Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimetru Cu 7107

dan cod

Postări Recomandate

Pentru ohmetru e suficienta o sursa de curent constant. De ex 1mA, 10mA, 100mA, etc. Curentul respectiv se injecteaza in rezistorul de masurat, iar voltmetru cu ICL7107, masoara caderea de tensiune pe rezistor, care tensiune e direct proportionala cu rezistenta. O scc, pana la curenti de ordinul amperilor, se poate face cu un operational, o referinta de tensiune, gen TL431 si un bipolar, la curenti mici, sau mosfet, pentru curenti de ordinul amperilor.

Link spre comentariu

de ce nu iei schema de la e0302 sau e0304? eu le-am facut pe amandoua prin anii '80 cu 7107 si merg foarte bine. oricum sunt discutii multe de facut vis-avis de masa, guard, etc. oricum cea mai complicata este sursa. o sursa de multimetru serios nu e foarte complicata, dar are un transformator greu de facut, (pt. cazul in care vrei sa masori de ex. 400vac la un tablou trifazic, tu fiind alimentat la 230vac). in cazul cel mai defavorabil, in situatia data, izolatia sursei trebuie sa fie de minim 1100v. nu e foarte simplu :84 . se poate extinde de ex. la televizoare crt, etc.

nici partea de ohmi nu e foarte simpla, depinde de eroarea si/sau deriva termica maxima pe care ti-o doresti.

Editat de almarghi
Link spre comentariu

... se vede că n-am mai conspectat demult colecţia "Tehnium"! :)

schema de care vorbeam a apărut în numărul 1/1990, iar cablajul (de mână!) şi reglajele sunt date în 2/1990.are inclusiv partea de ohmmetru (200 ohm - 20 Mohm, 0.1 ohm precizie), capacimetru (cam nasuliu, 2 n - 2 micro, 10 pico precizie), şi tensiuni AC şi DC până la 1 kV... aka 1000 volţi.

e făcută cu 7106 şi afişaj lcd, pentru acea vreme, supertehnologie, dar nu se modifică decât partea de afişare, din binecunoscutele voltmetre cu leduri, şi consumul, ceea ce nu e un impediment dacă e vorba de un aparat staţionar.

io aş mai adăuga adaptorul pentru măsurat inductanţe, vezi la AMC-uri pe forum, la "DIY aparate de măsură", sau direct aici: http://www.walkingitaly.com/radio/radioprogetti/bobine/indcap.htm

se indică acolo şi un adaptor pentru capacităţi, între 2,2p şi 1 n, aproape la fix rangul pe care nu-l poate măsura direct schema din "Tehnium"... iar inductanţele se pot măsura între 3nH - 7mH...

Link spre comentariu

O mică remarcă - nu mi-o luați în nume de rău - e vorba de 0.1ohm sau 10pF rezoluție nu precizie. Nu am în față schemele respective dar nu cred că putem vorbi de precizie mai bună de 0.5% pe rezistențe și de 1-2% pe capacități.

Link spre comentariu

”oameni buni! trecerea de la 7106 la 7107 nu e simpla.”

De ce ? E drept că nu e chiar trivială - adică bagi pur și simplu alt integrat în soclu ( dacă are ) . Se modifică alimentarea la +/-5V, se leagă corespunzător COM și , eventual , se schimbă referința externă ( se recomandă referință externă la 7107 dacă se dorește o bună stabilitate cu temperatura , dacă nu , nu )

http://www.intersil.com/content/dam/Intersil/documents/icl7/icl7106-07.pdf

A se vedea Fig . 11 și 12.

Link spre comentariu

”oameni buni! trecerea de la 7106 la 7107 nu e simpla.”

De ce ? E drept că nu e chiar trivială - adică bagi pur și simplu alt integrat în soclu ( dacă are ) . Se modifică alimentarea la +/-5V, se leagă corespunzător COM și , eventual , se schimbă referința externă ( se recomandă referință externă la 7107 dacă se dorește o bună stabilitate cu temperatura , dacă nu , nu )

http://www.intersil.com/content/dam/Intersil/documents/icl7/icl7106-07.pdf

A se vedea Fig . 11 și 12.

Si mai departe trebuie sa rezolvi partea de decodare a semnalelor de comanda a segmentelor de afisaj (vezi figurile 7 si 8 din aceeasi foaie de catalog) si uite asa iti iese un dulap de multimetru. Asa se intampla cand nu te uiti pe toata foaia de catalog.

Si uite cam cum arata semnalele pentru comanda LCD-ului:

http://eewiki.net/download/attachments/12059074/Pixel_Timing_Diagram_2.jpg?version=1&modificationDate=1362502295603&api=v2

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Iartă-mă , eu m-am uitat ( și nu acum ) pe foaia de catalog , cineva nu s-a uitat pe topic. NU e vorba de a folosi 7107 cu afișaj LCD !

”Are cineva o schema de asa ceva?.Eventual cablajul proiectat?Sau cu altceva ce se poate face diy si cu displsy cu led neaparat.
Multumesc.” Citat din primul post.

Link spre comentariu

Iartă-mă , eu m-am uitat ( și nu acum ) pe foaia de catalog , cineva nu s-a uitat pe topic. NU e vorba de a folosi 7107 cu afișaj LCD !

”Are cineva o schema de asa ceva?.Eventual cablajul proiectat?Sau cu altceva ce se poate face diy si cu displsy cu led neaparat.

Multumesc.” Citat din primul post.

Scuze, nu am citit prima pagina!

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Nicio problemă, și eu citesc uneori doar ultimele câteva răspunsuri. Uneori am citit la un moment dat și restul subiectului dar sărind de la unul la altul , mai uiți...

Link spre comentariu

de ce nu iei schema de la e0302 sau e0304? eu le-am facut pe amandoua prin anii '80 cu 7107 si merg foarte bine. oricum sunt discutii multe de facut vis-avis de masa, guard, etc. oricum cea mai complicata este sursa. o sursa de multimetru serios nu e foarte complicata, dar are un transformator greu de facut, (pt. cazul in care vrei sa masori de ex. 400vac la un tablou trifazic, tu fiind alimentat la 230vac). in cazul cel mai defavorabil, in situatia data, izolatia sursei trebuie sa fie de minim 1100v. nu e foarte simplu :84 . se poate extinde de ex. la televizoare crt, etc.nici partea de ohmi nu e foarte simpla, depinde de eroarea si/sau deriva termica maxima pe care ti-o doresti.

Ideea asta este interesanta.Se poate detalia?
Link spre comentariu

... partea bună a discuţiei despre masă, guard, etc., e că m-a făcut să pricep de ce Fluke-ul lu' moa citeşte uneori "imprecis"...

m-am uitat mai atent, şi "imprecizia" sau "bălăriile" apar invariabil doar când măsor semnale sau tensiuni din ceva alimentat de la reţea... dacă alimentez "ceva-ul" din baterii, lucrurile intră în normal...

asta pentru că am făcut Fluke-ului doar alimentator exterior, nu i-am pus încă acumulatoare... că bateriile le haleşte în maximum 10 minute!

Link spre comentariu

Daca doresti construirea unui multimetru stationar cu afisaj pe led nu mai pierde timpul cu ICL 7107, incearca cu ICL7135 care este mult mai precis si mai simplu de construit. ICL7135 are iesirile multiplexate si poate fi conectat la afisaje cu Anod comun sau Catod comun in functie de decodorul folosit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări