Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare capacitate elementi Li-Ion

RazviTm

Postări Recomandate

Am cumparat din piata multe baterii de laptop pentru a le dezmembra si scoate elementii dintransele, si am ajuns la o dilema.

Cum sa masor cata capacitate mai are fiecare.

Am vazut pa net tat felu de aparate care iti incarca elementul si pe urma il descarca si calculeaza capacitatea reala ramasa.

Dar erau scumpe si am zis ca daca tot am nitel cunostiinte electro, sa fac eu unu, poate iasa si mai ieftin.

Asa ca am luat un LM317 si i-am pus o rezistenta de 1 om de putere, si l-am facut consumator de curent constant de 1.2A

Am mai luat un ceas cu 3 lei si l-am pus ca cronometru. Cand se descarca bateria pana la 2,75V se opreste ceasu si-mi ramane pe el timpul cat a mers.

In teorie daca pe ceas se scurge o ora, inseamna ca elementul mai are 1200mAh.

Am atasat si o poja :)

Ceasu are in loc de bacterie in el 2 diode 1N4007 puse in serie care imi limiteaza tensiunea de alimentare a ceasului la 1,3V.

Ceasul se alimenteaza din bacteria pe care o descarc printr-un semireglabil din care am reglat sa se opreasca ceasul la 2,75V

Ceasul are in paralel cu alimentarea si cu diodele interne un condic de 100uF doar asa, pentru ca...

Pareri? Sugestii? Reclamatii?

post-175445-0-55657600-1399045641_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RazviTm

4

• UDAR

3

• giongiu

3

• Fulgerik

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ai grija sa nu strici ceasul. pacat de aia 3 lei..

n rest atentie la tensiunea de incarcare, e critica,  4,2V maxim

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Ideea e drăguță . Trebuie atenție însă la două aspecte . 

1. Nu sunt sigur că poți descărca cu schema aia până la 2,75V ( poate ne arăți și schema , din poză nu mi-am dat seama ) pentru că pe LM317 cad vre-o 2V plus 1,25V pe rezistență....

2. Dacă totuși poate descărca chiar și mai jos , cum faci să nu supradescarci bateria ? Ceasul se oprește , dar descărcarea ?

Evident că cele două se exclud reciproc , dar trebuie ambele eliminate simultan.

PS Ai putea evita prima problemă , limitând descărcarea la 3V sau chiar mai sus . Teoria zice că sub 3,5V nu mai e mare sarcină în baterie.

Link spre comentariu

Am curent constant pana la 2,5V pe element.

As putea sa limitez descarcarea la 2,75V cat scrie in datasheet-ul celor de la samsung ca e recomandat prin inserierea cu elementul a uneia sau mai multor diode, astfel pe fiecare dioda pica 0,7V. 

1,5V pica pe LM317+rez de 1 om, 0,7 pica pe dioda, limitezi descarcarea la 2,2V si pastrezi curentul constant de descarcare.

Teoretic curentul scade brusc daca nu-i mai poti asigura LM-ului cei 2V pentru functionare. deci pe baterie ramai sigur cu 2V chiar daca uiti de ea...

post-175445-0-54818800-1399050164_thumb.jpg

Editat de RazviTm
Link spre comentariu
Vizitator iulianvalentin

Nu recomand 4,2V pentru elementi uzati, am avut si eu cumparati tot asa vreo 20 de bucati si cateva celule pe la 4,15 mai aveau putin si luau foc. Mare grija sa nu dai foc la casa si nu te duce sub 3V.

Link spre comentariu

Am desfacut peste 50 de baterii de laptop.

Primul lucru dupa ce am desfacut o baterie a fost sa-i incarc cu sursa de curent constant de 2A 12,6V pe toti in serie (3x4,2V) asa cum erau in baterie legati.

Unii se incalzeau, altii nu. Pe cei care se incalzeau i-am spart cu ciocanu si am recuperat folia de aluminiu si cupru si mi-am ecranat chitara cu ele.

No worries, stiu ca cei defecti se incalzesc peste 4V. Unii chiar la 3,7 sunt calzi.

Link spre comentariu

Chiar daca poate e perfectibila, ideea mi se pare simpla si ingenioasa. S-ar putea creste precizia masuratorii, dar pentru a afla capacitatea aproximativa, cred ca e suficienta schema postata.

PS

Am desenat si o posibila varianta, la care se poate regla tensiunea de oprire. Primul TL431, folosit ca si comparator, blocheaza pnp-ul daca tensiunea scade sub valoarea programata din semireglabil. Al doilea TL431 si npn-ul, e sursa de curent constant. Curentul e determinat de rezistenta din emitor. I=2,5/R

post-216639-0-35877300-1399053016_thumb.jpg

Editat de giongiu
Link spre comentariu
Vizitator iulianvalentin

Am desfacut peste 50 de baterii de laptop.

Primul lucru dupa ce am desfacut o baterie a fost sa-i incarc cu sursa de curent constant de 2A 12,6V pe toti in serie (3x4,2V) asa cum erau in baterie legati.

Unii se incalzeau, altii nu. Pe cei care se incalzeau i-am spart cu ciocanu si am recuperat folia de aluminiu si cupru si mi-am ecranat chitara cu ele.

No worries, stiu ca cei defecti se incalzesc peste 4V. Unii chiar la 3,7 sunt calzi.

Poti sa faci un grafic pentru fiecare acumulator in parte cu ajutorul unui soft, tot pentru activitati de genul asta l-am facut si eu, problema este ca trebuie sa folosesti o sarcina electronica sau sa alimentezi din acumulator o sursa de curent constant si tu doar faci graficul pentru tensiune si cu o mica ecuatie poti sa afli exact cam cat a mai ramas din acei 2200mAh.

iti pot da softul doar ca lucreaza cu arduino sau alte clone.

Link spre comentariu
Vizitator Marius Rusu

@Razvitm, You have balls daca ai curaju sa dai cu ciocanu in baterii :)

E aici o lista interesanta cu incidente: http://diydrones.com/profiles/blogs/complete-guide-on-lipo-batteries

Spre ex incidentu numaru 2, citez "Just to add to the lipo stuff: I was soldering a pack the other night and became a bit frustrated. I then proceeded to accidentally "stab" the workbench and instead stabbed one of the etecs with an exacto knife. The darn thing went up like a roman candle and burned the hell out of my workbench. The smoke was so intense I had to open both garage doors and run out. I will definitely be more carefull and keep an extinguisher around the workarea."

Am mai masurat si eu capacitatea la niste baterii de 1.2V. Dar pe mine ma interesa energia care o putea stoca. Asa ca am pus o sarcina pe baterie care descarca bateria in aprox o ora si din 10 in 10 minute masuram si tensiunea de pe baterie apoi faceam suma de tensiune*curent*10min si imi iesea ceva in Wati*minute (nu te ajuta dar nah ca idee).

Editat de Marius Rusu
Link spre comentariu

@giongiu. M-am uitat la repezeală, poate greșesc, dar cea de-a doua SCC are nevoie de peste 3V ca să funcționeze, se mai adaugă căderea de pe PNP....

Link spre comentariu

Chiar daca poate e perfectibila, ideea mi se pare simpla si ingenioasa. S-ar putea creste precizia masuratorii, dar pentru a afla capacitatea aproximativa, cred ca e suficienta schema postata.

PS

Am desenat si o posibila varianta, la care se poate regla tensiunea de oprire. Primul TL431, folosit ca si comparator, blocheaza pnp-ul daca tensiunea scade sub valoarea programata din semireglabil. Al doilea TL431 si npn-ul, e sursa de curent constant. Curentul e determinat de rezistenta din emitor. I=2,5/R

Felicitari!

Am folosit si eu aceasta idee acum vreo 10 ani, am folosit un TL431, un LM 393 si un mosfet . M-am inspirat de aici:

http://www.maximintegrated.com/app-notes/index.mvp/id/527

L-am folosit pentru imperecherea acumulatorilor NiCd.

Link spre comentariu

@giongiu. M-am uitat la repezeală, poate greșesc, dar cea de-a doua SCC are nevoie de peste 3V ca să funcționeze, se mai adaugă căderea de pe PNP....

Asa este, in emitor sunt 2,5V iar in baza cca 3,3V....Trebuie o alta scc, eventual cu doua bipolare, sau mosfet si bipolar, dar trebuie un mosfet care sa se deschida sub cca 2,5V mai greu de gasit probabil. Sau scc cu operational si bipolar/mosfet, dar se complica nejustificat poate schema. 

Un mosfet care functioneaza la tensiune mica, undeva in jur de 2V, GS, e IRF3708, pe care l-am folosit intr-o scc, de cca 3A, pentru a alimenta un led, tot dintr-un li-ion.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Mi-am permis o mică modificare a schemei tale - foarte ingenioase de altfel. Am înlocuit TL431 cu LMV431 care are 1.24V și am adăugat un histerezis pentru a avea o comutare fermă. Sigur, schema mai poate fi ”lucrată”. Eu personal aș face însă tot cu MOSFET și operațional, costul ar fi o fracțiune de acumulator.post-176515-0-59905500-1399063080_thumb.jpg

Link spre comentariu

Acum aud prima data de LMV431. Nu stiam ca exista si varianta de 1,24V care se potriveste perfect aici. Cred ca si histerezisul e bun, altfel ar aparea oscilatii la comutare. 

PS

Cred ca se poate conecta colectorul BD135 direct la plus acumulator, iar in locul BD136, folosit un biplar de putere mai mica. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

O sa incerc sa fac o sursa de curent constant cu un tranzistor cu germaniu si o referinta zenner in baza lui, ar trebui sa ma lase sa descarc bateria pana la 1V :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări