Marian Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Torurile galben cu alb de la surse ATX sunt construite din acelasi material ca si torurile rosii, si anume pulberea de fier ( e o eroare sa le zici "ferite", numai ferite nu sunt ele ), torurile galben cu alb de la sursele ATx sunt de la acelasi producator ca si cele rosii, torurile galben cu alb au mixul -26, iar cele rosii mixul -2, diferenta fundamentala dintre ele ( si de altfel cam singura ) este permeabilitatea, care la -2 este foarte mica fata de -26, ceea ce semnifica faptul ca se cer mult mai multe spire la -2 pentru aceeasi inductanta si la aceleasi dimensiuni fizice, fata de -26, mai multe spire inseamna inductie mai mica in miez ( este o chestie elementara care scapa din pacate multora, in special lui Leco ), inductie mai mica in miez inseamna pierderi mai mici in miez ( de fapt variatia de inductie provoaca pierderile la clasa D, si variatia de inductie este determinata de variatia de curent, care este destul de mare ), pierderi mai mici in miez ( mult mai mici fata de -26 ) inseamna si o temperatura mai mica de functionare. Asta este singura diferenta, -26 nu este conceput special pentru o frecventa si -2 pentru alta, e o conceptie eronata, pur si simplu unul are o permeabilitate mult mai mare fata de celalalt, asta este un factor limitativ, dar in nici un caz nu influenteaza performanta audio daca etajul de forta si LC sunt proiectate corect. Feritele ofera performanta net superioara cat privesc pierderile in miez, care la ele sunt mult mai mici fata de pulberea de fier, dar si ele sunt limitare de necesitatea intrefierului, de numarul de spire necesar pentru a evita saturatia, etc... Intr-o zi poate o sa fac fie un topic aici la amplificatoare fie o postare pe blog unde sa fac o comparatie intre -26 si -2 din mai multe puncte de vedere, sa ilustrez mai cu seama teoretic ce implica fiecare mix, poate Leco se va lamuri. PS: A nu se intelege ca as contesta corectitudinea afirmatiei ca -2 e mai bun decat -26 la clasa D, chiar asa si este, dar este important sa se inteleaga clar si indubitabil si de ce se intampla asta, si de ce chiar si -26 e bun in anumite conditii. Link spre comentariu
Ionut Iacob Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Torurile galben cu alb de la surse ATX sunt construite din acelasi material ca si torurile rosii, si anume pulberea de fier ( e o eroare sa le zici "ferite", numai ferite nu sunt ele ), torurile galben cu alb de la sursele ATx sunt de la acelasi producator ca si cele rosii, torurile galben cu alb au mixul -26, iar cele rosii mixul -2, diferenta fundamentala dintre ele ( si de altfel cam singura ) este permeabilitatea, care la -2 este foarte mica fata de -26, ceea ce semnifica faptul ca se cer mult mai multe spire la -2 pentru aceeasi inductanta si la aceleasi dimensiuni fizice, fata de -26, mai multe spire inseamna inductie mai mica in miez ( este o chestie elementara care scapa din pacate multora, in special lui Leco ), inductie mai mica in miez inseamna pierderi mai mici in miez ( de fapt variatia de inductie provoaca pierderile la clasa D, si variatia de inductie este determinata de variatia de curent, care este destul de mare ), pierderi mai mici in miez ( mult mai mici fata de -26 ) inseamna si o temperatura mai mica de functionare. Asta este singura diferenta, -26 nu este conceput special pentru o frecventa si -2 pentru alta, e o conceptie eronata, pur si simplu unul are o permeabilitate mult mai mare fata de celalalt, asta este un factor limitativ, dar in nici un caz nu influenteaza performanta audio daca etajul de forta si LC sunt proiectate corect. Feritele ofera performanta net superioara cat privesc pierderile in miez, care la ele sunt mult mai mici fata de pulberea de fier, dar si ele sunt limitare de necesitatea intrefierului, de numarul de spire necesar pentru a evita saturatia, etc... Intr-o zi poate o sa fac fie un topic aici la amplificatoare fie o postare pe blog unde sa fac o comparatie intre -26 si -2 din mai multe puncte de vedere, sa ilustrez mai cu seama teoretic ce implica fiecare mix, poate Leco se va lamuri. PS: A nu se intelege ca as contesta corectitudinea afirmatiei ca -2 e mai bun decat -26 la clasa D, chiar asa si este, dar este important sa se inteleaga clar si indubitabil si de ce se intampla asta, si de ce chiar si -26 e bun in anumite conditii. Imi pare rau domnule Marian dar se pare ca nu prea cititi datasheet-urile acestor toruri sa vedeti ca nu este deloc cum spuneti dvs. torurile -2 nu sunt aproape deloc facute din acelasi material cu -26! imi pare rau sa va contrazic ,chiar nu mi place deloc sa contrazic dar nu este asa cum spuneti .Aceste toruri si alte transformatoare...etc sunt facute mai mult sau mai putin din pulberi! da? PULBERI de fier cu aluminiu,zinc, chiar si nisip! cum folosesc cei de la ARNOLD si ALTE materiale! pentru a modifica proprietatile de permeabilitate,frecventele de lucru,pierderile etc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Marian, ca posesor de micrometals T157-2, T200-2, T225-2, T200-2B, T157-26 (amidon magnetics) , cind am cumparat direct de la Micrometals si de la Amidon aceste core-uri, am primit si cataloagele lor complete, cu toate detaliile referitoare la aceste core-uri. Din start iti spun ca sint mixturi diferite cu compozitii diferite si concentratii diferite ale materialului magnetic. Unele au fier mort (pulbere de fier chioara) si alte citeva materiale in compozitie, molibden, nichel, permalloy, siliciu, cum sint mixturile Kool(miu) cores. Se mai numesc IRON POWDER CORES generalizat, asta nu inseamna ca toate au numai fier inauntru si difera doar permeabilitatea. Mixtura -26 (galben complet sau galben cu alb) fiind folosit aproape exclusiv ca filtru comun (+12V si +5V) la bobina de iesire a surselor de alimentare PC tipic intre 27kHz si 55kHz. La frecvente mai mari, materialul se incalzeste foarte repede si NU poate fi folosit. Nici la tensiuni foarte mari, am incercat o data la un smps auto de +/- 85Vcc la aproape 30kHz si se incalzea in draci (filtru comun out, dupa diodele rapide pina in filtraje.. Desi in sursa PC de 600W din care fusese scos, lucra perfect. Nu-l face pe om involuntar, "prost", spunindu-i ca -26 merge la clasaD, pentru ca aceste NU merge, destinatia lui este alta, la fel si compozitia din care este facut cit si concentratia de material. Si eu am incercat materialul -26 ca bobina la clasaD (250 si 400kHz) si char si la SMPS (125kHz) si se incingea in draci. Am incercat apoi si materialul -60 de la Amidon Magnetics cu permeabilitate magnetica mai mare decit a lui -26 si culmea, bobina rece si rezultate excelente. Dar -60-ul avea "alta compozitie" si alte frecvente de lucru. Studiaza te rog materialul -26 de la Arnold magnetics, sau amidon magnetics, si te vei lamuri de destinatia acestuia. Apoi compara-l cu materialul -2 (micrometals) sau cu -60 (amidon magnetics). Ai aici citeva compozitii ale torurilor din diverse pulberi metalice cu diverse destinatii. http://powermagnetics.co.uk/documents/powdercore/powder-core-brochure.pdf Iata si citeva poze cu diverse mixturi si compozitii, frecvente, destinatii, etc. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Leco cu tine nu-mi mai bat capul ca n-ai sa accepti niciodata contradictiile, esti mult prea incapatanat, deci fie fix exact si numai asa cum zici tu...mai nou, nu lacunele tale la teorie ma deranjeaza ci felul cum calci in picioare pur si simplu Limba Romana, iti bati joc de ea cu rongleza ta multicolora, urat din partea unui moderator, si n-ai ce sa zici ca sa dregi asta. Ionut imi pari rezonabil si flexibil deci iata la ce ma refer: http://www.mediafire.com/view/dda6nd2phyxy8qn/Toruri_cu_pulbere_de_fier.pdf http://www.mediafire.com/view/ybgp62o925j9ai7/Toruri_cu_pulbere_de_fier2.pdf Toate torurile alea sunt de la Micrometals, si toate sunt construite din acelasi material generic, si anume Pulberea de fier, diferentele constau in diferitele mixturi si concentratii pentru a se obtine permeabilitatea caracteristica fiecaruia, in materialul de studiu se prezinta aplicatiile tipic recomandate pentru fiecare mix, sunt aplicatii recomandate, si subliniez expresia respectiva, pentru ca nu esti obligat fizic pur si simplu sa respecti adliteram ce scrie in tabel, ci trebuie sa tii cont de recomandarile alea, de acord -26 are pierderi mai mari datorita permeabilitatii mai mari, si deci se incalzeste mai mult, dar asta nu inseamna ca pur si simplu nu se poate folosi acolo, ci ca pur si simplu foarte putini stiu si cum sa calculeze valoarea optima pentru acea inductanta, si cum sa coreleze asta cu pierderile in miez. In fine pdf-urile alea spun destule, nu dau eu lectii nimanui, vreau insa cu tot dinadinsul ca cei mai putin experimentati sa nu fie indusi in eroare de miturile caracteristice audiofiliei, si in acest scop chiar nu-mi pasa pe cine trebuie sa infrunt, nivelul forumului trebuie sa ramana unul respectabil. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 (editat) Nu tin partea nimanui aici, dar marian, te inseli. -26 nu merge nici la clasa D (nici chiar la 100kHz de exemplu, decat la puteri mici, sub 100W) pentru ca de fapt la -26 este o chestiune de tensiuni si inductie prin miez nu de frecventa. Mai concret este vorba de variatia de tensiune pe bobina, care produce un camp magnetic in aceasta. Miezul -26 avand o permeabilitate mai mare, se satureaza la tensiuni mai mici decat cel -2, dat fiind acelasi numar de spire, deoarece inductia care apare in miezul -26 este mai mare. Pari sa sustii ca miezul -26 se poate folosi in amplificatoare clasa D ca bobina de iesire, daca se dau mai putine spire... fals. Ar fi fost minunat sa le pot folosi, am o galeata plina de ele. Mai exista un aspect. Curba de saturatie este graduala, "moale" la miezurile din pulbere de fier, nu brusca asemenea feritelor. Acest aspect le permite sa fie folosite si in saturatie partiala, cu dezavantajele pierderilor mai mari si a scaderii inductantei. Majoritatea surselor PC folosesc torurile galben cu alb in saturatie partiala... De aia si pocnesc tranzistorii din primar la o anumita putere, nu pentru ca sunt ei slabi, ci pentru ca intra in saturatie componentele magnetice, bobina si transformatorul, iar tranzistorii sunt efectiv pusi in scurt. Cu cat permeabilitatea unui miez din pulbere de fier este mai mare, cu atat inductanta scade mai mult odata cu cresterea variatiei de tensiune si a inductiei prin miez. Exista calculatoare pe net, facute atat de fabricantii acestor miezuri cat si de amatori, care pot calcula aceste valori. Daca folositi unul din aceste calculatoare va rezulta imediat ca miezul -26 nu poate fi folosit atunci cand va exista o variatie de tensiune mare pe el, cum este cazul intr-un amplificator clasa D. Acest miez este conceput exclusiv pentru filtrare DC la tensiuni mici. Pana si la incarcatoarele de laptop (19v), bobina de iesire nu este pe miez -26 ci pe ferita. Iar miezurile -26 sunt mai ieftine decat ferita. Fii sigur ca foloseau -26 daca puteau. Aici sunt de acord cu Leco - prea multe polemici pe teorie, prea putine exemple si realizari practice cu care sa ne putem cu adevarat lauda. De asta nu mai activez pe forum. Va pot oferi un link in care sa va lamuriti cum sta treaba cu miezurile. http://www.micrometals.com/software_index.html Aici veti gasi 2 programe. Cel din stanga este un calculator pentru toate aplicatiile de comutatie, pt toata gama de miezuri oferite de Micrometals. Acolo va va scrie negru pe alb cum se prezinta inductanta, pierderile, o estimare a cresterii de temperatura in miez, si orice alt detaliu necesar proiectarii unei surse in comutatie sau a unui filtru clasa D. Editat Februarie 10, 2015 de Th3_uN1Qu3 Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 @Th3_uN1Qu3 hai sa o luam altfel, sa zicem ca am nevoie de o tensiune stabilizata de 50V la un curent mic sau foarte mic, nu conteaza aplicatia, conteaza un principiu, si te intreb, ce anume m-ar putea opri sa folosesc -26? Asa ca ideie. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Nu te opreste nimic, va merge foarte bine. In schimb, acest topic este despre amplificator in clasa D iar tu vorbesti despre altceva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Pot completa , de un amplificator de 700W/2 ohm. Unde curentul prin bobina depaseste usor 30A peak. Si frecventa de lucru de 450kHz. Folosind o bobina de iesire de 10uH, pe material -26, aceasta se va incinge rau de tor chiar si fara sarcina la iesire (boxa si fara semnal audio) Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Tu ai aruncat mingea la fileu cu: Majoritatea surselor PC folosesc torurile galben cu alb in saturatie partiala... De aia si pocnesc tranzistorii din primar la o anumita putere, nu pentru ca sunt ei slabi, ci pentru ca intra in saturatie componentele magnetice, bobina si transformatorul, iar tranzistorii sunt efectiv pusi in scurt. Acest miez este conceput exclusiv pentru filtrare DC la tensiuni mici. Pana si la incarcatoarele de laptop (19v), bobina de iesire nu este pe miez -26 ci pe ferita. Iar miezurile -26 sunt mai ieftine decat ferita... Adica aici spui clar ca nu ar merge prea bine nici macar la 19V, daramite la 50V, deci spui ca e bun numai pentru tensiuni mici. Dupa interventia mea te-ai razgandit sau cum? Alimentatoarele de laptop sunt surse Flyback, ATX este cu totul altceva, bobinele de pe iesire de la alimentatoarele flyback au un cu totul alt rol decat cel de la ATX-uri dintre redresare si primii electrolitici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Leco cu tine nu-mi mai bat capul ca n-ai sa accepti niciodata contradictiile, esti mult prea incapatanat, deci fie fix exact si numai asa cum zici tu...mai nou, nu lacunele tale la teorie ma deranjeaza ci felul cum calci in picioare pur si simplu Limba Romana, iti bati joc de ea cu rongleza ta multicolora, urat din partea unui moderator, si n-ai ce sa zici ca sa dregi asta. Marian, te rog frumos sa iti controlezi iesirile catre mine, nu te-am jignit nicaieri cu nimic. Am scris anumite denumiri in Engleza, deoarece asa am primit acele cataloage ale lor. Toata documentatia care o vei gasi pe internet referitoare la aceste miezuri, o vei gasi in engleza. Romanii NU produc asemenea miezuri, din pacate... Daca nu esti familiarizat cu engleza, dear "MEN", nu este vina mea. @Th3_uN1Qu3 hai sa o luam altfel, sa zicem ca am nevoie de o tensiune stabilizata de 50V la un curent mic sau foarte mic, nu conteaza aplicatia, conteaza un principiu, si te intreb, ce anume m-ar putea opri sa folosesc -26? Asa ca ideie. Iar "ca ideie" se scrie ca idee. Deci cine isi bate joc de limba noastra? Chiar asa se numesc aceste miezuri, IRON POWDER TOROID CORES. Adica miezuri rotunde din pulbere de fier. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 (editat) Sunt flyback alea mici si ieftine si chinezariile universale pe care scrie 90W sau 120W dar de fapt sunt de 65. De la 100W in sus (multe chiar si de 90) sunt semi-punte (half-bridge) rezonanta. Alimentatoarele de laptop sunt surse Flyback, ATX este cu totul altceva, bobinele de pe iesire de la alimentatoarele flyback au un cu totul alt rol decat cel de la ATX-uri dintre redresare si primii electrolitici. Cat despre torurile noastre, nu m-am razgandit deloc. Am specificat explicit ca e vorba de variatia de tensiune pe bobina adica la bornele ei, nu de tensiunea de alimentare a montajului in care se afla bobina. Ma rog, am reballing-uri de facut. Ma retrag. Editat Februarie 10, 2015 de Th3_uN1Qu3 Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Nu tin partea nimanui aici, dar marian, te inseli. -26 nu merge nici la clasa D (nici chiar la 100kHz de exemplu, decat la puteri mici, sub 100W) pentru ca de fapt la -26 este o chestiune de tensiuni si inductie prin miez nu de frecventa. Mai concret este vorba de variatia de tensiune pe bobina, care produce un camp magnetic in aceasta. Miezul -26 avand o permeabilitate mai mare, se satureaza la tensiuni mai mici decat cel -2, dat fiind acelasi numar de spire, deoarece inductia care apare in miezul -26 este mai mare. Pari sa sustii ca miezul -26 se poate folosi in amplificatoare clasa D ca bobina de iesire, daca se dau mai putine spire... fals. Ar fi fost minunat sa le pot folosi, am o galeata plina de ele... Inlocuieste expresia "Tensiune" cu cea "Curent" pe intreg continutul acestui paragraf citat si sunt perfect de acord cu tine, deoarece: B=(L*I)/(N*S) In rest poate ca am exagerat si eu pe alocuri si-mi cer scuze, chiar si lui Leco desi a editat o postare si apoi a gasit de cuviinta sa intoarca discutia impotriva mea, asa este el, nimeni n-o sa-l poata schimba vreodata. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Pai cum e colega cu "multicolorul"? B=(LI)/(NS) A inceput sa-ti placa sau realizezi ca in acest fel poti scoate ceva in evidenta? Astept niste scuze pentru ce te-am citat mai sus, iesirea ta total aiurea din postul de la 6:18, restul nu este treaba mea cum scrii, doar ti-am atras un pic atentia ca nimeni nu este perfect... Link spre comentariu
ain Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Exista un alt softulet a carui versiune freeware poate fi descarcata de aici: http://mini-ring-core-calculator.software.informer.com/1.2/ care permite estimarea piererilor la diferite frecvente si tensiuni pentru materialele uzuale. La limita, pentru puteri de 50W/4Ohm ar merge chiar hultitul T106-26 (la 300KHz, 20V, pierderile sunt de 1.5W, adica o incalzire cu 26oC). Am un miez recuperat T130-52 dintr-o sursa PC de firma. Chiar am intentia sa-l testez int-un amp de subwoofer. Chiar de de intampla sa se incalzeaca preaa tare, exista oricand solutia cu taiatul si formarii de intrefier; colegul Th3_uN1Qu3 a descris pe larg procedura pe un alt topic. Mitul cu domeniul de frecventa restrans nu merita propagat. Oricine poate verifica ca domeniul de frecventa pentru -26 este intre 0 si 1 Mhz. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2015 Partajează Postat Februarie 10, 2015 Leco la faza cu coloratul ai dreptate, am gresit eu, si-mi cer scuze pentru ca am bolduit formula aia si am mai facut-o si rosie ( chiar nu stiu ce-o fost in capul meu ), la fel de vizibila este si pe font normal... uite ca m-am molipsit de la tine, la naiba... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum