Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare Motoare Stepper


xragon

Postări Recomandate

Ieri am gasit in magazia bunicilor mei cateva imprimante rele, aveau ars procesoarele si azi le-am luat la puricat si am gasit cayeva motoare stepper, am vrut sa le alimentez direct dar nu merge, se aude ceva dar nu merge, asa ca am cautat pe gogu so am gasit numai cu microcontrolere, se poate face un circuit univarsal fara microcontrolere? Si puteti sa imi spuneti cum pot vedea datasheetul pentru aceste motoare sau tensiunile de alimentare ca am vazut o serie de genul 182A. LY394V-0 adica merge la 0-94 v si 2 a ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • xragon

    4

  • Mircea

    2

  • UDAR

    1

  • puriu

    1

Top autori în acest subiect

De obicei la imprimante driverele motoarelor sunt alimentate la 24 V. Se pot face si fara microcontroler, dar iese ceva stufos.

LY394V-0 este o placa de interfata folosita la multe alte produse.

Link spre comentariu

Este vorba de un motor bipolar (2 infasurari independente = 4 fire). Rezistenta unei infasurari este de 5ohm, ai cateva incercari cu un voltmetru pana gasesti cum sunt cele 4 fire conectate la infasurari. 

 

Uite aici cum trebuie sa alimentezi cele 2 infasurari (la mana  :rade: ) ca sa vezi cum se invarte. Doar de test, sper ca ne intelegem.

Posted Image

Link spre comentariu

am incercat pe un motoras tot bipolar la care tensiunea de prag este mai mica ( cred ca nu am gasit nimic despre acest motoras [ RK2-1210 ]si din ies 4 fire (bipolar) , da Sunt legate 2 cate 2 fire si am obsertvat ca dac alimentez cele doua fire motorul meu , "se blocheaza" si se incalzaeste , daca las de exemplu (+) pe unul din firele 2 , celalalt pe un alt fir , motorul , este "liber "  in sensul ca nu mai simti acei pasi , ci se simte ca un motor monopolar , am gresit eu cu ceva de nu merge , sau ii trebuie o tensiune mai mare, dar de ce sa ii dau o tensiune mai mare , daca la 15v se incalzeste? ma scuzati de greselile gramaticale , dar cateodata ma cam bate laptopul  :mort

Link spre comentariu

Nu dai decat impulsuri (alimentezi fractiuni de secunda), nu tii alimentat continuu. In exemplul de mai sus ai 8 pasi care se repeta la infinit.

 

Nu stiu la ce te referi cu monopolarul. Dar il poti face sa se invarta, fara sarcina, la orice tensiune de la jumate la 100%.

Link spre comentariu

Ăla cu două fire este pur și simplu motor de curent continuu ( cu sau fără perii ) . Stepper-ele se împart în bipolare sau unipolare după cum tensiunea aplicată la bornele UNEI bobine ( sau curentul prin ea ) este bipolar sau unipolar. Deci , luînd o referință , la bipolar , la o anumită bobină/fază pot avea +, 0, - iar la unipolar doar + și 0 . Ca urmare , pentru a funcționa echivalent , un unipolar are un număr dublu de bobine ( uzual un bipolar are 2 bobine x 2 fire = 4 fire iar un unipolar are 2x2 = 4 bobine dar cu numai 6 fire , câte unul fiind comun la două bobine )

Link spre comentariu

O fi atat de greu in 'era internetului' sa cauti informatii pe net despre comanda/actionarea motorului pas cu pas?

Gasesti in toate limbile, dar este adevarat ca cele mai multe informatii sunt in engleza.

 

Motorul pas cu pas NU se poate comanda legandu-l la o sursa de tensiune 'normala'. El merge in impulsuri, care se schimba pe infasurarile lui foarte rapid.

 

Teorie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Stepper_motor

www.atelierulelectric.ro/articole/Actionarea%20motoarelor%20pas%20cu%20pas.pdf

 

Comanda se poate face cu uC, cu IC specializat sau chiar cu IC banal (logice), dar intotdeauna trebuie un montaj electronic.

 

Cauta netul dupa 'simple stepper motor driver' (sau controller) si vei gasi o suma de circuite simple de comanda a unu mpp.

Link spre comentariu

Da cam asa ceva am facut si eu ca in prima schemuta . numai ca trebuie si niste diode de protectie pe tranzistori ca la releu. cit priveste a doua schema nu am studiat logica dar 4001 nu are curent de iesire suficient , si trebuie pusi tranzistori.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări