giongiu Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 Stiu ca titlul e ciudat, sper sa pot explica despre ce e vorba... Am un generator trifazat, actionat de o eoliana, care dupa redresare ofera o tensiune continuua, variabila functie de turatie. Daca tensiunea generata e direct proportionala cu turatia generatorului si viteza vantului, puterea generata nu e insa proportionala cu tensiunea sau viteza vantului, ci cu cubul vitezei vantului. Asa ca eu trebuie sa extrag din generator, un curent egal cu patratul tensiunii. Pentru asta folosesc un integrat AD633, care ofera la iesire, patratul tensiunii de la intrare. Aceasta tensiune, dupa un divizor rezistiv, intra intr-un comparator. Pe cealalta intrare, o tensiune proportionala cu curentul extras din generator. Caderea de tensiune de pe un sunt aplicata unui amplificator inversor. Iesirea comparatorului comanda umplerea sursei in comutatie, care are ca sarcina un acumulator. Una peste alta, astfel se extrage maxim de putere din generator, indiferent de viteza vantului. Ma intereseaza daca se poate,ceva pareri, eventual sugestii pentru simplificarea schemei. Multumesc anticipat pentru sugestii. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 Nu mă pricep la eoliene deci iau de bună afirmația cu cubul vitezei . Referitor la schemă : nu cred că e ok cu pinul 3 de la UC3843 la masă ( s-a mai discutat ) și , dacă nu greșesc, semnul reacției nu îmi pare corect.( Crește curentul - crește tensiunea după inversor - scade tensiunea după comparator și deci în bază - crește tensiunea în colector - crește factorul de umplere - crește curentul ...) Poate o soluție gen DSP ..... deși , personal , nu am nimic împotriva soluțiilor analogice. Link spre comentariu
giongiu Postat Mai 4, 2014 Autor Partajează Postat Mai 4, 2014 Asa este reactia e gresita, trebuiesc inversate intrarile comparatorului. Ma interesa, daca exista, o solutie mai simpla de a forta caderea de tensiune pe sunt, egala cu tensiunea de iesire AD633, adica fara comparator, eventual fara AO inversor. Ma gandeam chiar la un SG3525 care are un operational intern, la care sunt acesibile ambele intrari. Spre rusinea mea nu stiu ce e DSP... Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 4, 2014 Partajează Postat Mai 4, 2014 DSP este ”Digital Signal Processor”, de exemplu cele din dsPIC. Ar fi probabil destul de rapidă , prețul ar fi mai mic decât al unui AD633, ar oferi multe funcții suplimentare la nevoie , inclusiv un afișaj , etc. Baiul cu el e că trebuie programat dar cred că sunt destui pe forum care ar ști să facă așa ceva. Revenind acum la soluția analogică. Am zis și mai sus, nu mă știu la eoliene. Totuși , proporțional cu cubul vitezei crește , cred, puterea maxim disponibilă pe care tu urmărești să o obții deci nu cred nici că dependența aceasta este matematic cubică nici că precizia cu care tu implementezi acest algoritm este critică. Deci cred că ai putea să obții funcția dorită cu un singur operațional cu reacție neliniară - nu am , desigur o schemă în minte în momentul de față dar cred că te poți inspira din amplificatoarele logaritmice/antilogaritmice . Link spre comentariu
giongiu Postat Mai 5, 2014 Autor Partajează Postat Mai 5, 2014 (editat) .... DSP-ul ma depaseste, raman la analogic. Apropo de puterea care creste cu cubul vitezei, asa este, e cea maxim disponibila, teoretic. Eu trebuie insa sa ma apropii de acest maxim, atat cat pot. Varianta analogica cu AD633, am testat-o facand o sarcina dintr-un IGBT de putere, 200A/1000V, montat pe un radiator zdravan, comandat de AD633 si un AO, configurat ca sursa de curent constant. Testele practice au confirmat teoria, reusind sa extrag cca 500W, la 11m/s, cu o eoliana de mici dimensiuni, 1,6m diametru. Unul din teste se poate vedea aici Dupa aceea am testat si cu o sursa de comutatie, industriala. Fototranzistorul din optocuplorul ce comanda integratul de comanda, l-am pus in paralel cu tranzistorul din schema postata anterior. Daca curentul crestea, era scazuta umplerea. Acolo nu am folosit inversorul de pe sunt, caderea de tensiune comanda direct comparatorul. O sa testez si varianta sunt plus inversor, sau eventual un senzor de curent Hall, care e mai scump, dar simplifica schema. Editat Mai 5, 2014 de giongiu Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 5, 2014 Partajează Postat Mai 5, 2014 Felicitări pentru rezultatele obținute ! În cazul ăsta nu cred că mai are rost să schimbi soluția. Dacă ai testat cu AD633 înseamnă că-l ai , deci nu mai costă nimic ! Succes în continuare. Link spre comentariu
giongiu Postat Mai 5, 2014 Autor Partajează Postat Mai 5, 2014 Multumesc! Speram sa gasesc o solutie mai simpla, adica AD633 sa comande direct UC3843, in pinul 2 fara comparatorul intermediar. Dar oricat mi-am batut capul n-am gasit o solutie. Asta e, raman la schema asta. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 5, 2014 Partajează Postat Mai 5, 2014 Păi asta ( eliminarea unui comparator ) s-ar putea să țină cu ceva gen TL494, SG3525 , adică controlere Voltage Mode . Nu am analizat , zic și eu așa... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum