Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat De Incalzire Cu Inductie Pe Tuburi

Postări Recomandate

Am vazut cateva, de la cele pentru tehnicienii dentari pana la cele industriale folsite la calitul panzelor de bomfaier, cele mai multe sunt autooscilante au un oscilator de putere cu trioda sau tetroda, tensiunea de alimentare este intre 2 si 20 kv, cel mai mare care l-am vazut avea 20 kw, merg cu frecventa alocata din banda de medii sau de scurte acestea sunt specificate in regulamentul IARU.

Pina la aparitia DMOS-urilor de mare putere care merg pana la gigaherti, cele cu tub le bateau pe cele tranzistorizate.

Acum sunt multe variante, am vazut pana si laser stack de 2 kw 808 nm, mult mai simplu de folosit , nu bruiaza si are randament destul de bun peste 50%.

totusi laserul e inca prea scump.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

4

• cavit

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...Cam ce putere maxima debita ?

Aparatul se alimenteaza la 220V si trage cca 3KVA.

Puterea nominala este de 1.6kW.

Au trecut 10 ani de cand am intervenit la el, din pacate n-am facut nici o poza, sa vedeti alte amanunte.

I-am facut releveu complet, ca sa pot rezolva si partea de automatizare, si mi-am mai notat cate ceva, cat am considerat ca e necesar pt repunerea in functiune.

Despre oscilator, caci asta cred ca va intereseaza ca electronisti, pot  spune ca tuburile care se preteaza ar fi:

- SIEMENS RS1016

- BROWN BOVERI T500

- PHILIPS TB4/1250.

Link spre comentariu
Vizitator bobita

Nimic nu-i intimplator pe lumea asta:-))

Zilele astea am in studiu, impreuna cu amicii de la YO8KGL, un castomat pe care l-am pensionat de citiva ani, aproape 9 daca ma gindesc bine, de la mine din laborator, inlocuindu-l cu un aparat nou, cu tranzistoare, evident.Aparatul e functional si ne gindim sa-l readucem la viata cu alta destinatiePosted Image

Cel de care va vorbesc e un mic monstrulet  construit cu o trioda Tesla, RD2XK, si debiteaza , daca imi aduc bine aminte, 1,2kw la 1,65Mhz alimentat de la 380v.

Daca va intereseaza pot sa fac niste poze.

Asa arata tubul:-)post-175368-0-31981100-1399450985_thumb.jpg

Consuma 30A la filament, 7,5V  si max 1A la 5kV la anod avind  nevoie de 4,3mc/min de aer pentru racire:-))

Au trecut 10 ani de cand am intervenit la el, din pacate n-am facut nici o poza, sa vedeti alte amanunte.

Cumva era un castomat de pe la spitalul militar?

Acum 10-11 ani am vrut sa cumpar un castomat de acolo, era defect si am vrut sa-l iau sa il repar si sa-l folosesc la mine, intre timp a aparut alta ocazie mai aproape de mine:-)

Editat de bobita
Link spre comentariu

Cumva era un castomat de pe la spitalul militar?...

Nu.

Apartinea unui cabinet particular.

A fost cumparat din Germania, 2-nd hand, iar fostul proprietar german l-a cumparat din Italia, l-a exploatat corect si disciplinat mult timp, dar au intervenit uzurile specifice folosirii indelungate (la elementele in miscare).

I-am mai facut ceva imbunatatiri in scopul maririi fiabilitatii, si, se pare ca au fost de folos, caci, in urma cu vreo 2 luni am avut o discutie telefonica cu proprietarul (pe care nu l-am mai vazut de vreo 5 ani), si amintindu-mi de aparat l-am intrebat daca mai e ceva de el. Am fost surprins sa aflu ca... merge la fel, si in cei 10 ani n-a mai avut nici o suparare cu el.

Ca sa vezi cat poate dura o scula pe lampi, bine facuta...

Si  exploatata corect.

Link spre comentariu

Sunt folosite atit la topit cat si la tratamente termice, titanul se poate topi numai asa, sub atmosfera de argon ca e foarte reactiv in prezenta oxigenului si azotului.

Aliajele crom-nichel se topesc si in cuptor cu grafit, fie cu arc fie cu rezistente de grafit in vid.

Cele cu tub merg la frecventa mai mare (medii scurte) fata de cele ieftine cu IGBT, am vazut unu la 25 khz cu igbt, am testat si eu unul cu Igbt hiperfast la 100 khz, dar nu merg sus ca cele cu tub.

E drept ca sunt dmos la GHZ dar cablajul trebuie facut la freza dintr-un bloc de cupru ca merg la max 30v, la 3kw!?

Cel cu tub e usor de reparat si construit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări