puteti da o schema cu tranzistori cum ati zis dumneavoastra?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu se refera la TL, ci la cum se poate simula iesirea SG-ului, pentru a comanda MOS cu TL.In acelasi timp ma jur ca nu am sters-o. Ar trebui sa fiu singurul care sa pot face asta. (?)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări