unady Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 alimentati sursele/invertoarele initial printr-o rezistenta de limitare si cu sarcina minima pt a limita distrugerilesau o sursa de calculator... e foarte buna; da cam 10A si intra in protectie la scurt sau supraconsum si nu distruge mosurile... Link spre comentariu
Traxxx Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Este ceva cu ferita... am incercat pe cel capsulat cum este si aici> si merge imi trage 170mA , care este chestia cu intrefier?? sau cum ii zice ca nu m-am jucat cu ele asa mult...un E are mijlocul mai scurt fata de celalat de ce?? Pentru cei care le e frica sa nu arsa mos-urile folositi IRF3205 nu pocniturile alea eu alimentez din sursa reglabila cu 4a nu ii dau mai mult si ma si atentioneaza daca trage prea mult si mai am si un ampermetru in serie si vad si acolo si am timp destul sa opresc montajul si IRF tot reci raman Link spre comentariu
AdryanX Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 smilex : diodele sunt bune , scos verificat pus iar si merge ca inainte , doar ca nu mai tiuie trafu cand creste tensiunea haotic , ciudat ifr-urile arse au fost noi 3205 si nu au fost folosite in sarcina , cu ele nu s-a aprins becul o secunda , acum am niste 13007a din sursa de pc , nu au inca radiator fiindca nu ajunsesem in punctul in care sa mearga pt o perioda scurta de timp bine ,dar astazi o sa dau gaurile necesare si il voi monta , motivul pt care s-au ars nu il stiu , cu acestea vad ca creste sensiunea apoi scade opresc si sunt caldurte dar pot sa stau cu degentul pe ele fara probleme am vb cu un profesor si o sa am acces la un lab cu osciloscop pt a vizualiza semnalul de comanda dar asta miercuri am pus asa cum ai zis bec pe secundar si incepe sa tiuie traful , apoi becul se stinge , deci pare ca ar fi frecventa prea mare , o sa verific si frecventa la tranzitori sa caci aparatul de masura imi masoara si frecventa vfp_mihai: da, diodele sunt schottky si la dimensionarea realizata nu ar trebui sa fie probleme cu ele Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 adryan eu am intrebat daca sunt rapide nu schottky.spor Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 7, 2011 Partajează Postat Mai 7, 2011 Ceea ce te intereseaza este daca comanda spre IRF-uri e corecta iar impulsurile nu se incaleca in timp (se poate fara osciloscop, prin inserierea IRF-urilor care per ansamblu vor fi blocate). Daca e asa, iar cu traful in gol sau sarcina mica (fara punte) IRF-urile se incalzesc, problema e in traf (urmareste consumul in primar si fa un calcul aproximativ al randamentului, la sarcina maxima: min. 95%). Daca nu, mareste consumatorul progresiv in secundar (urmareste randamentul) apoi adauga componente (punte, conduri,etc) dupa secundar conform schemei si vezi unde, cand si de ce apar problemele. In toata perioada asta, datorita configuratiei, opto nefiind alimentat, SG-ul iti va livra impulsuri cu factor de umplere maxim (mai putin deadtime-ul). Cum spunea unady poti folosi o sursa de calculator (protejata) sau o rez. de cca. 0,47ohmi in serie pe primar (pe mediana) ca sa nu repeti faza cu arsul IRF-urilor (e o chestie destul de tare sa arzi 3205). Link spre comentariu
AdryanX Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 vfp_mihai greseala mea circuitul il alimentez cu o sursa reglabila de 4A , realizata de mai multe persoare de pe forum , e sursa http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html prezentata si aici de mai multi useri viewtopic.php?f=14&t=22142&start=705 , acesta avand protectie la supracurent dar o sa caut sa realizez o resitenta de putere de 0.47 sa o pun pe mediana din ce mai am prin casa ca sarcina am folosit becuri de 32 de v dintr-o instalatie de brad veche , urmatoarele sunt h4 de masina (parca asa erau ) care doar pe partea de scurta trag destul de mult curent o sa incerc sa masor si consumul pe primar opto nu as putea sa il pacalesc prin alimentarea acestuia cu un 7812 ??? Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 adriane sincer sa fiu eu tot de pe acest topic am facut primul smps, (de ce sa nu recunosc asta e ) e chiar in prima pagina adresa , dar a mers din prima , cu mici reglari la RC si sa rezolvat, problema verificarii functionarii fara a arde finalii sau driverul ( nu zic ca n-am ars destule ,recunosc si asta) se poate folosi cu SUCCES un bec auto de 21w din cel de pe stop pe frana si pozitii, inseriat exact asa cum sa sugerat pe mediana trafului. iti repet (ceea ce nu-mi place) verifica sensul infasurarilor la traf sigur ai gresit ceva acolo .spor la treaba numai bine .adriane ,atentie deci si la diode eu am folosit diverse ,dar nu au mers toate si am ars si finali si punti , nici eu nu stiam ca trebuiesc diode rapide , si foloseam punti redresoare din sursele de calculator din etajul de intrare si nu erau bune am ars si puntea si finalii, deci mare atentie .(ei pe plcile de surse de calculator doar 1 singura dioda buna fr302 .eu alimentez totul dintr-o baterie auto de 72 A . Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Intr-o SMPS ,opto da semnal de 'prea mult'...asa ca daca intra pe in functiune,limiteaza iesirea( tensiunea aplicata optoului fiind in mod continu,limiteaza iesirea in mod continu,adica de tot).Functionarea corecta a optoului poti sa o verifici astfel: inlocuiesti opto cu un led vizibil(rosu/galben/ce ai la indemana) si o rezistenta serie corespunzatoare,iar cu o sursa reglabila verifici aprinderea ledului la pragul de tensiune dorit. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 @AdryanX Am crezut ca ai alimentat sursa din baterie auto. Cred ca sursa ta nu e capabila sa distruga un IRF3205 decat prin doua mijloace: temperatura mare sau tensiune mare (salturi de peste 55V pe D-S). Timpul scurt de desfasurare ma face sa conchid ca e tensiunea. Este posibil ca snubberul sa necesite ajustari. In asemenea cazuri, poti creste capacitatea si scadea rezistenta. Asta daca salturile de tensiune sunt responsabile. Ai folosit diode transil? Link spre comentariu
AdryanX Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 mihai : la traf am facut secundarul cu 9 ture in sensul acelor de ceas si am iesit cu el prin partea de sus, punctul median ,apoi un primar, apoi dupa cum ai sugerat , si al doilea secundar acelasi sens ca primul dar punctul de inceput e punctul median de sus , acelasi principiu l-am aplicat si la primarm , e ca si cand ar fi fost bobinate in in acelasi timp dar curentul circula invers unul fata de altul , voi incerca sa fac un desen care sa explice daca nu se intelege din tentativa mea de explicatie cat despre diode asa mi-au fost recomandate schottky , dar nu cred ca asta e problema , problema persista si inainte de redresare tyc nu as putea masura direct tensiunea data cu un aparat de masura ?? ca sa vad tensiunea ar fi mai simplu zic eu smilex : tensiunea maxima ce o poate debita sursa e undeva la 28 in gol ,si nu a fost data pe maxim sigur , pana la 55 nu vad cum s-ar putea ajunge dar cine stie cu dioda tranzil nu prea am inteles care e treaba : daca ati putea sa imi explicati as fi recunoscator pe irfuri nu am snubare , asta a fost precizat si mai sus intr-un post, si nu cred ca lipsa acestora face sa fie asa haotica treaba am mai facut teste cu un bec intre mediana si unul din capetelele bobinei pe secudnar si cu un singur irf , becul se aprinde , creste apoi pt putin timp se stabilizeaza apoi incepe sa tiuie si incepe sa aiba iar fluctuatii , cu amandoua se aprinde becul si traful incepe sa tiuie mai repede daca e pot sa postez un filmulet ,care sa ilustreze mai clar ce se intampla , dar nu cred ca voi mai avea timp in cursul zilei de azi Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Ai idee cum functioneaza o aprindere electronica auto? In primarul bobinei de inductie tensiunea creste la cateva sute de volti! Si asta pe un cond de 220nF! Daca energia inmagazinata in bobina s-ar descaca pe un cond de 1nf, ar fi de mii de volti.Am spus ca rostul snubberelor este de a risipi energia oscilatiilor parazite aparute la comutarea elementelor semiconductoare (tranzistori, diode, tiristori, etc). Oscilatiile parazite au o amplitudine ce in gol pot cu usurinta sa depaseasca 55V. IRF3205 e solid dar nu rezista la tensiune. Orcat ar fi de "tare" un tranzistor, se strapunge extrem de usor la depasirea tensiunii maxim admise chiar daca impulsul nu are multa energie.Dioda transil seamana cu un zener capabil sa preia impulsuri cu energie mare, limitand tensiunea. O masura in plus fata de snubbere (uneori inutila). Personal, nu am ezitat niciodata sa o folosesc. Link spre comentariu
AdryanX Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 am inteles , din ce am facut pe la fac nu credeam ca tensiunea va putea fi asa mare , graficele nu arat asa rau , vad ca acesti tranzitor rezista cu brio , pana cand o sa am timp sa ajung sa iau diode transil o sa ramana acestia la diodete transil , 23v e ok sau trebuie cv cat mai apropiat de teniunea maxima de alimentare cum ar fi 15v ??? Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 salut , sa speram ca ai bobinat bine traful, dar nu cumva sa aiba rezistenta interna a trafului mult mai mica decat a finalilor se pot arde sau incalzi puternic, o zi buna spor la treaba , snubere eu nu am folosit , dar am irf 540 , rezista pana la 100v . Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 La 14,4V alimentare, vei avea in mod curent dublu (28,8V) pe tranzistorul blocat atunci cand celalalt conduce. Daca reusesti cu snubberul sa limitezi riplul la 40V e bine, pune transil 39-47V pt. IRF3205. Link spre comentariu
Traxxx Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Este ceva cu ferita... am incercat pe cel capsulat cum este si aici> si merge imi trage 170mA , care este chestia cu intrefier?? sau cum ii zice ca nu m-am jucat cu ele asa mult...un E are mijlocul mai scurt fata de celalat de ce?? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum