Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comandare Releu Low Voltage


Vizitator Daniel-Valentin Tomescu

Postări Recomandate

Vizitator Daniel-Valentin Tomescu

Buna ziua,

 

Am nevoie de putina indrumare din partea unor oameni mai experimentati ca mine. 

 

Trebuie sa comand un releu ( bobina la 5V - model: Relpol RM50-3011 ), dar iesirea mea care ar trebui sa dea comanda are o plaja de 0V - 0.7V, asadar voltajul de la iesirea mea e prea mic sa poata comanda un releu.

 

Am incercat diverse scheme cu tranzistori, dar fara succes. Ma puteti ajuta cu un sfat, eventual o schema "ca pentru prosti"?

 

Am la indemana urmatoarele voltaje: 0V, 3.5V, 5V, 12V.

 

Nu am dormit toata noaptea ca sa-mi bat capul cu problema asta, chiar am ramas fara idei.

 

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    4

  • cristian1961

    2

  • dan cod

    2

  • costi002

    1

Top autori în acest subiect

De la ce provine iesirea aia intre 0 si 0,7V mai exact?

 

700mV ar trebui sa fie suficient sa deschida un bipolar pe siliciu, poate schema folosita nu a fost tocmai ok, sau in cel mai rau caz p[oti folosi un tranzistor pe germaniu, cu ala garantat ai suficienta tensiune sa-l deschizi.

Link spre comentariu

ai facut masuratori si fata de Vcc? pare a fi o iesire open colector.

 Eu cred ca este o iesire OpenColector acolo unde ai masurat 0 si 0,7V. Pune o rezistenta fata de V+  pe iesirea respectiva si masoara care sunt tensiunile in cele doua stari : ON/OFF.  De unde provine acea iesire? Este posibil sa poata comanda direct un releu de curent mic.

Link spre comentariu
Vizitator Daniel-Valentin Tomescu

Masuratori cerute de Fulgerica:

 

R : 220 Ohms 5%
Voff: 4.4V
Von: 3,7V
 
Fara rezistenta- off: 5.4 V
Fara rezistenta- on: 4.8 V
 
@Rx-Tx, poti sa detaliezi putin?
 
 
@dan cod,
Am pus:
- NPN cu iesirea mea in baza tranzistorului;
- E-ul l-am legat la masa
- C-ul l-am legat la un pin al releului;
- celalalt pin al releului l-am legat la Vcc
 
Cred ca asta este schema sugerata de tine si "merge". Am pus ghilimelele pentru ca este mult instabila: cand merge, cand nu, releul schimba starea foarte rapid, mi-e frica sa nu ard ceva pe aici. Ar trebui sa mai adaug ceva piese suplimentare?
 
Iesirea mea provine dintr-un kit al celor de la Microchip: BodyCom. In momentul in care placuta aceea detecteaza o cheie valida, ofera pe unul dintre pinii de output tensiunea aceea ce variaza intre 0.3V si 1.2V, cu media pe la 0.7V, iar eu vreau sa folosesc acel pin ca sa controlez o yala electromagnetica. (face parte din proiectul meu de licenta, controlul accesului intr-o incinta folosind tehnologia "BodyCom").
 
Yala am ars-o deja (Ooops  :banghead: ), dar sursa de tensiune e ok, inca o mai pot controla.
 
Sursa de tensiune se controleaza la 0 - 12 V, deci am nevoie de un releu. Daca sunteti interesati de proiect sau daca vreti sa detaliez o anumita parte, let me know.
 
Pana una-alta, schema propusa de dan cod e aproape buna, dar inutilizabila: imi blocheaza placuta des, cheile nu se mai valideaza etc. Si nu stiu de ce. Daca ar fi sa dau cu presupusul, as crede ca tranzistorul acela cere prea mult curent din placuta mea si de aceea se blocheaza.
 
Multumesc pentru raspunsuri si va rog sa-mi iertati novicitatea. 
Link spre comentariu
nico_2010

@ Daniel-Valentin Tomescu: De ce nu postezi o schema simplificata a montajului "incriminat". Mai concret, ce pin de la PIC folosesti (conform schemei BodyCom) si cum ai scris codul de comanda? Caci alminterea nu putem decat sa dam cu "ghici" la ceea ce vrei tu sa faci si mai ales sa obtii! 

Ca exemplu, o variatie de 0.7V la un pin PIC configurat ca iesire este putin credibila cu rezistenta de pull-up activata, insa posibila cand iesirea este open-collector si circuitul se inchide prin rezistenta interna a aparatului de masura la plusul sursei de alimentare, nu insa si intre pinul cu pricina si masa prin aceeasi rezistenta interna a DVM.

Nu stiu de ce am impresia ca baza tranzistorului ai conectat-o pe intrarea de RSSI si atunci se explica comportamentul bizar .

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

 

...tensiunea...variaza intre 0.3V si 1.2V, cu media pe la 0.7V... 

 

Pai asa zi, in atare situatie cifra 0,7 reprezentand media ta, n-are legatura, conteaza starile de comanda, respectiv 0,3 pentru off si 1,2 pentru on, si 1,2V este arhisuficient sa deschida un NPN care la randul sau sa traga un capat al bobinei releului catre masa prin colector. Totusi subscriu si eu la ideea ca este necesar sa postezi schema montajului folosit, sau macar o poza clara a lui din care sa deducem noi cate ceva...

Link spre comentariu

Se doreste comandarea unui releu, ceea ce presupune prezenta unui tranzistor pe iesirea comparatorului, comparatorul va necesita o referinta stabila, o alimentare, probabil si ceva histeresis...adica se complica treaba cred eu fara folos, oricum tranzistorul care sa comande bobina releului va fi necesar, si 1,2V este suficient sa-l deschida direct, in timp ce 0,3V este suficient ca tranzistorul sa se blocheze, adica un NPN, si 2 rezistente plus o dioda pentru bobina releului, e tot ce trebuie, daca acei 1,2V vin cu un curent mic sau foarte mic, sunt variante de tranzistori medii cu amplificare in curent mai mare, desi pana nu se prezinta o schema ceva mai exacta nimic nu poate fi cert.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Da' eu nu pricep ce iesire este aia cu 0-0,7-1,2v ??. daca e o iesire logica ar trebui sa se duca in Vdd, 5V !! . daca pull-up e prea slab atunci consumul instrumentului conectat spre masa nu permite ridicarea tensiunii pina la Vdd. depinde de iesirea din proc. poate nu este programata corect sau aici apare un tren de impulsuri mediat de instrument. Poate e iesire open colector, atunci trebuie o rezistenta spre Vdd suficienta ca sa poata deschide un tranzistor pt releu. Pina nu abtineti o comada corecta din proc. restul povestii cu releul nu are sens ,numai piese arse degeaba. comanda poate fi si nu tranzistor npn si cu pnp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări