cirip Postat Mai 3, 2014 Partajează Postat Mai 3, 2014 (editat) Salut Razvi, Iti fac si eu o propunere. Poate ca ti se pare complicata, dar daca ai unde sa programezi un procesor PIC16F876A, iti pot trimite hexul si cateva detalii de conectare si folosire. Se poate face pe o placuta cu gauri. Nu trebuie musai cablaj de fite. In esenta procesorul se ocupa de descarcarea celulei si monitorizarea tensiunii si trimite pe seriala la fiecare secunda tensiunea in mV in format csv. Fisierul poate fi capturat pe ceva gen hyperterminal, apoi poti face integrarea destul de precisa in excel. Eu asa am facut si rezultatul e in poza atasata. Am masurat cateva acumulatoare de telefon. Din pacate nu am schema desenata. Atat montajul cat si softul le-am incropit la repezeala ptr ca a aparut nevoia sa masor. Daca te intereseaza, pot sa adaug detalii. Editat Mai 3, 2014 de cirip Link spre comentariu
Fulgerik Postat Mai 3, 2014 Partajează Postat Mai 3, 2014 Salut Razvi, Iti fac si eu o propunere. Poate ca ti se pare complicata, dar daca ai unde sa programezi un procesor PIC16F876A, iti pot trimite hexul si cateva detalii de conectare si folosire. Se poate face pe o placuta cu gauri. Nu trebuie musai cablaj de fite. In esenta procesorul se ocupa de descarcarea celulei si monitorizarea tensiunii si trimite pe seriala la fiecare secunda tensiunea in mV in format csv. Fisierul poate fi capturat pe ceva gen hyperterminal, apoi poti face integrarea destul de precisa in excel. Eu asa am facut si rezultatul e in poza atasata. Am masurat cateva acumulatoare de telefon. Din pacate nu am schema desenata. Atat montajul cat si softul le-am incropit la repezeala ptr ca a aparut nevoia sa masor. Daca te intereseaza, pot sa adaug detalii. Foarte interesant. DA, este util daca poti posta acest proiect. Cate Celule Li-Ion monitorizeaza simultan? Poate sa memoreze local datele si sa le citesti ulterior? Link spre comentariu
ventzel Postat Mai 3, 2014 Partajează Postat Mai 3, 2014 (editat) Am desfacut peste 50 de baterii de laptop. Primul lucru dupa ce am desfacut o baterie a fost sa-i incarc cu sursa de curent constant de 2A 12,6V pe toti in serie (3x4,2V) asa cum erau in baterie legati. Unii se incalzeau, altii nu. Pe cei care se incalzeau i-am spart cu ciocanu si am recuperat folia de aluminiu si cupru si mi-am ecranat chitara cu ele. No worries, stiu ca cei defecti se incalzesc peste 4V. Unii chiar la 3,7 sunt calzi. Incarcarea asta ii cam riscanta. Nu sa incarca celule li-ion inseriate conectate direct pe sursa de curent constant. Ai nevoie de incarcator CC-CV si circuit de egalizare cel putin ca asta: http://www.myresearch.lt/production/Balancer/balancer.phtml , altfel acumulatoru care trece mai repede de 4.2V incepe sa sa incalzeasca si presiunea din interioru celulei creste. Daca supapa ce siguranta nu lucreaza corect si acumulatoru nu-i supravegheat ii de rau. Uita-te aici: http://www.inforlab-chimie.fr/doc/document_fichier_284.pdf pana la ce presiune sa poate ajunge Daca acumulatorii is descarcati sub 3V nu sa face incarcare direct ci preconditionare adica incarcare cu curenti <50-100mA. Asta reduce riscu formarii puntilor de Cu in interioru celulei care in final duc la scurtcircuit intern. Majoritatea circuitelor integrate specializate fac preconditionare pana celula trece de 3-3.1V si numa dupa faza asta trec pe curent constant. Nu-i recomandat nici sa incarci in continuare un acumulator pe Li care are temperatura sub 0C sau peste 50C. Salut Razvi, Iti fac si eu o propunere. Poate ca ti se pare complicata, dar daca ai unde sa programezi un procesor PIC16F876A, iti pot trimite hexul si cateva detalii de conectare si folosire. Se poate face pe o placuta cu gauri. Nu trebuie musai cablaj de fite. In esenta procesorul se ocupa de descarcarea celulei si monitorizarea tensiunii si trimite pe seriala la fiecare secunda tensiunea in mV in format csv. Fisierul poate fi capturat pe ceva gen hyperterminal, apoi poti face integrarea destul de precisa in excel. Eu asa am facut si rezultatul e in poza atasata. Am masurat cateva acumulatoare de telefon. Din pacate nu am schema desenata. Atat montajul cat si softul le-am incropit la repezeala ptr ca a aparut nevoia sa masor. Daca te intereseaza, pot sa adaug detalii. Pentru trasat grafic din CSV direct din datele luate de pe portu serial s-ar putea folosi SerialChart https://code.google.com/p/serialchart/ Singuru inconvenient fata de Hyperterminal ar fi ca la 1 linie transmisa pe secunda intr-un interval de cateva ore procesoru sta cam sus. Editat Mai 3, 2014 de ventzel Link spre comentariu
Vizitator Marius Rusu Postat Mai 3, 2014 Partajează Postat Mai 3, 2014 Razvi, Nu stiu daca am inteles bine dar tu vrei sa descarci bateriile Li-Ion pana la 1V? Daca da atunci te alegi cu o galeata de bateri defecte. Cand tensiunea pe un Li-Ion scade prea mult ceva reactii chimite au loc in bateria care diminuteaza capacitatea ei sau o strica de tot. Tensiunea minima e de obicei undeva intre 2.75 si 3.3V. Link spre comentariu
cirip Postat Mai 3, 2014 Partajează Postat Mai 3, 2014 @Fulgerik Proiectul l-am facut la repezeala. Nu are aspect comercial. Nu e documentat pentru a fi postat si nu am avut niciodata intentia asta. Pot totusi sa caut hexul, sa-l postez si sa spun ce functie am alocat fiecarui pin utilizat. Lucreaza cu o singura celula. Probabil ca as fi putut face cu mai multe, ptr ca F876A are mai multe intrari analogice, dar nu m-a interesat. Nu memoreaza local. Memoria picului e prea mica ptr asa ceva si nici nu vreau sa uzez flashul. As fi putut sa atasez un SD card, dar lua timp si eu aveam nevoie sa masor rapid, nu sa fac ceva pentru distribuit pe net. @ventzel Jucaria a fost facuta acum multi ani. Nu cred ca exista Serial Chart la vremea aia. Hyperterminalul a fost cea mai rapida si la indemana solutie. Stocarea pe HDD ca fisier text mi-a permis sa nu am grija spatiului disponibil. Link spre comentariu
Yo4You Postat Mai 3, 2014 Partajează Postat Mai 3, 2014 Dar de ce sa descarci bateria de tot o descarci numai pana la pragul de 3.2 sub acest deja risti sa-i strici caracteristicile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum