Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se alege amplificatorul si subwooferul?

Vizitator remus22

Postări Recomandate

Vizitator remus22

Salut. Sunt un pic derutat, nu stiu cum sa-mi aleg amplificatorul si subwooferul.

Puterea amplificatorului trebuie sa fie mai mare sau a subwooferului?

Link spre comentariu
Vizitator

In general este recomandat ca amplificatorul sa aibe o rezerva (headroom) de 3db.

Asta inseamna putere amp 2x putere difuzor.

Stiu ca se vor isca din nou polemici, insa mai spun odata, mai usor arzi un difuzor de 500W cu un amplificator de 250W dat la maxim, decit un difuzor de 250W cu un amplif de 500W dat la 80%.

Vorbesc de puteri adevarate, nu chinezisme.

La un difuzor de 100W rms poti da in el 200W program si 400W peak power, crest factor de 6db.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

serios dm leco?adica la difuzor de 100w pot da 200w in el fara sa il distrug?200w nu pentru 2min ci 2 ore sa zicem.am inteles ce ati vrut sa ziceti cu amplif de 250w dat la maxim pe dif de 500w,dar ala nu se distruge din cauza puteri ci din cauza distorsiunilor date de amplificator.gresesc?

Link spre comentariu

serios dm leco?adica la difuzor de 100w pot da 200w in el fara sa il distrug?200w nu pentru 2min ci 2 ore sa zicem.am inteles ce ati vrut sa ziceti cu amplif de 250w dat la maxim pe dif de 500w,dar ala nu se distruge din cauza puteri ci din cauza distorsiunilor date de amplificator.gresesc?

Mai degraba din cauza limitarii pe care o impune tensiunea de alimentare , apre componenta continua care distruge bobina.

Link spre comentariu
Vizitator

Emil, nu stau sa te invat ceea ce inginerii fac de zeci de ani.

Oare degeaba ei scriu pe o boxa de ex de 300W Rms, 600W program si 1200W peak power?

Esti tu mai destept decit ei?

Scuza-ma ca te iau asa, dar peste tot interbii eronat cum ai facut in primul tau post din acest topic.

Nu am un difuzor de televizor de 3W/4 ohm, sa iti arat cum suporta si 6Vrms si 12Vrms , fara probleme, atit timp cit semnalul aplicat la borne este SINUSOIDAL, SI NU ARE IN COMPONENTA SA TENSIUNI CONTINUE.

Acelasi difuzor il ard destul de repede daca ii aplic la borne o tensiune continua de 10Vcc.

Daca nici pina in anul 2014, nu esti capabil sa intelegi ce inseamna putere RMS, putere Proogram si Peak power la un difuzor, eu nu-mi bat capul sa te invat.

Google este mare si stie multe, intreaba-l!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

tind sa ii dau dreptate lui Djleco, difuzorul suporta mai mult  atata timp  cat nu apar distorsiuni in el(atunci apare pericolul distrugerii lui) dar depinde ce distorsiuni... de aici nu ma mai pricep.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

eu nu cred ca un dif de 3w suporta 9w mult timp fara ca acesta sa se distruga fie ei si 9w curati.si nu ma refer numai la bobina,mendrana inpinge aerul cu o putere de 3ori mai mare la 9w.nasul cumnatului meu are firma de sonorizari si are statii destul de puternice,si spunea ca nu au fost atenti si tigani la o nunta au umblat la volume si statiile find mai puternice ca boxela cand sufla tiganu in saxofon s-au spart conurile la dif,asa ca cred ca chiar daca bobina rezista ceva tot trebuie sa cedeze.am si eu dif de auto 40wrms 200w peak,dar nu inseamna va pot da in ele cu diy200 100-150w fara ca ele sa se strice.am niste boxe unitra de 75w 8r si daca dau 27v in ele din 2 kit-uri dyi200 in punte trasnesc si atinge in spate de macnet si daca le dau mai tare cred ca ies si afara

Link spre comentariu

Un difuzor de 100w suporta 200w.....doar cu frecventele joase taiate.Am tweetere care urca fara probleme in 60w si ele sunt de 20...DAR FARA BAS.

Link spre comentariu
Vizitator

Muzica nu este o sinusoida continua, fixa, este o sinusoida variabila in amplitudine si frecventa.

Cind te lamuresti ce inseamna un crest factor de 6db sau 12db, vei intelege ce si cum.

Succes.

Apropos de tweetere, in satelitul meu este tweeter D2500TI de 80W rms http://img.musicworld.bg/pdf/i/1/0/6/19601/D2500Ti_Manual.pdf

Iar eu atac satelitul si cu 800W rms la borne, regim de program, o noapte intreaga.

De ce rezista oare, cu de 10 ori puterea lui?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

nu va supărați!dv spuneti ca aveti 80v la bornele tw si un curent de 10a prin bobina?in loc de 26v si  3,25a

De ce rezista oare, cu de 10 ori puterea lui?datorita filtrului cred

Link spre comentariu

Cîte certuri ptr un amărît de sabufăr. Aş putea face ca rabinul şi să zic că fiecare are dreptate, totuşi prefer să am difurile mai forţoase ca ampliful, excepţie fac unele vechi din perioada cînd 10W erau 20W în realitate, nu cele de azi la care trebuie musai tăiat un zero din coadă, dacă nu două.

.........

Se tot face referire la sinusoidele limitate că ar fi tensiune continuă (!!!), ori nu sînt nici măcar semnal dreptunghi, circulă ideia asta pe net şi nu se poate corecta în nici un chip. Chiar şi în forma de semnal dreptunghi, sau treaptă, cum vă place să-i ziceţi, ar fi ceva pericol doar la frecvenţe foarte joase. cînd nu mai are timp să se răcească bobina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări