Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum fac sa maresc sensibilitatea unui TSOP1738

tuffguy

Postări Recomandate

Am facut un montaj cu PIC care decodeaza protocolul RC5 si imi aprinde/stinge un led cand apas o anumita tasta de pe o telecomanda. Pana aici toate bune si frumoase. Problema e ca nu prea e sensibil montajul. Nu merge decat daca tin telecomanda drept spre senzor. Cu aceeasi telecomanda si folosind un senzor de telecomanda pentru PC facut tot cu TSOP1738 am sensibilitate enorma. Merge in toate directiile, prin reflexie de pereti si distanta mare.Aveti vreo explicatie?La senzorul pt pc TSOP-ul e legat la pinul DCD asa cum e in schema de mai jos iar la montajul meu e legat direct la pinul PIC-ului. PLS help.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tuffguy

4

• bogdan_

3

• Kytan666

2

• Cristiano

1

Top autori în acest subiect

verifica tensiunea de alimentare pe senzor , dupa stabilizator... vezi daca e alimentat corect . schimba senzorul , am patit la telecomenzi de PC home-made , senzori cu sensibilitate mai mare sau mai mica . e posibil sa ai nevoie de un bufer intre senzor si PIC .compara semnalul de iesire de pe senzor din datasheet cu semnalul permis/necesar de PIC, e posibil sa nu se impace....LE : rezistenta de 4K7 intre alim si iesire..... parca nu are ce cauta acolo :partyman:

Link spre comentariu

da, mai mareste putin toleranta la duratele impulsurilor. asa am patit si eu, am facut 4 variante de program, si niciunul nu a mers pana cand am crescut toleranta. se pare ca semmnalele erau cam cu 30% mai lungi decat specificau aia la cipul din telecomanda.

Link spre comentariu

1. Modifica softwareu sa fie nitel mai permisiv2. Asigura-te ca emitatorul moduleaza pe frecventa x si receptorul IR demoduleaza tot pe frecventa x. Daca cele doua difera scade mult raza de actiune.

Link spre comentariu

1. Modifica softwareu sa fie nitel mai permisiv2. Asigura-te ca emitatorul moduleaza pe frecventa x si receptorul IR demoduleaza tot pe frecventa x. Daca cele doua difera scade mult raza de actiune.

Intre timp am mai facut niste incercari. Am inlocuit senzorul cu unul TSOP1238 produs tot de vishay si care e sensibil tot la 38Khz ca si TSOP1738. Cu noul senzor montajul e mult mai sensibil :axe: insa nu atat cat mi-as dori. Nu mai inteleg nimic. La soft nu vad de ce ar trebui sa umblu daca atat timp cat telecomanda este indreptata spre senzor merge ok de fiecare data. Si daca trebuie sa umblu ce anume ar trebui sa fac?Codul il gasiti aici:http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=11685&start=30
Link spre comentariu

tu cand stai cu telecomanda in fata senzorului , cu semnalul emis de tine nu interfereaza nimic , si semnalul e precis , daca te departezi , modifici unghiul , apar mici modificari (distorsiuni) in functie de ce e prin jur , ceva metalic reflecta , staniol , un geam .. emitatoare magnetice , radio .. tot ce emite caldura emite radiatii intrarosii ....ce ti s-a recomandat mai sus este sa faci softu putin mai permisiv sa cresti toleranta pe frecventa de decodare adaugi acolo un +/- X %pt ca daca e batut in cuie un anumit nr de MHz nu e asa de usor ca senzoru sa recunoasca frecv. plus ca tine de si de emitator , am inlocuit odata 4 leduri IR de 5 mm cu 2 de 3 mm si emitea de 3 ori mai puternic , ledurile fiind destul de scumpe ...si totusi verifica ce am spus eu mai sus ... vezi exact cum se impaca intrarea din PIC cu semnalul care iese din senzor daca e legat direct cum ai spus tu, e una din cele mai stresante faze din electronica asta .. asa cum e cu impedanta prin audio....

Link spre comentariu

hai mai uite ceva.tu ai legat rezistenta de 4K7 intre iesirea senzorului si tensiunea de alimentare(>5V), in loc sa o legi intre iesirea senzorului si +5V.in al doilea rand, conform datasheetului, trebuie sa fie mai mare de 10K. fi atent!!!!

Link spre comentariu

nu am legat nici o rezistenta in cazul montajului cu pic. Am legat iesirea direct la pic. Rezistenta e legata la senzorul pentru telecomanda pt pc care merge struna. Oricum am vazut in datasheet de rezistenta de care spui si am sa incerc si varianta asta, am sa pun o rezistenta de 10k sa vedem ce iese.Multumesc de idee.

Link spre comentariu

nu prea am inteles exact cum l-ai legat tu, dar ceva nu e prea bine. eu am uitat o data sa pun rezistenta aia, si simptomele erau tot asa: mergea doar cate o data, si de foarte aproape...el mai are o rezistenta interna daca te uiti in datasheet de 80K si probabil ca ajuta si aia. oricum, conecteaza-l asa cum arata in datasheet, eventual poti omite rezistenta si condul pentru filtrare daca nu ai fire lungi pana la senzor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări