Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Korting Steuergerat 821/80

alexutu

Postări Recomandate

sall, all

am si eu urmatorul radio si nu gasesc date despre el pe net gen ce putere de iesire are, pe ce impedanta trebuie boxele, exista cineva aici care m-ar putea ajuta cu depanarea lui?

se pare ca functioneaza dar se aude incet , as vrea sa il folosesc pt amplificare, multumesc

post-177283-0-54804200-1399285610_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexutu

7

• kripton

4

• djbiluta

2

• Armonia-S56

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,

Cred ca trebuia inceput cu procurarea ( sau macar incercarea procurarii ) unei scheme de la acest aparat.

Din cate se vede, este stereofonic in audio. Desigur, nu e imposibil de readus in parametrii dar pentru asta este nevoie de o minima dotare ( cu un multimetru , cateva scule de lucrat) si (esential), rabdare si o comunicare corecta, coerenta, reala a manifestarilor si obervatiile asupra aparatului . Precizez acest ultim aspect deoarece in ultimul timp ( pare ca devine o "moda") cei interesati, au avut "pretentii" de-a primi sfaturi precise, fix la defect ( un fel de "para malaiata" ) fara sa se sinchiseasca macar sa comunice cateva informatii ( sau poze detaliate ) stict necesare pentru o evaluare justa din partea noastra. Speram ca nu va fi cazul si aici,( cu toate ca vad doar o singura poza si asta doar din spate; se putea pune una si fara capac) iar in caz de reusita ( cum nu putine au fost) , satisfactia va fi pe masura.In caz ca nu exista o reala dorinta si conscventa in refacerea aparatului, e mai bine ca problema sa ramana neinceputa. Nu se vor ignora nici unele potentiale cheltuieli , cand e inevitabila inlocuirea componentelor sau a unor tuburi.

Ar fi fost utila pentru inceput o postare la "solicitari scheme vintage" , subiect permanent din aceasta sectiune precum si parcurgerea unor topicuri tangente problemelor intalnite la aparatele mai in varsta.

Avand in vedere ca nu este ( inca, dar nu e tarziu ) schema aparatului, dupa indepartarea cu maxima grija a prafului, binevenita ar fi "o privire " in aparat, cateva poze interioare sa se vada componentele , ce tuburi ( si element redresor) contine, etc.Ce nu se poate vedea in poze, se poate scrie.

Link spre comentariu

mai am 2 poze

Country:  Germany Manufacturer / Brand:  Neckermann-Versand KG; Frankfurt a.M.
Brand
Twen Tone Year: 1965 ? Type: Broadcast Receiver - or past WW2 Tuner Valves / Tubes 9: ECC85 ECH81 EBF89 ECC83 EM84 ECC83 ECLL800 ECLL800 EZ81 Semiconductors (the count is only for transistors) 6: Principle Super-Heterodyne (Super in general) Tuned circuits 10 AM circuit(s)     17 FM circuit(s) Wave bands Broadcast, Long Wave, Short Wave plus FM. Details   Power type and voltage Alternating Current supply (AC) / 110; 127; 220; 240 Volt Loudspeaker - This model requires external speaker(s). Power out   from Radiomuseum.org Model: Steuergerät 821/80 - Neckermann-Versand KG; Material Wooden case Shape Tablemodel, low profile (big size). Notes UKW-Stereo-Adapter 02819, getrennter Antrieb für LMKU. Collectors' prices   Mentioned in

-- Original-techn. papers

asta am gasit pe radio museum , se pare ca sunt si ceva scheme acolo , poate cineva sa descifreze gen ce putere are?

post-177283-0-48187600-1399305568_thumb.jpg

post-177283-0-54103600-1399305578_thumb.jpg

Link spre comentariu

Puterea de iesire ( dupa tipul tuburilor, in configuratie PP) poate fi de cca. 8 W/canal, ( deci 8W + 8W ) ceea ce sustine si fostul proprietar.

Link spre comentariu

cateva poze cu incriminatu:

astept sugestii eventual cu cineva care s-ar baga sa il repare.

am reusit sa prind radio, dar se aude incet , si da se aude lafel de incet pe ambele canale.

post-177283-0-11913500-1399444066_thumb.jpg

post-177283-0-10200000-1399444090_thumb.jpg

post-177283-0-78142300-1399444109_thumb.jpg

post-177283-0-70679400-1399444175_thumb.jpg

post-177283-0-36629300-1399444199_thumb.jpg

post-177283-0-11079600-1399444222_thumb.jpg

post-177283-0-89569800-1399444245_thumb.jpg

post-177283-0-88960100-1399444264_thumb.jpg

Editat de alexutu
Link spre comentariu

Felicitari pentru achizitie , un aparat frumos si interesant , hibrid , cu semiconductori in decodor si tuburi in restul etajelor.

Nu prea va fi rentabil sa-l folositi pentru amplificare , finalele ECLL800 sunt rare si scumpe...si consumabile.

E greu de dat sugestii , pot fi mai multe probleme pe-acolo , ce-ar trebui reduse prin eliminare. Luati-l pe module. Alimentare si AAF in primul rand. In lipsa schemei ,orientativ ,  datashetul tuburilor sunt de mare ajutor.

Cum bine spune dl. kripton , un multimetru si ceva masuratori comunicate si aici, o scurta descriere a pasilor ce i-ati facut si a celor constatate in urma pasilor facuti , ar urgenta rezolvarea problemei.

Bafta multa cu el si sa-l stapaniti sanatos. (dar daca va plictisiti de el , m-ar interesa pe mine)

Link spre comentariu

Salut,

Da asa este, am luat legatura cu @alexutu si trebuie sa marturisesc ca este foarte cooperant si interesat . Desi nu cunoaste nimic despre tuburi dupa cum afirma, totusi a achizitionat un multimetru si a colaborat foarte atent si precis , efectuand masuratori exact unde i s-a indicat , nefiind nevoie de discutii inutile.

Pe moment, concluzia este ca aparatul se alimentaza , are Ua de cca 290V . De asemenea se alimenteaza si ambele etaje finale , existand tesiune pe anozi ceea ce indica faptul ca transformatoarele de iesire nu au intreruperi. Dar in catozii ( comuni la fiecare tub final ) tensiunea este nula ceea ce , in mod normal ar sugera ca tuburile sunt defecte ( epuizate sau intrerupte intern ) La fel , nu exista tensiune pe anozii triodelor ( incorporate in fiecare finala) . La extragerea tubului (nu retin daca la ambele ) apare o tensiune in contactul soclului ( cca 125 V , asa retin ). Am cerut si masurarea rezistentelor din catozi . Spre surprinderea mea acestea sunt zero .Nu am reusit sa stabilim unde sunt conectati catozii. Am intuit ca in acest caz ar fi plauzibil ca aparatul sa aiba negativare fixa , tinand cont de complexitatea lui. In acest caz, in grila de comanda ( comuna cu a triodei ) ar trebui sa existe o tensiune negativa care insa la masurare nu este. Aici ne-am oprit deoarece se impune deja existenta unei scheme si rog colegii, daca o au, sa o comunice.

Link spre comentariu

Din pacate, eu nu am decat ce se vede in poze. Si n-am rabdarea necesara pentru a-i ridica schema.Eu am auzit acest modul functionand , in concluzie piesele care-l compun sunt bune. Daca va pot ajuta cu masurarea valorilor acestora , doar indicati-mi-le.

Posted ImagePosted Image

Editat de Armonia-S56
Link spre comentariu

Salut,

Multumiri @Armonia-S56 pentru pozele trimise si prin care se adevereste supozitia ca tuburile finale ( inclusiv trioda ) au catozii conectati la masa ( pin 7 ) si ca in acest caz acest aparat are negativare fixa la tuburile finale. Deoarece , asa cum am aratat, tensiunea negativa trebuie sa se aplice  grilelor de comanda, se poate afirma ca exista un circuit pentru furnizarea acesteia , circuit care poate fi defect. Avand in vedere ca receptorul contine si tranzistoare ( la acea vreme erau predominate cele cu germaniu) este posibil ca tensiunea de negativare ( cca. 9 V ) sa fie preluata din circuitele de alimentare a partii tranzistorizate ( tranzistoarele PNP au Uc negativ ) . Fie ca modulul tranzistorizat , in speta decodorul, este defect si pune la masa aceasta tensiune, fie ca circuitele de alimentare sunt defecte. Ambele situatii au acelasi efect: lipsa negativarii finalelor.

@alexutu,

In aceasta situatie, (chiar daca se vor gasi) sub nici o forma sa nu se monteze alte tuburi ( bune ) in aparat deoarece in regim de functionare fara negativarea grilei 1, se vor distruge. Mai intai este categoric necesar sa se restabileasca prezenta tensiunii negative (cca. 9 V) in pin 1 si pin 6 la fiecare tub final si numai dupa aceea sa se monteze alte tuburi. Acest lucru trebuie respectat fara discutie. Concluzia ar fi ; ori asteptam aparitia unei scheme de la acest aparat, ori sa fie vazut de un cunoscator in domeniu.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Tuburile finale sunt greu de gasit,costa 65$ buc,aparatul se poate modifica, cu etaje finale SE,cu EL84/6P14P,folosind doar o secțiune din primarul trafurilor de ieșire.Am mai facut această modificare în cîteva aparate de radio,din lipsa acestor finale "bizare". ECLL800 e un tub mai special,dubla pentoda /trioda,catozii pentodelor si triodei sunt legati la un singur pin!!!! EU SFAT EVITATI APARATELE CU FINALE ELL80 SAU ECLL800!!!!SE GASESC GREU SI COSTA MAI MULT DECIT APARATUL DE RADIO!!!

Editat de viobio
Link spre comentariu

am inteles ca puteterea ar fii mai mica, dar fidelitatea cum ar fii? preamplificarea ar ramane aceeasi, reglajele de bass si inalte? aveti vreo idee cum arata boxele originale, sau ce boxe s-ar potrivi. necesita vreo impedanta anume?

Link spre comentariu

buna seara,daca intr-adevar sunt uzate epuizate finalele,se poate face o modificare si monta doua el95 in loc de partea "ell" ,dealtfel era de vanzare in vest asa ceva in anii de glorie a acestora

Link spre comentariu

buna, se poate cu orice tuburi face doar trebuie avut in vedere consumul in filamente si in anod desigur cel mai ieftin si la indemana parerea mea ar fi cu 6p1 si 6h2 si se si incadreaza la RAA.Si eu am un radio cu ECLL800 si e modificat asa cum am zis mai sus cu el95 si ec92 constructie de fabrica nu artizanal,inseamna ca deja din acea perioada era problema cu ele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări